Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Εφημερίδα και Ιντερνετ

Αν δεν κινδύνευε κανείς να θεωρηθεί εμπαθής ή μονομανής θα πρότεινε σε όσους έχουν πάρει διαζύγιο από τις ...... εφημερίδες να επιχειρήσουν μια μικρή σφυγμομέτρηση ανάμεσα σε ανθρώπους που επίσης δεν διαβάζουν εφημερίδες. Χρησιμοποιώντας ως κοινό που το ρωτάνε κυρίως νεαρά άτομα, γυναίκες ηλικιωμένες, δημόσιους υπάλληλους ή οδηγούς ταξί, ανθρώπους γενικά που καμαρώνουν ότι χάρη στην αποκλειστική τροφοδότησή τους από το Ιντερνετ έχουν μια ενημέρωση πολυεδρική, σφαιρική και επομένως αντικειμενική. 
Χωρίς να αποκλείονται άλλες κατηγορίες που σε κάνουν να πιστεύεις, ακριβώς γιατί όλα όσα γνωρίζουν άλλοτε είναι λάθος και άλλοτε στο περίπου, ότι τελικά δεν υπάρχει άνθρωπος που να δουλεύει πραγματικά σ' αυτή τη χώρα, αφού για να έχει τόσο ελεύθερο χρόνο μάλλον υποδύεται ότι δουλεύει.

Από τις αλλαγές που θα παρουσιάσει τις επόμενες τρεις ημέρες ο καιρός έως το όνομα ενός δημοφιλούς πρωταγωνιστή σε ένα δημοφιλές σίριαλ ή από το τι ακριβώς συμβαίνει με το Ασφαλιστικό έως τον αριθμό των ανθρώπων που πνίγηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στα παράλια της Τουρκίας ή κοντά σε ελληνικά νησιά σάς μεταφέρονται ακάθεκτα πληροφορίες στις οποίες μαζί με την ασάφεια κυριαρχεί κυρίως το κουτσομπολίστικο στοιχείο, ενώ μια κρίση ηθικής σημασίας που θα τολμούσες να διατυπώσεις - αυτή ακριβώς που είναι το ζητούμενο στον γραπτό λόγο της εφημερίδας - τους κάνει να σε αντιμετωπίζουν σαν εξωγήινο.

Σαν ό,τι γίνεται μέσα στον κόσμο να μην μπορούσε να συμβεί διαφορετικά και τα γεγονότα να έχουν προκύψει μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί φασαρία, σύγχυση, μια ένταση προκειμένου να εκτονωθούν προσωπικοί θυμοί, πικρίες, λογής απωθημένα. 
Και αφού τελειώσουν όλα αυτά, ο καθένας να γυρίσει σπίτι του χωρίς τίποτε να έχει συμβεί ή να έχει αλλάξει, αλλά με ήσυχη τη συνείδησή του ότι ο ίδιος τουλάχιστόν έκανε το καθήκον του. Αλλά ακόμη και η ασάφεια και το περίπου θα ήταν συγχωρητέα σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ότι δεν συνιστά λεπτομέρεια το να μην γνωρίζεις τον ακριβή αριθμό των πνιγμένων ή το να εξισώνεται για τη συνείδησή σου η είδηση για το σκυλάκι που χάθηκε με την είδηση για τους εκατοντάδες εργάτες που καταπλακώθηκαν σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας.

Αν η εργολαβική αντίληψη για την καθημερινότητα, ότι δηλαδή θα έχει οπωσδήποτε δραματικά περιστατικά - φτάνει βέβαια να μην ενεχόμαστε εμείς μέσα τους! - αποδεικνύεται συστατικός όρος του Ιντερνετ είναι κυρίως λόγω της ισοπέδωσης που έχει προκαλέσει το ίδιο πριν από οτιδήποτε άλλο: να θεωρείται ως αναβαθμός ισονομίας και δημοκρατικού κλίματος το να μπορεί εξίσου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαθέτει facebook να το διαθέτει και η συμπαθέστατη συνοικιακή κoμμώτρια, έστω και αν το χρησιμοποιεί για την προώθηση των αισθηματικών της προβλημάτων.


Ζωή σημαίνει αξιολογώ, αναγνωρίζω προτεραιότητες, αποκλείω. Είναι ο κύριος λόγος σύγκρουσης ανάμεσα στην όποια ευθυκρισία - την άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, οπωσδήποτε όμως υπαρκτή - των εφημερίδων και στον αχταρμά και τον χυλό του Ιντερνετ.

Θανάσης Θ. Νιάρχος // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: