Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο

Συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια διαθέτουν 12 έλληνες
Περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια διαθέτουν, σύμφωνα με το «Forbes», για το 2015  12 έλληνες δισεκατομμυριούχοι. Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, ο οποίος διατηρεί διπλή ...... υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική, είναι ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο με περιουσία που ανέρχεται στα 4,4 δισ. δολάρια. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία. Ακολουθεί ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις (οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε το 1943) με περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων, ενώ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance.  

Σουπερμάρκετ
Στην 3η θέση βρίσκεται ο  Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριδας, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρείες real estate. Ο Ελληνοϊταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία που αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια, αντλεί μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του από την εταιρεία του, John Paul Mitchell Systems, που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών.

Ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους συλλέκτες στον πλανήτη καθώς η συλλογή του από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. δολάρια. Ο Σπύρος Λάτσης εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στη London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογενείας Λάτση. Ιδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη.

Ακολουθεί ο Μάικλ Ζάχαρης με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 2,2 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του το απέκτησε μέσα από την πώληση της φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006 έναντι 4,2 δισ. δολαρίων.

Μπίρες και ποτά
Ο Ντιν Μητρόπουλος εκτιμάται ότι κατέχει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Pabst Brewing, που παράγει πάνω από 24 μάρκες μπίρας και ποτών. Η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 9 ετών. Ο  Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων επίσης, είναι διακεκριμένος διαχειριστής επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, της οποίας είναι και μέτοχος.

Η περιουσία του Γιώργου Αργυρού εκτιμάται στα 2 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate και στις επενδύσεις. Ακολουθεί ο Πίτερ Πετρόπουλος με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος με μεγάλη  επιρροή στις ΗΠΑ. Τέλος, η περιουσία του Αλέξανδρου Σπανού υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Ασχολείται με το real estate, κατοικεί στις ΗΠΑ και είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

Εν τω μεταξύ στις λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών φέρεται ότι υπάρχουν 576 Ελληνες (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) που διαθέτουν συνολική περιουσία 88 δισ. δολαρίων.

Οι εκατομμυριούχοι

Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS, π.χ., συμπεριλαμβάνονται 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων. Οι  απλώς... εκατομμυριούχοι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, έχουν υπολογιστεί από την ελβετική Julius Baer σε 34.723. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse για το 2015, πάντως, από το 2007 ως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Ελληνες άλλαξαν κατηγορία εισοδηματικής διαστρωμάτωσης καθώς η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων απομειώθηκε κατά σχεδόν 522 δισ. δολάρια.


Και παρακάτω η λίστα με τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: