Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιδιώκουν Μέρκελ-Ερντογάν: Τι σημαίνει αυτό!

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκουν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας τη ...
... συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
Η κυρία Μέρκελ, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στην Αγκυρα με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της συμμαχίας για την «καταπολέμηση των διακινητών» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και θα συζητήσουν τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η πρόταση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα και κυρίως όμως αν θα συμμετάσχουν τουρκικά πολεμικά σκάφη στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Η κυρία Μέρκελ από την Τουρκία επέμεινε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση που έχει λάβει για ποσοστώσεις στην υποδοχή των προσφύγων.Τόνισε πως αυτό το σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί σύντομα, διότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις ροές και εμείς επί έξι μήνες να λέμε ότι θα συζητήσουμε το ζήτημα των ποσοστώσεων».
Οσον αφορά τα 3 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην τουρκία η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θα πρέπει εκταμιευτούν το συντομότερο. 
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά από μέτρα ώστε να σταματήσει τη ροή των προσφύγων από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας για να σταματήσει η επίθεση κατά του Χαλεπίου, ενώ η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν νιώθει μόνο «αποτροπιασμό αλλά και τρόμο» από τον πόνο που προκαλείται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδομές στη Συρία.
Ο Νταβούτογλου, είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η Τουρκία προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της χώρας του. Τέλος, ξέκοψε το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνει ο... τερματικός σταθμός των προσφύγων από τη Συρία. 
​Πάντως, είναι αποκαλυπτικοί των προθέσεων της Τουρκίας οι διάλογοι του προέδρου Ερντογάν με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 15 Νοεμβρίου που έφερε στην δημοσιότητα το Euro2day. Εν ολίγοις σε επιθετικό κλίμα ο Ερντογάν έβαλε όλο το πακέτο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ζητώντας και 30 δις ευρώ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνει τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Είπε δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει ένας νεκρός Αιλάν αλλά χιλιάδες και ρώτησε τους Ευρωπαίους πόσους Αιλάν μπορούν να αντέξουν. Οι δύο ευρωπαίοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις συνομιλίες και να ενημερώσουν τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: