Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Λευτέρης Αυγενάκης | Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο κ. Τσίπρας τα θαλάσσωσε

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ο άνθρωπος που, εν μέσω των κρίσιμων στιγμών που διανύει η χώρα, έχει αναλάβει την προετοιμασία του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στο ...
... «Ο.Β.» ο αναπλ. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτής Ηρακλείου, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η ΝΔ δεν πρόκειται να «βάλει πλάτη» στο έργο της κυβέρνησης, πως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα διόγκωνε τα προβλήματα της χώρας και πως η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ήταν καταστροφική και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Τονίζει επίσης πως η ΝΔ δεν πρόκειται να εμπλέξει το προσφυγικό, που αποτελεί εθνικό θέμα, σε μικροκομματική πολιτική αντιπαράθεση και πως το 10ο Συνέδριο θα αποτελέσει μια νέα αρχή για το κόμμα.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζον θέμα με το μεταναστευτικό. Ποια είναι η θέση της ΝΔ και ποια είναι η λύση σε ένα θέμα που είναι εθνικό;
Το προσφυγικό είναι ζήτημα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ζήτημα που έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με ανθρώπινες ζωές. Η Κυβέρνηση εξαρχής υποτίμησε της σημασία του και έστειλε λάθος μηνύματα, αλλά και η Ευρώπη έδειξε αργά αντανακλαστικά. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, τον επιμερισμό των προσφύγων και όχι των παράνομων μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, την εφαρμογή από πλευράς της Ευρώπης μιας πολιτικής χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα και βέβαια να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Τουρκία ώστε να συνεργαστεί και να τελειώνει με τα άθλια κυκλώματα διακινητών στο έδαφός της. 

Ως Νέα Δημοκρατία με υπευθυνότητα θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά δε θα εμπλέξουμε αυτό το εθνικό θέμα στο πλαίσιο μιας μικροκομματικής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. Αν χάσει τη δεδηλωμένη, η μόνη λύση πιστεύετε ότι είναι οι πρόωρες εκλογές;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε εντολή από τους πολίτες για να «βάλει πλάτη» στην Κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση έχει να χειριστεί φλέγοντα ζητήματα και πολύ σοβαρά. Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι προσπαθεί να φορτώσει επιλεκτικά τα βάρη που συνεπάγονται αυτά που συμφώνησε, και βέβαια διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει σε αυτό να «βάλουμε πλάτη»;
Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές κι επίσης είναι κοινή διαπίστωση ότι ο κ. Τσίπρας «τα θαλάσσωσε». Δε γίνεται να φουσκώνουν το λογαριασμό, να δημιουργούν αδιέξοδα και να ζητούν συναίνεση εκβιάζοντας την Αντιπολίτευση. Αν απωλέσουν τη δεδηλωμένη, ας απευθυνθούν σε ιδεολογικά συγγενή τους κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, διαφορετικά, ναι, θα πάμε σε εκλογές.

Τελευταία διατυπώνονται πολύ έντονα σενάρια για εισαγωγή της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές. Τι απαντάτε εσείς;
Η Κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Δε σας κρύβω ότι ορισμένα σημεία του μπορούμε να τα δούμε με θετικό μάτι, αλλά η όλη πρακτική της Κυβέρνησης θυμίζει εποχές Μένιου Κουτσόγιωργα, όπου το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κατέρρεε, κάτω από το βάρος των σκανδάλων και της αλαζονικής του διακυβέρνησης και τότε για πρώτη φορά νομοθετήθηκε η απλή αναλογική. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απλή αναλογική οδήγησε σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία. Με δυο λέξεις, η απλή αναλογική τότε, οδήγησε σε παρατεταμένη ακυβερνησία, σε κατάρρευση την οικονομία, σε είσοδο διαφόρων «ακτιβιστών» στη Βουλή και στην αυτόνομη είσοδο των μουσουλμάνων στη Βουλή υπό την ομπρέλα του «τουρκικού» κόμματος της Θράκης.
Ο κ. Τσίπρας κάνει μια συντονισμένη επίθεση «πολιτικής φιλίας» στα μικρότερα κόμματα που βλέπουν και εκείνα την «απλή αναλογική» ως την σανίδα της πολιτικής τους επιβίωσης. 

Η Ν.Δ. παραμένει σταθερή στις αρχές της περί ισχυρών κυβερνήσεων, πολιτικής ομαλότητας, και πάγιου εκλογικού συστήματος, συνταγματικά κατοχυρωμένου. Το βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα της χώρας δε λύνονται με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και επικοινωνιακά τερτίπια. Αντίθετα διογκώνονται.

Εκτιμάτε ότι η Κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα εμπόδιο του αγροτικού, του ασφαλιστικού, των κόκκινων δανείων, ώστε να φθάσουμε στην αξιολόγηση ή βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις ακόμα και εκλογές:
Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα. Και το ασφαλιστικό και το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών και βεβαίως των κόκκινων δανείων, είναι θέματα που πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η Κυβέρνηση με το διαπραγματευτικό της «Βατερλώ» και τα όσα υπέγραψε το καλοκαίρι έβαλε αυτά τα ζητήματα στην ατζέντα, τα οποία δεν είχαν τεθεί επουδενί στην προηγούμενη Κυβέρνηση, ούτε και στο περίφημο mail Χαρδούβελη. Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη που συνεπάγονται αυτά που συμφώνησε, επιλεκτικά και βέβαια διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Πέραν αυτών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα και θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Στηρίζετε τις αγροτικές κινητοποιήσεις;
Στηρίζουμε αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό προέκυψε και από την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαμε ως ΝΔ με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανό τους τον Ιανουάριο. Διαφωνούμε στην αύξηση του ΦΠΑ όπως και στη φορολόγηση των ενισχύσεων από το 1€. Σας ενημερώνω δε, ότι εμείς καθιερώσαμε διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης 13% μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ οι επιχειρήσεις φορολογούνταν με 26% και μέχρι το Δεκέμβριο 2014 δεν χρειάζονταν επιπρόσθετα μέτρα. Θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει να υπάρχει ένα ταμείο που θα αφορά τον πρωτογενή τομέα και να είναι αυτόνομο. Είμαστε αντίθετοι σε ακραίες κινητοποιήσεις, που δυσκολεύουν τη ζωή των πολλών και χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας και ορισμένες φορές αδικούν και τους ίδιους τους παραγωγούς.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει ότι μιλώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή απέναντί τους. Αυτού που ακούν σήμερα ακόμη κι αν δε συμφωνούν θα τα ακούσουν και όταν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση.

Κύριε Αυγενάκη, έχετε αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Πείτε μας τι αλλαγές περιμένουμε ενόψει του συνεδρίου;
Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατό και θα είναι ένα συνέδριο που θα σημάνει μια νέα αρχή για το κόμμα, μια νέα σελίδα, με αλλαγές εμφανείς και απτές στη δομή και τη λειτουργία, αλλά και μια ξεκάθαρη και ευρεία ιδεολογική και κοινωνική προσέγγιση. Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας αποκτούν ενισχυμένο ρόλο και ευθύνη για την πορεία του κόμματος. Αυτή είναι η δέσμευση του Προέδρου μας, αλλά και όλων εμάς που δουλεύουμε για τη διοργάνωση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: