Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης | Δεν είμαι δεδομένος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο στους ξένους για το Προσφυγικό. Μπορεί, όμως, να το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομιμοποιείται απολύτως ως ...... επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνει τις ευθύνες και της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για τη σημερινή κατάσταση.
Με αυτή την έννοια, όσα θα διαμειφθούν μέσα στο ελικοφόρο της πρώην Ολυμπιακής που θα μεταφέρει στις 7 το πρωί της Δευτέρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Μακάριο Λαζαρίδη στη Λέσβο για επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης θα μοιάζουν με πρόβα ενόψει της απόβασης του Κυριάκου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραμονές της Συνόδου Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου. Εκεί ο φάκελος του Προσφυγικού θα είναι ο πιο ογκώδης που θα έχει μαζί του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, απαραίτητα ότι το Προσφυγικό είναι πρόβα για τη στάση που θα τηρήσει ο Κυριάκος στα πιο δύσκολα θέματα. Εξάλλου, για παν ενδεχόμενο, ο Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί για την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Την έχει απορρίψει λέγοντας «όχι υπό τις παρούσες συνθήκες». Και αυτό είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. 
 Σε απλή αποκωδικοποίηση σημαίνει περίπου ό,τι έχουν πει κατά καιρούς και οι δανειστές: ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τηρήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που ο ίδιος έφερε και για την οποία έλαβε νέα λαϊκή εντολή στις 20 Σεπτεμβρίου.

Τότε γιατί βάζει πλάτη ο Κυριάκος στο Προσφυγικό αντί να χτυπήσει την κυβέρνηση στο κανναβάτσο, αναδεικνύοντας δημοσίως αλλά και κατ' ιδίαν - και στον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη - τις ευθύνες της Τουρκίας και των Ευρωπαίων;
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, παρότι αρκετοί σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη στάση του ως στήριξη στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος την ίδια ώρα φροντίζει να επικρίνει την κυβέρνηση όσον αφορά τις καθυστερήσεις και την ευθύνη που φέρει για τις αμέλειες και τις ελλείψεις που έχουν φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν από το Grexception από τη Σένγκεν.
  
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι βάζει πλάτη. Θεωρεί ότι στηρίζει τη χώρα αντιλαμβανόμενος τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξαίρεσής της από τη Ζώνη Σένγκεν. Δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύει ότι οφείλει να επισημαίνει και τις αδυναμίες των Ευρωπαίων.

Είναι μια υπέρβαση. Ο Κυριάκος εκτιμά ότι είναι μια εθνική στάση. Με αυτήν σκοπεύει να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες με το βασικό επιχείρημα ότι δεν είναι η λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα ούτε το πρόβλημα ούτε η λύση στο Προσφυγικό. Θεωρεί μάλιστα ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εισακουσθεί λόγω αξιοπιστίας, πόσω μάλλον ενώπιον του ΕΛΚ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος να κάνει υπερβάσεις σε άλλα θέματα όπως το Ασφαλιστικό ή άλλα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Εχει καταστήσει σαφές ότι «αυτό» το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Οπως δεν ψήφισε και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση παρότι αρχικά είχε εμφανιστεί θετικός. 
Το επιχείρημα του Μητσοτάκη κατά του νομοσχεδίου είναι ότι αλλιώς το εμφάνισε η κυβέρνηση στο αρχικό σχέδιο διαβούλευσης και διαφορετικό ήταν το τελικό νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία επιβάλλει την παρουσία των επιλεγέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών στο Δημόσιο μέχρι το 2018.

ΔΥΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος διαμηνύει ότι δεν είναι δεδομένος. Και το μήνυμα έχει αποδέκτες και εντός και εκτός συνόρων. Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρεί ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες: μία διευρυμένη που θα ψηφίζει τα δύσκολα και μία δεύτερη, της συμπολίτευσης, που θα ψηφίζει τα εύκολα.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η στάση του στο Προσφυγικό δεν αποτελεί οδικό χάρτη για τη στάση που θα τηρήσει στα υπόλοιπα ζητήματα. Και αυτό αφορά και τον Τσίπρα και τους Ευρωπαίους που θα συναντήσει. Ο Κυριάκος επιδιώκει να είναι ένας πολιτικός συνομιλητής αποδεκτός από τους Ευρωπαίους, αλλά όχι και δεδομένος. Και όχι άδικα, καθώς η σημερινή κατάσταση φέρνει έντονα στον νου του τις μνήμες του Νοεμβρίου του 2014.


Και τι θα κάνει αν η συγγενική οικογένεια του ΕΛΚ - και η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία δεν αποκλείεται να συναντήσει στις Βρυξέλλες - τού ασκήσει πιέσεις να βάλει πλάτη για το Ασφαλιστικό και τα δύσκολα μέτρα; 
Ο ίδιος δεν έχει δεχθεί ακόμα καμία πίεση. Στενοί του συνεργάτες θεωρούν μάλιστα ότι η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι η γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον έλληνα Πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στο Λονδίνο ποια είναι η γνώμη του για τον Κυριάκο, εκτός από αναξιόπιστη, είναι και στοχευμένη. Καλλιεργεί κλίμα υποτιθέμενης πίεσης του ΕΛΚ προς τον Μητσοτάκη να στηρίξει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: