Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κωστής Χατζηδάκης | Ξεχάστε το Grexit λοιπόν!

Αν υπάρχει μια εικόνα που θα ήθελα να κρατήσω από το οδυνηρό καλοκαίρι του 2015 είναι η εξής: Αυτή των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας κάθε ηλικίας οι οποίοι, γνωρίζοντας τις ...
.. θυσίες στις οποίες είχαν υποβληθεί επί πέντε περίπου χρόνια με σκοπό την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες για να υποστηρίξουν το αδιαπραγμάτευτο της θέσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι πολίτες αυτοί ήξεραν ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν ήταν μια χαμένη υπόθεση. Η διετία 2012-14 έδειξε ότι μπορούμε. Πραγματοποιήσαμε την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη! Βρεθήκαμε πρώτοι στις λίστες μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και του Lisbon Council!  
Και μετά από πολλές θυσίες, η χώρα το 2014 κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αρχίσει να μειώνει το ποσοστό ανεργίας. Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς συμφωνούσαν πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχαν αρχίσει να εμφανίζονται εκτεταμένες ενδείξεις αισιοδοξίας. Υπήρχε ξεκάθαρο φως στην άκρη του τούνελ.

Η Ελλάδα, λοιπόν, απέδειξε εκείνη τη διετία ότι μπορεί να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και πλήρες μέλος της Ευρωζώνης και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. 
Τόσο οι Ευρωπαίοι που πιστεύουν ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μια χαμένη υπόθεση, όσο και οι εν Ελλάδι αθεράπευτα ιδεοληπτικοί που συνεχίζουν να πιστεύουν στο Grexit ως προοπτική.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε ο ερασιτεχνισμός και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αντίδραση που προκαλείται σε ορισμένους κύκλους της Ευρωζώνης να δίνουν τροφή σε σενάρια που θα έπρεπε να μείνουν οριστικά στο συρτάρι.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ είναι γνωστές σε όποιον έχει στοιχειώδη αντίληψη της  λειτουργίας μιας οικονομίας. Η παρατεταμένη έλλειψη αγαθών θα είχε ολέθριο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και η όποια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα ήταν περιορισμένη δεδομένου ότι οι αιτίες έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο θεμελιώδεις από το ακριβό νόμισμα. 
Είναι αιτίες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη ρευστότητας,  την υψηλή και αλλοπρόσαλλη φορολογία, τη γραφειοκρατία και, γενικότερα, με μια σειρά χρόνιων στρεβλώσεων που έχουν μελετηθεί εξαντλητικά από τους οικονομολόγους επί πολλά χρόνια. Χώρια ο περαιτέρω κλονισμός της εμπιστοσύνης τον οποίο θα προκαλούσε η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η λύση, συνεπώς, ποιά είναι; Είναι η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις που θα καταπολεμήσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στο πακέτο Γιουνκέρ, αλλά θα επεκτείνεται, για παράδειγμα, σε μια ρητή συμφωνία που θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική με φορολογικά κίνητρα.

Ο δρόμος, λοιπόν, για την Ελλάδα δεν είναι ούτε οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες μίλησε ανοικτά ο πρόεδρος της Βουλής, ούτε και οι εμμονές περί Grexit που συνεχίζουν να συντηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δρόμος για την Ελλάδα είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και του θαρραλέου εκσυγχρονισμού με βάση της καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μόνο με αυτή την συνταγή η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου και να αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων. Επομένως, φίλοι μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ξεχάστε το Grexit λοιπόν!

* Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: