Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Γιάννης Μουζάλας | Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit από τη Σένγκεν

Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει ώστε να φύγουν από το τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρώπη προτάσεις περί εξόδου της από ...
... τη Σέγκεν διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" παραδεχόμενος ωστόσο την ύπαρξη ανησυχητικών απόψεων τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.
"Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό δηλάδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις", είπε.
Και συνέχισε: "Δεν έχουμε δυο απόψεις διαφορετικές που η κάθε μία ανήκει σε ένα κόμμα, έχουμε την άποψη της κα Μέρκελ και την άποψη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, έχουμε την άποψη του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας και της υπουργού Εξωτερικών της Βαυαρίας που λέει ότι η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της".
Μπροστά σε αυτό "το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα", η Ευρώπη -είπε ο υπουργός- έχει "διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα".
Το καλό είπε ωστόσο είναι ότι "παλεύουμε ενωμένοι, η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε όλα τα κόμματα είναι παράδειγμα προς μίμηση".
"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση μαζί με την αντιπολίτευση συσπειρώνονται για το πως θα αλλάξει αυτό το κλίμα που πάει να δημιουργήσουν", πρόσθεσε.
"Φοβόμαστε δεν φοβόμαστε, σε αυτή τη φάση θα πρέπει συσπειρωμένα και νομίζω ότι αυτό υπάρχει, θα έχω συνάντηση με αρχηγούς των κομμάτων, θα έχω συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη με τίμησε με το να με φωνάξει, με τον κ. Θεοδωράκη, με την κα Γεννηματά", ανέφερε για τη συσπείρωση των κομμάτων.
"Δεν είναι επίσημη θέση της Κομισιόν οι φωνές για έξοδο από Σέγκεν"
Αναφορικά με το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα σημείωσε ότι "παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες" και χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι "η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σέγκεν είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα" καθώς όπως είπε "στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε".
Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις με προειδοποιητικά σήματα προς την μεριά της Ελλάδας εφόσον δεν ολοκληρώσει τα hotspots σε τρεις μήνες ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι ο αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάμηνα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες", υπογράμμισε.
Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της για τα hotspots αλλά επισήμανε με έμφαση ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτά, αλλά οι ροές που δεν μειώνονται: "Οι καινούργιες εκθέσεις θα είναι καλές, υπάρχει σε όλο το ζήτημα αυτό μια αλήθεια: ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspot, μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών".
Για τους ελέγχους στο πλαίσιο των εκθέσεων ανέφερε ότι "υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια χρησιμότητα". "Τέτοιοι έλεγχοι είναι χρήσιμοι, με την έννοια ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπιστώνει τις ελλείψεις σου και σε βοηθάει να τις φιτάξεις. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια σκοπιμότητα, ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπιστώνει τις ελλείψεις σου και σε καταγγέλει", διευκρίνισε.
Σχετικά με πιθανό αίτημα προς την Αθήνα να μειώσει τις ροές ώστε να αποφύγει δυσάρεστες συνέπειες αναρωτήθηκε: "Πώς να τις μειώσει η Ελλάδα τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;".
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει "τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο -ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών- στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες" ενώ για το πέμπτο της Κω, ομολόγησε ότι "υπάρχει η γνωστή εμπλοκή, το έχουμε πει στην Κομισιόν, δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Κω, θα το λύσουμε" υπογραμμίζοντας ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως "πολύ νωρίτερα" από το τρίμηνο.
Σχετικά με τις φωνές της αντιπολίτευσης ότι το πρόβλημα διογκώθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι "το προσφυγικό ξεκίνησε τώρα" και όχι επί κυβερνήσεως ΝΔ.
"Οι λόγοι που οι πρόσφυγες ξεκίνησαν τώρα αυτό το ταξίδι πόνου γι' αυτούς είναι ότι καταπέσαν τα οικονομικά των στρατοπέδων στην Τουρκία, έφθασε να δικαιούνται φαγητό 50 σεντς την ημέρα, κλείσανε τα σχολεία, η διεθνής κοινότητα δεν χρηματοδοτούσε τα στρατόπεδα, ο πόλεμος συνεχιζόταν με βομβαρδισμούς, αυτό δεν είναι δική μου ανάλυση αλλά των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ", είπε χαρακτηριστικά.
"Μας είπε ο Βέλγος να επιστρέφουμε τις βάρκες στη θάλασσα"
Αναφορικά με τις δηλώσεις του στο BBC περί σύστασης των Βέλγων να πνίγει η Ελλάδα μετανάστες στη θάλασσα ο κ. Μουζάλας το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι τυπικά το pushback δεν είναι πνιγμός -επί της ουσίας όμως είναι- ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα δεν ετέθη στη σύνοδο κορυφής επισήμως από τη βελγική πλευρά αλλά εν είδη προτάσεως στο περιθώριο.
"Το επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σέγκεν στη σύνοδο των υπουργών, ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο", ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σέγκεν απάντησε: "Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει".
"Μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα παλέψω ώστε τέτοιες προτάσεις που δεν είναι επίσημες να φύγουν από το τραπέζι", πρόσθεσε.
"Προτείναμε να επαναπροωθούμε τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία"
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε κλειδί για την υπόθεση της μείωσης των ροών την Τουρκία, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα όσα συζητήθηκαν στη σύνοδο των υπουργών ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για επαναπροώθηση μεταναστών από την Αθήνα στην Τουρκία.
"Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις - κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες - μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία", είπε.
Παραδέχθηκε ότι είναι μια πρόταση "που θα είχε κανείς δικαίωμα να έχει κανείς αντίρρηση, αυτό που γίνεται όμως και είμαστε σε συνεννόηση με ΟΗΕ είναι ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι θέλουν οικειοθελή επιστροφή και ότι θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου που υπάρχει διαδικασία fast track για την εξέτασή του".
Όπως τόνισε, μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουλέψει στο διεθνές περιβάλλον "με νομικούς όρους".
"Εάν ρωτήσετε την άποψή μου προσωπικά, ο μετανάστης είναι πρόσφυγας της φτώχειας. Πρόσφυγας της ανέχειας. Αυτή είναι η ουσία μου, η ψυχή μου. Νομικά πάω σαν υπουργός στα ξένα κράτη, νομικά πάει και η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, πρέπει να προτείνουμε πράγματα που θα κάνουν ορατή μια λύση", σημείωσε.
Και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε σε μια φάση που πρέπει να πάμε να κάνουμε επίδειξη εθνικής περηφάνιας και δύναμης, είμαστε εθνικά υπερήφανοι και έχουμε τη δύναμη που έχουμε, λέμε ότι είναι δυο Ευρώπες που παλεύουν, εμείς θέλουμε την Ευρώπη του διαφωτισμού".
Αναφορικά με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι "ο στρατός προσφέρει, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, δίνει στρατόπεδα, φορτηγά, ο υπουργός Μετανάστευσης ζητάει από όλους περισσότερα, εκτιμώ ότι χωρίς στρατό δεν θα μπορούσαμε να ταΐζουμε κάποιους χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς φορτηγά δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε σκηνές, δεν είναι πρόβλημα αντίθεσης, το υπουργείο Άμυνας βοηθάει".

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: