Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η διπλωματία των προσφύγων

Το προσφυγικό, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, με μεγαλύτερες ίσως συνέπειες ακόμα και από ...
... την μακροχρόνια κρίση χρέους των χωρών-μελών του Νότου. Οι πολιτικές συνέπειες τεράστιες αφού ήδη η δημοτικότητα της Καγκελαρίου καταρρέει με το 42% των Γερμανών να επιθυμεί την άμεση παραίτησή της καθώς την θεωρεί υπεύθυνη για την μη επίλυση της κρίσης αυτής. Η χώρα μας, πληρώνει τώρα το τίμημα της 8μηνης αδράνειας και πρωτοφανούς ανικανότητας της Κυβέρνησης να αντιδράσει, στην λαίλαπα που η ίδια κατά κύριο λόγο προκάλεσε. Δεν είναι υπερβολή. 
Η Κυβέρνηση έπεσε στην ιδανική παγίδα που έστησαν οι πασάδες της  Άγκυρας. Διότι ας μην κρυβόμαστε, η Τουρκία είναι η παράμετρος επίλυσης ή μη, του προβλήματος. Ελάχιστοι το έχουν εντοπίσει και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που τολμούν να το εκφράσουν.
Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία βρίσκονται άνω των 2 εκ. προσφύγων. Σε ποσοστό 40% προέρχονται από την Συρία. Οι υπόλοιποι είναι άλλων εθνικοτήτων. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι πως το 90% αυτών, περιφέρονται από πόλη σε πόλη, σε συνθήκες εξαθλίωσης και η μοναδική τους σκέψη είναι πως θα περάσουν απέναντι. 
Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει μια πολιτική που να οργανώσει τις ροές και να ελέγχει συστηματικά και ανθρώπινα τις ροές αυτές. Ο λόγος είναι απόλυτα απλός και προφανής: Eπιδιώκει να εξασφαλίσει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή διπλωματική στήριξη σε άλλα ανοικτά της μέτωπα αλλά κυρίως, να δώσει λύση στο προσφυγικό, με αντάλλαγμα την υπερπήδηση  όλων των δυσχέρειών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα της. 
Παράλληλα, επιθυμεί διακαώς την πτώση του φράχτη στον Έβρο με μόνο σκοπό την διευκόλυνση μελλοντικών σχεδίων επιθετικής και βίαιης διάβασης του από τις ΕΔ της, αλλά επίσης και την σήμανση των κρυφών ναρκοπεδίων των ελληνικών ΕΔ , αφού είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι πράκτορες της ΜΙΤ που παριστάνουν τους δουλεμπόρους, θα οδηγούν τα καραβάνια των προσφύγων μέσα από τα ναρκοπέδια. Τότε, οι εικόνες φρίκης δεν θα μπορούν να περιγραφούν και δεν θα συγκρίνονται με το αποτρόπαιο θέαμα των πνιγμών.
Είναι δεδομένο πως είναι αδύνατον να επιτραπεί σε 2 εκ. ανθρώπους να εισέλθουν χωρίς έλεγχο σε ευρωπαικό έδαφος ειδικά με την απειλή του IS αλλά και της Αλ Κάιντα να πλανάται μόνιμα. Η Τουρκία το γνωρίζει και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να φιλοξενήσει για όσο χρειαστεί τις ροές και να συμφωνήσει με την ΕΖ σε μια ποσόστωση του αριθμού που ελεγχόμενα θα στέλνει στην Ευρώπη. 
Για να το κάνει, θα πάρει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί . Και θα είναι πλουσιοπάροχα από όλους τους συμμάχους της. Μέχρι να το επιτύχει, θα επιτρέπει να ναυάγια της φρίκης που κατά 80% οργανώνουν οι πράκτορες της. Δυστυχώς , αυτά που γράφω είναι ένα μακάβριο και ωμό πρίσμα της πραγματικότητας. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Εν κατακλείδι, οι έχοντες μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα  και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξέρουν πως αν η Άγκυρα θέλει, στα νησιά δεν φτάνει ούτε δελφίνι από τα παράλια της. Και θα συνεχίσει αυτόν τον ωμό εκβιασμό μέχρι η δαιμόνια διπλωματίας της να πάρει αυτό που επιζητά.
Για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν ειπωθεί πολλά. Η ρητορική πως για όλα ευθύνεται η ανάλγητη Ευρώπη (που φέρει ευθύνη) είναι μόνο προς εσωτερική κατανάλωση . Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Έξω από την Σένγκεν, απαγόρευση στην FRONTEX να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή και πτώση του φράχτη στον Έβρο. 
Η παταγώδης αποτυχία στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η νέα δανειακή σύμβαση αποτελούν μαύρη τρύπα και κάπου πρέπει να φορτωθούν οι ευθύνες. Η Ευρώπη που αφήνει «παιδιά να πνίγονται στο Αιγαίο»  θα άφηνε εμάς να ορθώσουμε ανάστημα;;; Αυτό το γελοίο επιχείρημα, είναι ο πυλώνας της ρητορικής της για να δικαιολογήσει το εύρος και το μέγεθος των ψεμάτων που είπε 3 φορές στο Λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του χωρίς φυσικά να μπορεί έστω και στο ελάχιστο να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Βέβαια, ξεχνούν πως ο συγκυβερνήτης είχε ξεστομίσει την φράση περί τζιχαντιστών και Βερολίνου. 
Και ήταν νερό στο μύλο των πασάδων της Άγκυρας και του σουλτάνου, που βλέπουν την ελληνική-ας υποθέσουμε- κυβέρνηση, ως τον μεγαλύτερο σύμμαχο τους. Εξαιτίας της άγνοιας και της ανικανότητας της να διαχειριστεί τα στοιχειώδη.
Παρέλαβαν μια οικονομική κρίση με τους δείκτες της Οικονομίας σε ανάκαμψη. Σύντομα, θα παραδώσουν οικονομική κρίση με την Οικονομία κλινικά νεκρή, προσφυγική κρίση και κρίση ασφαλείας. Αναμφίβολα, η πλέον επιζήμια διακυβέρνηση από την σύσταση του νέου ελληνικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: