Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης | Σχέδιο ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη διεύρυνση

Mε αργά, αλλά σταθερά βήματα προχωρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ανασυγκρότηση του κόμματος του και της διαμόρφωσης ενός διαφορετικού πολιτικού οργανισμού, από ...
.... αυτούς που παραδοσιακά ήταν κυρίαρχοι. Ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να αλλάξει το κόμμα της Ν.Δ.και να το μεταμορφώσει σε μια παράταξη ανοικτή στην κοινωνία.
Με την επιμονή που τον διακρίνει, είναι προσηλωμένος στην διαδικασία της διεύρυνσης προς άλλους χώρους, ώστε να καταστεί η νέα ΝΔ, φορέας έκφρασης και προσώπων που δεν είχαν σχέση με την κεντροδεξιά.
Μόνο που η συγκεκριμένη επιχείρηση διεύρυνσης είναι αρκετά σύνθετη και έχει ορίζοντα τουλάχιστον το συνέδριο του κόμματος που τοποθετείται το τριήμερο 15 - 17 Απριλίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό το δόγμα ότι πρέπει να διαμορφωθούν τα κόμματα της νέας εποχής, του 21ου αιώνα, έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ν.Δ., παράλληλα με την αντιπολιτευτική μάχη που θα δίνει για να αποδυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη έχει διαδοχικές φάσεις εφαρμογής και ο ίδιος είναι σαφές από τις πρώτες του κινήσεις, εδώ και δυόμιση εβδομάδες στην ηγεσία της Ν.Δ.ότι δεν περιορίζεται απλά στην εκλογική επικράτησή του αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύτατο «κόμμα - παράταξη».
Αυτό το κόμμα - παράταξη, θα έχει νέες προσεγγίσεις για την πολιτική, νέες πολιτικές θέσεις για την κοινωνία, νέες εσωκομματικές λειτουργίες και νέες στρατηγικές επιδιώξεις, ενώ θα δώσει άλλα οργανωτικά χαρακτηριστικά στη Ν.Δ.
Βέβαια, ένα μεγάλο ζήτημα που θα τεθεί στο δρόμο προς το συνέδριο είναι και το ιδεολογικό, αν και ο ίδιος έχει δώσει το στίγμα του έως τώρα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που αναμένεται να ειπωθούν, στα πλαίσια της μετεξέλιξης της Ν.Δ.
Από την επιλογή των προσώπων που έγιναν έως σήμερα στα όργανα αναδεικνύεται η συνθετική λογική και η συμμετοχή όλων των τάσεων στο «παιχνίδι της εξουσίας», ενώ ο ίδιος κινείται χωρίς αποκλεισμούς. Πέρα από την δυναμική αντιπολίτευση που ήδη ξεκίνησε η Ν.Δ.με συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι σε συνεχείς συσκέψεις με όλους τους τομεάρχες και συντονιστές.
Η παρούσα φάση περιλαμβάνει το πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών του κ. Μητσοτάκη με πολιτικούς (σ.σ. χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και φορείς όπως το Δ.Σ.του ΕΒΕΑ), ενώ δεν θα αργήσουν και οι περιοδείες ανά την επικράτεια, καθώς ο ίδιος θέλει να μην επικρατήσει η εικόνα του παραδοσιακού «αρχηγού» με τις από καθέδρας εξαγγελίες, αλλά προτιμά έναν πιο άμεσο, ελεύθερο και σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες.
«Είμαι ο Κυριάκος. Αυτό ήμουν, είμαι και θα είμαι. Θα κινούμαι όπως γνωρίζατε έως σήμερα» λέει σε συνομιλητές του και αυτό διαπιστώνουν όλοι έως σήμερα, ενώ ο ίδιος ευελπιστεί ότι σταδιακά οι όποιες πρωτοβουλίες του θα καρποφορήσουν στο σύνθετο σημερινό πολιτικό περιβάλλον.
Στη συνάντηση με το Δ.Σ.του ΕΒΕΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος πως υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και επέμεινε ότι η Ν.Δ.δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την τακτική.
Μάλιστα, αφού καταλόγισε στις κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών λαϊκισμό, ανέφερε ότι ο ίδιος θα πολιτευθεί με διαφορετική φιλοσοφία, λέγοντας αλήθειες, έστω και εάν δεν ακούγονται ευχάριστα και παρέπεμψε στην ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει το επόμενο διάστημα στο μεταναστευτικό που αποτελεί και το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή και συνδυάζεται και με την παραμονή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όπως είπε στον κ. Θεοχαρόπουλο, αναμένεται να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη θέση της χώρας μας, διότι όπως διευκρίνισε, το ζήτημα αυτό έχει εθνική διάσταση και δε χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να αναληφθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη σύνοδο του οποίου θα παραστεί στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ενώ ήδη έχει ζητήσει και θα ενημερωθεί την προσεχή Δευτέρα από τον αρμόδιο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στη συνάντηση θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη που συντονίζει τον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ και ο υπεύθυνος για τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.
// TO BHMA // Άρης Ραβανός //

Δεν υπάρχουν σχόλια: