Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Human Rights Watch | Να μη μπει σε καραντίνα η Ελλάδα

Έκκληση «να μη μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να μη συνεχιστεί η πρακτική που εμποδίζει τη μετακίνηση των...

... ανθρώπων αιτούντων άσυλο», απευθύνει η Human Rights Watch - Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στην Ελλάδα «αντιμετωπίζουν χαοτικές διαδικασίες εγγραφής, σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του ασύλου, καθώς και ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, γεγονός που οφείλεται στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και στην κωλυσιεργία της ΕΕ», αναφέρει η Human Rights Watch.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό να ακούμε τους ηγέτες της ΕΕ να συζητούν σχέδια για να παγιδεύσουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα με τη σφράγιση των βόρειων συνόρων της χώρας, ενώ οι άνθρωποι εξακολουθούν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη, και χιλιάδες άλλοι υποφέρουν στην Ελλάδα», δήλωσε η Εύα Κιοσσέ της Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει το μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση στην περιοχή, αλλά η μετατροπή της χώρας σε μια αποθήκη δεν είναι λύση για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη».

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την ΕΕ και τα διεθνή πρότυπα, τονίζει. Από την άλλη, η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη δίκαιη κατανομή ευθύνης στην κρίση των προσφύγων, κατά τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα όλων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: