Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

«Μαύρα» Χριστούγεννα στο Μπρουνέι και στο Τατζικιστάν

Τα Χριστούγεννα απαγορεύονται επισήμως στο σουλτανάτο του Μπρουνέι αλλά και στο Τατζικιστάν! Στη μουσουλμανική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ο σουλτάνος ,,,
,,,, Χασανάλ Μπολκιάχ επανέλαβε και φέτος την απόφαση που είχε λάβει πέρυσι με διάταγμα, θέτοντας εκτός νόμου την οποιαδήποτε δημόσια προβολή χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων και τον καθ' οιονδήποτε τρόπο εορτασμό της γιορτής από τη μουσουλμανική πλειοψηφία του σουλτανάτου.
Στους χριστιανούς επιτρέπεται ο κατ' ιδίαν εορτασμός και μόνο - κι αυτό μόνο εφόσον ειδοποιήσουν πρώτα τις Αρχές! Η ποινή μάλιστα που προβλέπεται για τους παραβάτες ανέρχεται σε πενταετή φυλάκιση ή καταβολή προστίμου 20.000 δολαρίων ή και τα δύο. 

Η απόφαση έχει τη στήριξη του υπερσυντηρητικού Συμβουλίου των Ιμάμηδων, οι οποίοι με φετφά έχουν ξεκαθαρίσει πως οι ανοιχτές εορταστικές εκδηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μιμητισμό, βλάπτοντας την πίστη των μουσουλμάνων. 
Η απόφαση του σουλτανάτου, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά πέρυσι τα Χριστούγεννα, είναι μέρος της προς το συντηρητικότερο -με βάση τη σαρία- αναθεώρησης του ποινικού κώδικα της χώρας, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 και θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας. Στις τιμωρίες που προβλέπει ο νέος κώδικας περιλαμβάνεται θάνατος διά λιθοβολισμού και το βασανιστήριο του Προκρούστη σε όσους διέπραξαν μοιχεία! 

Στη διάρκεια των περσινών Χριστουγέννων κλιμάκιο του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων είχε επισκεφθεί διάφορες επιχειρήσεις, πολλές από αυτές τουριστικές, που ανήκαν σε μουσουλμάνους αλλά και χριστιανούς, ζητώντας τους να αφαιρέσουν διακοσμήσεις με τον Αϊ-Βασίλη, χριστουγεννιάτικα δέντρα και ευχές. 

Και στο Τατζικιστάν 
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας του Τατζικιστάν, της μόνης μετασοβιετικής δημοκρατίας με επίσημη θρησκεία (τη σουνιτική μουσουλμανική), εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει από φέτος στα σχολεία τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα.
 Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως απαγορεύεται «η χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και οι έρανοι» σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το 2007 το Τατζικιστάν είχε υιοθετήσει νόμο που απαγορεύει και τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: