Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Κυριάκος Μητσοτάκης | Δεν πρόκειται να ανεβάσω τους τόνους

Απαντήσεις σε όσα του καταλόγισε τόσο ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και υποστηρικτές του πρώην μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να ...
ακολουθήσει πάντως τους πολύ υψηλούς τόνους που υιοθέτησε ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του την Τετάρτη το βράδυ.
«Δεν θα ανεβάσω καθόλου τους τόνους. Πρέπει ως επόμενος Πρόεδρος, εάν εκλεγώ, να διασφαλίσω την ενότητα. Πρέπει η συζήτηση να γίνει σε πολιτισμένο κλίμα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Μόνο πολιτικά θα απαντώ και μόνο πολιτικά θα μιλώ, όπως έκανα μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας  στον «Αθήνα 9.84»

Αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε στον α’ γύρο της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, τόνισε πως ο ίδιος ήθελε τη συμμετοχή «περαστικών», εξηγώντας πως έτσι διευρύνεται η απήχηση της Ν.Δ. σε πολίτες που δεν φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια εσωκομματική διαδικασία στη Ν.Δ.

Απαντώντας στον συνυποψήφιό του, που του καταλόγισε "αλαζονεία",  υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν είπα ότι έφερα 400.000 ψηφοφόρους. Είπα ότι αγωνίστηκα για την ανοιχτή διαδικασία, όταν ο κ. Μεϊμαράκης ήταν οπαδός της πιο κλειστής διαδικασίας».

Εξηγώντας, ωστόσο, αναφερόμενος στους πολίτες που συμμετείχαν στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ότι είναι σημαντικό πως «σε συνθήκες γενικής απαξίωσης, σε μια προαιρετική διαδικασία, στήθηκαν στην ουρά για να γίνουν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο».

«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως η μεγάλη συμμετοχή κατέδειξε ότι η Ν.Δ. μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση «σε αυτό που αποκαλούμε μεσαίο χώρα, σε δυνάμεις που θέλουν διαφορετικό πολιτικό λόγο από τη Νέα Δημοκρατία». «Γι’ αυτό πήρα 30%, χωρίς να έχω τη στήριξη κανενός στελέχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν το ποσοστό που συγκέντρωσε αποτελεί «οροφή», ενόψει του β’ γύρου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο να συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να ακολουθεί δημοσκοπικά ρεύματα.
 «Πιστεύω ότι αυτό που εκφράζω είναι πλειοψηφικό ρεύμα στη Νέα Δημοκρατία και ότι αυτό θα φανεί και στην κάλπη» προσέθεσε.
Απάντησε ωστόσο με αιχμηρό τρόπο σε όσους υποστηρίζουν ότι οι απόψεις του δεν μπορούν να εκφράζουν το σύνολο της ΝΔ: «Δεν είμαι σε καμία περίπτωση συνιστώσα της ΝΔ, δεν έφυγα ποτέ από ΝΔ, με έχουν εκλέξει στη Β΄ Αθήνας πρώτο βουλευτή και εκφράζω την όλη ΝΔ, έχοντας ξεκάθαρη άποψη για το πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να κινηθεί πολιτικά. Είναι τουλάχιστον παράξενο στελέχη που ανήκουν στην παράταξη να αντιγράφουν την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Δε νομίζω ότι υπηρετούν την παράταξη με αυτό τον τρόπο».

Σε ερώτηση για τη στάση βουλευτών της ΝΔ στην ψηφοφορία για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Όπως είπε, «κι εγώ αν ήμουν πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα έθετα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας (…) θα σεβόμουν επιμέρους διαφοροποιήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που είναι αντίθετοι με την επέκταση του Συμφώνου, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων δεν θα βάλω ποτέ νερό στο κρασί μου».

Μάλιστα, σημείωσε πως το θέμα της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης είναι ευκαιρία για τα διαπιστωθεί το «πως μπορούμε να συνθέτουμε απόψεις και να επιτρέπουμε την καταγραφή τους».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο δεύτερος γύρος ξεκινάει από το μηδέν και έθεσε εκ νέου ως ένα από τα βασικά διλήμματα, το ποιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε εξάλλου στη σταθερή θέση του για ένα «μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις «πολύ τολμηρές θέσεις» που έχει διατυπώσει για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σε κάποιες από αυτές, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, δεν ξέρει εάν θα καταφέρει να πείσει τη ΝΔ να την υιοθετήσει. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα επιμείνει για τον εκλογικό νόμο και κυρίως για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι θα συζητήσει με τον κ. Τζιτζικώστα, με δεδομένο ότι στον α’ γύρο απέσπασε ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό. Όμως ξεκαθάρισε, πως «δεν κάνω συναλλαγές, δεν μοιράζω θέσεις, δεν ανταλλάσσω στήριξη με αξιώματα». Και αυτό, «για να μπορώ την επόμενη μέρα σε επίπεδο συνεργατών να κάνω τις πιο αξιοκρατικές επιλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: