Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Κανόνες υγιεινής στο γυμναστήριο

Η εγγραφή σας σε ένα χώρο άθλησης (σύλλογο, γυμναστήριο, studio) προϋποθέτει κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής που καλό είναι να τηρούνται από όλους. Άλλωστε όλα τα ...
.... οργανωμένα γυμναστήρια οφείλουν να έχουν έναν κανονισμό λειτουργίας και να ενημερώνουν συνεχώς τα μέλη τους, για μια ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία σας άσκηση.
Οι παρακάτω κανόνες υγιεινής, όσο απλοί και αυτονόητοι φαίνονται, είναι γεγονός πως δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και παρεξηγήσεις!

Δελτίο Υγείας
Είστε υποχρεωμένοι πριν κάνετε την εγγραφή σας σε ένα γυμναστήριο, να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονται και να συμπληρώσετε το δελτίο υγείας του χώρου. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, επιβάλλεται να το γνωστοποιήσετε και να ενημερώσετε τους ανθρώπους του γυμναστηρίου.
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon3
Πετσέτα
Ο καθημερινός «καβγάς» του προσωπικού με τους αθλούμενους. Η φράση «την ξέχασα» δυστυχώς δεν είναι καθόλου πρωτότυπη και ακούγεται αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Το να αφήνετε τον ιδρώτα σας ή να ακουμπάτε στον ιδρώτα του άλλου στα μηχανήματα και τα στρώματα του χώρου πάντως δεν είναι και ό,τι καλύτερο! Θυμηθείτε να την παίρνετε πάντα μαζί σας – με την τσάντα του γυμναστηρίου!
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon4
Παπούτσια
Τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριο θα πρέπει να είναι καθαρά και αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Μην μπαίνετε στους χώρους άθλησης με τα υποδήματα που έχετε για περπάτημα, τρέξιμο και για άλλες δραστηριότητες εκτός. Είναι προφανές πως έτσι κουβαλάτε στον χώρο μικρόβια και βρωμιές. Αν σας είναι δύσκολο να τα κουβαλάτε, ρωτήστε μήπως υπάρχει η δυνατότητα να τα αφήνετε στο γυμναστήριο.
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon5
Προσωπική Υγιεινή
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην προσωπική σας υγιεινή. Καθαρά ρούχα και κάλτσες, περιποιημένα νύχια, χρήση αποσμητικού είναι μερικά από τα must του savoir vivre του γυμναστηρίου. Κανείς δεν θέλει να τον κοιτούν με μισό μάτι για τη μυρωδιά που αφήνει πίσω του, για αυτό κοιτάξτε μην είστε εσείς αυτός και φροντίστε τον εαυτό σας σαν να πηγαίνετε σε μία επίσκεψη ή σε μία βόλτα!
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon6
Αερισμός
Οι γυμναστές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα γυμναστήρια είναι υπεύθυνοι για τη σωστή καθαριότητα του χώρου. Ο αερισμός γίνεται με φυσικό τρόπο από τα παράθυρα, τις πόρτες και τους αεραγωγούς, αλλά και με τεχνητό τρόπο, δηλαδή με τις εγκαταστάσεις κλιματισμού. Σε περιπτώσεις άσχημων καιρικών συνθηκών, ο αερισμός πρέπει να γίνεται τεχνητά με τις εγκαταστάσεις κλιματισμού, διότι έτσι γίνεται πιο εύκολα η ανανέωση του αέρα και ρυθμίζεται πιο σταθερά η θερμοκρασία! Για αυτούς τους λόγους, καλό είναι να μην επεμβαίνετε από μόνοι σας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του αερισμού, αλλά να απευθύνεστε πάντοτε στους υπεύθυνους του χώρου.
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon7
Γρίπη
Το να χάσετε μια δυο προπονήσεις επειδή έχετε γρίπη δεν είναι σημαντικό. Το να τρέχετε όμως στο γυμναστήριο με την μύτη κόκκινη, τον πυρετό να ανεβαίνει και το σώμα σας να υποφέρει δεν είναι και η καλύτερη απόφαση. Όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πλήρως, αλλά κινδυνεύουν και οι συναθλούμενοί σας να κολλήσουν από εσάς. Φερθείτε λοιπόν ώριμα και αφήστε τις παλικαριές!
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon8
Άρωμα
Τα ιδιαίτερα βαριά αρώματα απαγορεύονται στους χώρους άθλησης. Δεν βρίσκεστε σε βραδινή έξοδο. Aν ο σκοπός σας είναι να διαφημίσετε το καινούριο σας άρωμα ή να προσελκύσετε κάποιον, ξεχάστε το. Ψάξτε να βρείτε άλλον χώρο και αφήστε τους αθλούμενους να αναπνέουν χωρίς δυσφορία!
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon9
Ντους
Όλα τα γυμναστήρια έχουν αποδυτήρια με ντους. Αφού σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε το μπάνιο σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τους χώρους καθαρούς για τους επόμενους. Μην μπαίνετε για το μπάνιο ξυπόλητοι και μην κάνετε ντους καταβρέχοντας τα πάντα γύρω σας. Χρησιμοποιήστε τις δικές σας παντόφλες, κουβαλήστε την δική σας πετσέτα μπάνιου ή το μπουρνούζι σας, ρυθμίστε ανάλογα την ροή του νερού και μην σπαταλάτε άσκοπα το ζεστό νερό.
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon10
Σάουνα/Χαμάμ/Πισίνα
Μην αμελείτε το ντους πριν και μετά. Ενημερωθείτε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα σε αυτούς για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις με άλλα μέλη. Μην μπαίνετε με λάδια, κοσμήματα και κρέμες σώματος. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μαγιό και σκουφάκι για την πισίνα. Σκεφτείτε λίγο την υγιεινή όλων σας. Χρησιμοποιήστε πετσέτες και μην είστε ενοχλητικοί με τους γύρω σας!
kanones-ygeiinis-sto-gymnastirio-icon11
Γράφει ο Κρινάκης Δημήτρης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: