Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Πού θα κριθεί η μάχη της 10ης Ιανουαρίου...

Τη στρατηγική τους για το δεύτερο και τελικό γύρο της αναμέτρησης για την ηγεσία στη ΝΔ χαράσσουν οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρώτης Κυριακής, που ...
....επικράτησαν των αντιπάλων τους.
Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύουν στους... ψηφοφόρους των άλλων δύο διεκδικητών, του Απόστολου Τζιτζικώστα, που ήλθε τρίτος και του Άδωνι Γεωργιάδη, που κατετάγη τέταρτος, αλλά με σημαντικό ποσοστό, πιθανόν διψήφιο. 
 Ο κ. Μεϊμαράκης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου λίγο πιο πάνω από το 40% δείχνει να είναι το φαβορί έναντι του κ. Μητσοτάκη, το ποσοστό του οποίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 30%.

 Η διαφορά πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, αν και θεωρείται σημαντική, δεν εξασφαλίζει απόλυτα την επικράτηση του πρώην, μεταβατικού προέδρου. 
Ο κ. Μεϊμαράκης θέτει ως πρώτο στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, έναντι του κινδύνου “χαλάρωσης” στο β' γύρο, ενώ επιδιώκει τη διεύρυνση της επιρροής του για δύο λόγους: 
πρώτον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αδιαμφισβήτητη η επικράτησή του και η ηγετική του παρουσία. 
Και δεύτερον, για να δώσει μία νέα δυναμική στη ΝΔ, ενόψει των μεγάλων πολιτικών μαχών με την κυβέρνηση, κόβοντας παράλληλα και την όποια όρεξη παραγόντων εντός της ΝΔ για τυχόν διασπαστικές κινήσεις. 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στη δυναμική που παρουσίασε η υποψηφιότητά του, η οποία ανέτρεψε τα προγνωστικά και πλασαρίστηκε δεύτερη, πολύ πάνω από τα ποσοστά που προβλέπονταν. 
Στόχος του είναι τώρα να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα το αίτημα για ανανέωση, που είναι εμφανές και ισχυρό και στη βάση της ΝΔ. 
Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα “μετρήσουν” οι διαχωριστές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές, που εμφιλοχωρούν στην παράταξη. 
Εάν για παράδειγμα οι ψηφοφόροι των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, που θεωρούνται της λαϊκής δεξιάς, προτιμήσουν τον θεωρούμενο ως πιο “κοντινό” σε αυτό το στίγμα κ. Μεϊμαράκη, ή θα επιλέξουν και στο β' γύρο με βάση την πρόθεσή τους να αναδειχθεί στην ηγεσία ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, καθώς αυτό το αίτημα φάνηκε να μέτρησε στην αρχική τους επιλογής. 
Άλλο σημείο επί του οποίου θα γίνει η μάχη του β' γύρου είναι η αντιπολιτευτική στρατηγική που θα επιλέξει ο νέος αρχηγός και η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται πιο ανοιχτός στις συναινετικές διαδικασίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πιο συγκρουσιακός. 
Και οι δύο πάντως φαίνεται να επιθυμούν την επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής, καθώς αυτό ήταν το στοιχείο που αναπτέρωσε το ηθικό της παράταξης τις τελευταίες ώρες και έδειξε τη δυνατότητα ανασυγκρότησης και προβολής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: