Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Oι «ευχές» του Πειραιώς Σεραφείμ στο «Ποντίκι» και η απάντηση του "Π"

Iερές βολές από τον μητροπολίτη Σεραφείμ για ένα σχόλιο που δεν του άρεσε και η απάντηση του «Ποντικού» 
Πάντα με τον… «καλό του λόγο» ο μητροπολίτης Πειραιώς, μας κατακεραυνώνει για ένα μικρό σχόλιο που γράψαμε στο «Ποντίκι» στις 28 του περασμένου μήνα, το οποίο ...

προφανώς δεν του άρεσε. 
Μας έστειλε λοιπόν απάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων μας κατηγορεί για εμπάθεια στο πρόσωπό του και για φασιστικό ντελίριο (!!!) ενώ μας προτρέπει να παραιτηθούμε… γιατί – όπως λέει – δεν διασταυρώσαμε όσα γράψαμε!!! 

Ολόκληρη η επιστολή - απάντηση του μητροπολίτη Πειραιώς είναι η ακόλουθη: 

«Στην “έγκριτη” εφημερίδα σας της 28.11.2013 σελ. 13 από την πληθωρική σας “δημοκρατική ευαισθησία” μέσα στο φασιστικό σας ντελίριο εκτοξεύετε ψεύδη και συκοφαντίες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε την πρόδηλη εμπάθειά σας προς το πρόσωπό μου και να αποδείξετε τον κανιβαλισμό σας. 
Γράφετε χωρίς καμία διερεύνηση προφανώς και χωρίς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας για Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που με χαρακτηρίζετε και “ανεκδιήγητο” ότι δήθεν μου “έκαναν ρουσφετάκι ο υπουργός Παιδείας Δ. (sic) Αρβανιτόπουλος που εκλέγεται στον Πειραιά και ο Δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος” μεταφέροντας όπως ισχυρίζεσθε “το 2ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Δραπετσώνας στο 7ο ΕΠΑΛ Πειραιά όπου το κράτος θα καταβάλει νοίκι στον Σωτήρα”. 
Επιτρέψτε μου κατόπιν των ανωτέρω να σας προτρέψω να απομακρυνθήτε του υψηλού λειτουργήματος της δημοσιογραφίας διότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ως τιμητές των πάντων και κήνσορες του δημοσίου βίου ότι οι εκδόσεις “Ο ΣΩΤΗΡ” και η ομώνυμος Αδελφότης Θεολόγων ουδεμία διοικητική, οικονομική και διαχειριστική σχέση έχουν με την Ι. Μητρόπολη Πειραιώς αλλά αποτελούν αυτόνομα, ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, των οποίων οι διοικήσεις εδρεύουν επί των οδών Μαυρομιχάλη 35 και Ισαύρων 22 στην Αθήνα. 

Η απάντηση του «Π» :

Το ιερό μένος του αγριότατου, όπως αποδεικνύεται, μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προκάλεσε ένα βραχύ σχόλιο στο «Ποντίκι» της 28.11.2013, σύμφωνα με το οποίο, για χάρη των εκκλησιαστικών εκδόσεων Ο Σωτήρ, όπως ακούγεται στο λιμάνι, κλείνει το 2ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Δραπετσώνας, το μοναδικό δημόσιο εσπερινό ΕΠΑΛ σε όλη τη Β’ Πειραιά, που διαθέτει ικανούς καθηγητές, ιδιόκτητες και άρτιες υποδομές και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, ενώ καλύπτει εκπαιδευτικά τους δήμους Περάματος, Σαλαμίνας, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Νίκαιας και Κορυδαλλού. «Για ποιον σκοπό;» ρωτούσαμε... 
Για να μεταφερθούν τώρα οι μαθητές – όσοι μπορούν πλέον... – στο 7ο ΕΠΑΛ Πειραιά, όπου το κράτος θα καταβάλλει νοίκι στον Σωτήρα! Είπαμε να κάνουν ένα ρουσφετάκι – κατέληγε το σχόλιο – ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που εκλέγεται στον Πειραιά, και ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος στον… παντογνώστη μητροπολίτη Σεραφείμ, αλλά όχι κι έτσι, ρε!... 
Οι παλαιοί έλεγαν ότι ο καλός δημοσιογράφος έχει πάντοτε πρόχειρες στο συρτάρι του μια διάψευση και μια επιστολή παραίτησης. 
Διαπιστώνοντας την αγανάκτηση του μονίμως εξοργισμένου ιεράρχη, ο οποίος μας καλεί σε... παραίτηση, δεν κρύβουμε ότι μας πέρασε από το μυαλό η σκέψη να ακολουθήσουμε την προτροπή του και να... «απομακρυνθούμε του υψηλού λειτουργήματος», εγκαταλείποντας ακόμα και τα εγκόσμια, μπας και σώσουμε την ψυχή μας. 
Μας συγκράτησε την τελευταία στιγμή το γεγονός ότι οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ, που βρίσκεται υπό αναγκαστική μετακόμιση, για την οποία δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαιτέρως ο σεβασμιότατος Σεραφείμ, έχουν κατέβει αυτές τις μέρες μαχητικά στους δρόμους και αξιώνουν να μην κλείσει το σχολείο τους. 
Πρόκειται στην πλειονότητά τους για εργαζόμενους μαθητές και άνεργους, οι οποίοι μέσα από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αναζητούν «ένα χαρτί» που θα τους ανοίξει μια επαγγελματική πόρτα. 
Όσο ξεκάθαρα μπορούν, προσθέτουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μεταφορικά για τόσο μακρινές αποστάσεις, την ώρα που οι υφιστάμενοι αυτού του (πολιτικά) θλιβερού Αρβανιτόπουλου προσπαθούν να τους πείσουν ότι τα άλλα σχολεία... «είναι κοντά στον χάρτη»!!! 
Και καλά, ο μητροπολίτης Πειραιώς μπορεί να μη δίνει δεκάρα για την ταλαιπωρία των μαθητών… 
Όπως φαίνεται, δεν είναι στις επιλογές του… 
Έχει την «καλή» συνήθεια, να επιτίθεται στους πάντες, κυρίως για ζητήματα που έχουν να κάνουν με γενικότερες πολιτικές επιλογές που αφορούν την κοινωνική ή την προσωπική ζωή του ποιμνίου του. 
Όμως λυπούμαστε… δεν θα τον ακολουθήσουμε στον ισχυρισμό του ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο που βρίσκεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του Σωτήρα γιατί, όπως λέει, είναι ένα χωριστό και αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, όπως και η Ένωση Θεολόγων, και δεν έχουν διοικητική και οργανωτική σχέση με τη Μητρόπολή του… 
Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Πειραιώς θέλει να μας πει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πανίσχυρο «εν Εκκλησία» Σωτήρα, ούτε με την «ομώνυμο Αδελφότητα Θεολόγων»… 
Μα πουθενά δεν γράψαμε στο σχόλιό μας ότι ανήκουν στη Μητρόπολη. Εμείς γράψαμε για το ενδιαφέρον του και φυσικά για τη βοήθεια του υπουργού και του δημάρχου.
 Αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έδειξε ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για τον Σωτήρα και την Αδελφότητα Θεολόγων, τότε να το δεχθούμε, αλλά να το δηλώσει δημοσίως και σαφώς και όχι επικαλούμενος τον νομικό χαρακτήρα και τη διοικητική αυτονομία των δύο αυτών οργανώσεων. 
Λίγοι, φανταζόμαστε, θα είναι εκείνοι που θα πιστέψουν ότι ο μητροπολίτης δεν ενδιαφέρθηκε για τα – καλώς εννοούμενα – συμφέροντα του Σωτήρα. 
Τώρα, ως προς τους χαρακτηρισμούς του στην επιστολή που μας έστειλε, μας εντυπωσιάζει η ευκολία – δεν το κάνει μόνο προς εμάς – με την οποία χρησιμοποιεί προσβλητικές και συκοφαντικές εκφράσεις, όπως «φασιστικό ντελίριο», και η διάθεση να παριστάνει τον παντογνώστη κάνοντας υποδείξεις για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε δημοσιογραφικά ένα θέμα.
 Αν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και δεν αντέχει την κριτική ή δεν μπορεί να δείξει ανοχή στη γνώμη και στις απόψεις των άλλων, δεν υπάρχουν μόνο οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί και οι απειλές περί αφορισμών, υπάρχουν και τα μοναστήρια… μακριά από τα εγκόσμια. 
Kαλά Χριστούγεννα, Δέσποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: