Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

''Mαμά, σε πόσο καιρό θα ξανάρθει το ρεύμα;'' [έρευνα του euronews] [video]

Πότε θα έχουμε ξανά ηλεκτρικό, μαμά;». Μια ερώτηση, σχεδόν στερεότυπη πλέον σε αρκετά σπίτια στην Ελλάδα που βυθίζονται στο σκοτάδι και το φως μοιάζει να είναι ... μια ακριβή πολυτέλεια. 
Ο Γιώργος Κουζηλός ανάβει την λάμπα πετρελαίου που διαθέτει, καθώς έξω από το ...
παράθυρό του το σκοτάδι πέφτει. 
Οπως λέει στον δημοσιογράφο του Euronews, «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο για τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά μου . Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι να κάνουμε μέσα στο σπίτι όσο έχουμε το φως την ημέρας». 
Ζει στο Κερατσίνι, μια περιοχή που έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση. Η οικογένεια του Κουζηλού είναι μια από αυτές που έχουν χτυπηθεί από την ανέχεια.  
«Μαγειρεύουμε με πετρογκάζ και τα προϊόντα που θέλουν ψυγείο τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
Από την άλλη μια νέα τάση εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία. Μια ομάδα ακτιβιστών επανασυνδέει -όπως και όπου μπορεί- το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν την ηλεκτρική ενέργεια, ως δημόσιο πλούτο.  
Στόχος τους είναι να μην αφήσουν καμία οικογένεια στο σκοτάδι . Αυτές οι ομάδες πολιτών που αψηφούν το νόμο και αποκαθιστούν παράνομα το ρεύμα, έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα περίπου 4.000 οικογένειες.
Ενας 55χρονος άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, που συστήνεται ως Παντελής, είναι ένας από τους... τυχερούς. 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ακτιβιστές επειδή έφεραν ξανά το ρεύμα στο σπίτι μου. Τώρα μπορώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου . Μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να κάνουν ένα μπάνιο». 
Κι όλα αυτά γιατί ερασιτέχνες ηλεκτρολόγοι φέρνουν με αυτό τον τρόπο το ρεύμα στα σπίτια, διακινδυνεύοντας μια ενδεχόμενη σύλληψη και συνακόλουθα ποινική δίωξη .
«Είμαστε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής . Αποκαθιστούμε το ρεύμα σε 15 σπίτια την ημέρα . Βοηθάμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια », είπε ένας εξ αυτών. Για τους ανθρώπους του Κερατσινίου, αυτοί οι ακτιβιστές είναι μια σανίδα σωτηρίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: