Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

"Η ενεργειακή φτώχεια προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας ζωής"

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΚΑ, στην οποία αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνιστάται στους ...

πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων».

Οι Φίλοι της Φύσης σχολιάζουν και προτείνουν άμεσα μέτρα:

«1. Οι πολίτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν πετρέλαιο για τα καλοριφέρ ή να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένες περιοχές όπου η ανεργία θερίζει, όπως π.χ. το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το 25% των σπιτιών είναι χωρίς ρεύμα!!!

2. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι κάτοικοι μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν γίνονται λαθροϋλοτόμοι κόβοντας δένδρα από τα περιαστικά δάση, ακόμα και από άλση και πάρκα εντός των πόλεων. Το ίδιο συνέβηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής που τα βουνά της Αττικής υλοτομήθηκαν για να ζήσουν οι άνθρωποι.

3. Το φαινόμενο της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν παρατηρείται τυχαία και μόνο λόγω καιρικών συνθηκών, είναι αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργείται από τις επιλογές της κυβέρνησης που προκαλεί την ενεργειακή φτώχεια.

4. Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήταν αναμενόμενο και είχε προβλεφθεί η αύξηση της χρήσης βιομάζας. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ) παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης CROME  στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι: "Θεωρούμε ότι, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και καθώς οι υπόλοιπες πηγές καυσίμων για θέρμανση έχουν υψηλό κόστος, ο πληθυσμός θα καταφύγει ξανά στις πηγές θέρμανσης που καίνε βιομάζα".

5. Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αύξηση της λαθροϋλοτομίας, ατμοσφαιρική ρύπανση πάνε μαζί και είναι αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων.

6. Άμεσα μέτρα που προτείνουν οι ΦτΦ: α) Μείωση  του  ειδικού  φόρου  πετρελαίου  θέρμανσης  για  ένα χρονικό διάστημα που  θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, β) Οικονομική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων - Να αυξηθούν το επίδομα θέρμανσης και οι δικαιούχοι, γ) Επανασύνδεση ρεύματος με κοινωνικά κριτήρια σε όσα σπίτια έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: