Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σε πλήρη ισχύ η σύμβαση ΟΛΠ-Cosco από τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΛΠ.
Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι από Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco,κι ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί αναμεσα στον ΟΛΠ και την ΣΕΠ, την θυγατρική της Cosco, λαμβανοντας υπόψιν τις απόψεις των εργαζομένων.

Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η στάση των εργαζομένων, καθώς ακολουθεί συνεδρίαση των προεδρείων των σωματείων των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασισθεί η στάση που θα κρατήσουν από εδώ και στο εξής.

16 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Στα 77 δολάρια το αργό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήλθαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από τη χειρότερη ύφεση που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ρυθμούς ανάκαμψης καθιστά τους επενδυτές αισιόδοξους αναφορικά με την αύξηση της ζήτησης σε μαύρο χρυσό.

Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρούσε κατά 3,53% στα 77,05 δολάρια το βαρέλι. Περιορισμένη κατά 3,59% στα 75,24 δολάρια το βαρέλι διαπραγματευόταν και η τιμή του Μπρεντ.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού έκλεισε χθες ενισχυμένη κατά 2,41 δολάρια (3,1%) στα 79,87 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έκλεισε με αύξηση 2.18 δολαρίων στα 78,04 δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήλθαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από τη χειρότερη ύφεση που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν(AEΠ),αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 3,5%,σε ετήσια βάση.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2009_305071

Παπουτσάκης είπε...

Αύξηση εσόδων με είσπραξη έμμεσων φόρων
Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις

Σε επίσπευση των εισπρακτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και η έκτακτη εισφορά σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τον νέο προϋπολογισμό.

Τα μέτρα αυτά, όπως και η αναστολή της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα διαχωρισθούν από τα άλλα μέτρα για τη φορολογία, όπως η αυτοτελής φορολόγηση, η φορολόγηση των μερισμάτων κ.ά., που θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ένταξη της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης. Στις 11 Νοεμβρίου το Κολέγιο των Επιτρόπων θα διαπιστώσει και επισήμως ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση στις δαπάνες θα φτάσει τα 3,8 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100029_31/10/2009_335507

Παπουτσάκης είπε...

Επισπεύδονται τα εισπρακτικά μέτρα
Αύξηση φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις

Το πρώτο πακέτο εισπρακτικών μέτρων που θα προβλέπει αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζει να επισπεύσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνασταντίνου προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τον νέο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξημένοι συντελεστές των ΕΦΚ θα ισχύσουν από το νέο έτος, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση κατά 10% της τελικής τιμής της βενζίνης μπορεί να επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ίδια αύξηση στις τιμές των τσιγάρων θα αποδώσει περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα καταργούν προηγούμενες, όπως για παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστία μονάδα από το 2010.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_31/10/2009_335459

Παπουτσάκης είπε...

Ερχονται αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις
Στόχος, η τόνωση των εσόδων – Από το μηδέν θα επανεξεταστεί η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Πακέτο φορολογικών μέτρων για την τόνωση των δημόσιων εσόδων καταθέτει το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξημένοι συντελεστές των ΕΦΚ (αν και δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση από την Ε. Ε.) θα ισχύσουν από το νέο έτος, με στόχο το Δημόσιο να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση κατά 10% της τελικής τιμής της βενζίνης μπορεί να επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια αύξηση στις τιμές των τσιγάρων θα αποδώσει περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Νομοσχέδιο

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και γενικότερα στο φορολογικό σύστημα. Οι αλλαγές αυτές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2010.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν σχετικά με την έκτακτη εισφορά ότι πρόκειται για ένα μέτρο μη μόνιμου χαρακτήρα, αλλά κρίνεται απαραίτητο, μέχρις ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις οι οποίες θα αναστέλλουν τον νόμο Αλογοσκούφη που προέβλεπε τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε έτος μέχρι το 2014 του βασικού συντελεστή φορολόγησης 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2010 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει σκόπιμο την κατάργηση της σχετικής διάταξης δεδομένου ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα επανεξεταστεί από την αρχή και θα προστεθούν δύο ή τρία νέα φορολογικά κλιμάκια.

Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ να δημιουργηθεί ένα ακόμα κλιμάκιο πιθανόν μέχρι τις 15.000 ευρώ με συντελεστή 15%. Ωστόσο, έχουν κατατεθεί προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κλιμάκιο αυτό να φορολογείται με 15% αλλά για ποσό μέχρι 20.000 ευρώ.

Για τα εισοδήματα μεταξύ 30.000 και 75.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 35%, πιθανόν να δημιουργηθεί ένα ακόμα κλιμάκιο με συντελεστή 30%. Για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ δεν αποκλείεται ο συντελεστής να φθάσει το 42,5% ή 45%.

Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα αφορά όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών τα εισοδήματα του 2010. Προς κατάργηση είναι και διάταξη που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 25% στο 20% μέχρι το 2014. Παράλληλα, όλες οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις θα επανεξεταστούν με στόχο τη μείωσή τους. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_31/10/2009_335444

Παπουτσάκης είπε...

Η E.E. προωθεί τις διαδικασίες αυστηρότερης επιτήρησης

Για την προώθηση «επιθετικών» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεσμεύτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια. Με επιστολή του, ο υπουργός αναθεωρεί τους ετήσιους στόχους για έσοδα, δαπάνες και έλλειμμα, ενώ αναφέρει και τους λόγους που τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποδώσουν τελικά 2,3 δισ. ευρώ αντί 4 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Η Κομισιόν πλέον προωθεί τις διαδικασίες για αυστηρότερη επιτήρηση, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπόσχεται μονοψήφιο έλλειμμα του 2010 και πιο αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_31/10/2009_335455

Παπουτσάκης είπε...

«Επιθετικές» μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Επιστολή στον κ. Χοακίν Αλμούνια απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών

Σωτηρης Νικας

Στην αποτυχία των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδει το μέγεθος του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού φέτος και δεσμεύεται να προωθήσει ατζέντα «επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή που έστειλε χθες στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια.

Αν και ο Ελληνας υπουργός δεν είχε κάποια συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Αλμούνια, ωστόσο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο ότι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελλάδα θα αποδώσουν τελικά 2,3 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), αντί για 4 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Επίσης, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 28,9 δισ. ευρώ και όχι στα 12,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι απώλειες στα έσοδα ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ) και οι υπερβάσεις στις δαπάνες στα 4 δισ. ευρώ (περίπου 1,7% του ΑΕΠ).

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των προβλέψεων και των νέων εκτιμήσεων οφείλεται κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου σε τρεις λόγους:

1. Στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

2. Στον «εκλογικό κύκλο». Ο υπουργός υποστηρίζει ότι υπήρξε πολιτική αστάθεια την ώρα που θα έπρεπε η οικονομική πολιτική να είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί σημαντική υστέρηση στα έσοδα και υπερβάσεις στις δαπάνες.

3. Στη μη καταγραφή δαπανών, όπως για παράδειγμα αυτές των προμηθευτών του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι η αποτυχία των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδεται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις και στο γεγονός ότι υπήρχαν νομικά και άλλου είδους προβλήματα.

Για το μέλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπόσχεται ότι θα προωθήσει «επιθετικές», όπως τις χαρακτηρίζει, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, για το 2010 ο υπουργός δεσμεύεται να μειωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό και ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Μετά από αυτή την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συστήσουν στις 5 Νοεμβρίου την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104/8 από το 104/7 που είναι σήμερα. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματός της. Στις 11 Νοεμβρίου το Κολέγιο των Επιτρόπων θα επικυρώσει την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και στο Ecofin της 2ας Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104/8.

Επειτα, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο (πιθανότατα τον Φεβρουάριο) το Ecofin θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης (άρθρο 104/9), με την αποστολή τριμηνιαίων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι αν βρεθεί η Ελλάδα στο 104/9, θα είναι ένα βήμα προτού περάσει σε καθεστώς επιτήρησης που προβλέπει την επιβολή προστίμου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100005_31/10/2009_335441

Alex είπε...

Εδώ και 14 μήνες έχουν ξεδιπλωθεί μια σειρά μύθοι από την κυβέρνηση Καραμανλή που επέμενε σε αυτή την ιδιωτικοποίηση.
Πρώτος μύθος: Το ποιόν της σύμβασης
Τα σωματεία των εργαζομένων από την περασμένη άνοιξη καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ξεπούλημα.
Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε:. «Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είχε πει ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχει καθαρίσει με το Λιμάνι. Μετά από 14 μήνες εμείς είμαστε εδώ -εκείνος είναι κάπου αλλού και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε όπως κερδίσαμε στη Θεσσαλονίκη».
Εξηγεί ότι «όταν άνοιξαν οι προσφορές ο Βουλγαράκης έτρεξε να πανηγυρίσει και να πει ότι το ελληνικό δημόσιο θα κερδίσει 4 δισ ευρώ. Από το Χονγκ Κόνγκ μάθαμε την αλήθεια. Παραχωρούν για 35-40 χρόνια την προβλήτα 2 και 3 με ετήσιο ενοίκιο την πρώτη χρονιά 17,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2007 μόνο από την προβλήτα 2 ο ΟΛΠ είχε έσοδα 110 εκατομμύρια ευρώ, συμμετοχή στα συνολικά έσοδα 70% και κέρδη 35 εκατομμύρια ευρώ».
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη βουλή προστέθηκαν πρωτοφανή φορολογικά και άλλα προνόμια κάτω από τις διατάξεις «αποικιακού» νόμου του 1953, του Μαρκεζίνη, «περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού», που δίνει τεράστια προνόμια στην Cosco.
Για παράδειγμα προβλέπεται ότι η Cosco θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αίτησής της εταιρείας.
Σύμφωνα με τη σύμβαση η Cosco θα έχει την προβλήτα 2 και θα κατασκευάσει, την προβλήτα 3, ενώ ο ΟΛΠ κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τον προβλήτα 1.
«Η Cosco μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στους προβλήτες του νέου Σ.ΕΜΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπολογίζοντας το ΦΠΑ στο 20% θα λάβει πίσω άμεσα (επιστροφή) η ακόμα και με τόκους υπερημερίας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ», αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Alex είπε...

Δεύτερος μύθος: Το «κόλπο» με το τίμημα
Η ειρωνεία είναι ότι ακόμα κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον, καθώς οι οικονομίες χάνουν λάδια. Αυτό φάνηκε από την «τρίπλα» της κυβέρνησης Καραμανλή με το τίμημα για τον έλεγχο του ΟΛΠ που έκανε ο Βουλγαράκης με τον Καραμανλή και τον Αλογοσκούφη.
Αρχικά διέδιδαν με κομπασμό ότι η κινέζικη εταιρεία Cosco πληρώνει 4,3 δισ. δολ., αλλά η τελευταία δυο μέρες μετά είπε ότι δίνει 8 φορές λιγότερα δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Τόμπολα!
Το «τρίο στούτζες» έβγαλε πληθωρισμένο τίμημα 35ετίας και το εμφάνιζε ως άμεση καταβολή. Είναι σαν να νοικιάζεις κάποιος ένα σπίτι και να λέει ότι θα πάρει 50.000 ευρώ σε βάθος ετών.
Αυτή η κοροϊδία δείχνει ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον, το οποίο μάλλον βλέπουν και οι ίδιοι χλωμό. Η «θεωρία του Χάους»: Το πέταγμα της πεταλούδας στην Κίνα φέρνει τρικυμία στον Πειραιά...
Σε συνθήκες ύφεσης το πρώτο που δέχεται χτυπήματα είναι το εμπόριο. Κι όταν η κατανάλωση συρρικνώνεται, που θα πουληθούν όλα αυτά που παράγονται -βάσει των προηγούμενων προβλέψεων όταν τα πράγματα έδειχναν ρόδινα, με την ανάπτυξη των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).
Τρίτος μύθος: Διασφάλιση εργασιακών σχέσεων και φθηνότερες υπηρεσίες;
Επίσης εδώ και 14 μήνες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί περί προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και φθηνότερες υπηρεσίες λόγω του ανταγωνισμού.
Τόνισαν ότι στην πράξη θα δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία, γιατί η κινέζικη Cosco θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τη δικιά της τιμολογιακή πολιτική. Επιπλέον θα επιβάλει μείωση των θέσεων εργασίας και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας.
Τα σωματεία εργαζόμενων στο Λιμάνι καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση του ΟΛΠ προχωρά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων με το μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζόμενων, ώστε ο μελλοντικός εργοδότης να βρει πρόσφορο έδαφος για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
«Όλους αυτούς τους μήνες αγώνα φάγαμε λάσπη ότι πληρωνόμασταν υπερβολικά 90 χιλ. ευρώ το χρόνο και κάτι τέτοια, ενώ δεν είναι έτσι», λέει ο Παναγιώτης, Λιμενεργάτης στον ΟΛΠ. «Όταν αναγκάζεσαι να δουλεύεις διπλοβάρδιες και σαββατοκύριακα και ο μισθός σου κυμαίνεται γύρω στα 1200-1400 ευρώ, λογικό είναι να έχει μεγαλύτερες απολαβές. Είναι σα να κάνεις δύο δουλειές. Βέβαια κανείς δεν βγαίνει να πει πόσα λεφτά παίρνουμε.
Το ξεπούλημα του λιμανιού δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στις εργασιακές μας σχέσεις αλλά σε όλο τον κόσμο, λέει ο ίδιος. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι εξ αιτίας της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ανατιμήσεων. Κάθε ιδιώτης που παίρνει μία δημόσια επιχείρηση θέλει να βγάλει λεφτά. Αυτό θα το κερδίσει από τη μείωση του προσωπικού, από τους χαμηλούς μισθούς και από την αύξηση των τιμολογίων.
Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει έχουν δώσει δείγματα ότι στο όνομα του ανταγωνισμού αφήνουν ελεύθερες τις τιμές και αφήνουν τα καρτέλ να δρουν ελεύθερα. Έτσι αν περάσει η ιδιοκτησία του ΟΛΠ στους κινέζους θα έχουμε ένα κύμα ανατιμήσεων που θα έχει επιπτώσεις στα τιμολόγια με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι», σημειώνει.
Οι «ειδικοί» περί της εκμετάλλευσης των λιμανιών τα λένε πιο ωμά:
«Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι οι συνεργασίες των διαχειριστών των λιμένων και επιχειρήσεων που διακινούν εμπορευματοκιβώτια. Μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εταιρίες διαχείρισης εγκαθίστανται σε λιμένες-κλειδιά ώστε να πάρουν θέσεις για το μέλλον. Επιπλέον, οι εταιρίες αυτές λόγω του μεγέθους τους προσδιορίζουν τον όγκο των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων αλλά και τα λιμάνια που θα επιλέξουν, προσδιορίζοντας ουσιαστικά και τη μελλοντική πορεία τους», γράφει ο Ν. Φίλιππας (19/1/08) επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/10/2009

Alex είπε...

Το 70% των προϊόντων που διακινούνται στην Ελληνική αγορά είναι εισαγόμενα, συνεπώς η παράδοση του λιμανιού στην Cosco την χρίζει αυτόματα μονοπώλιο και βασικό ρυθμιστή των τιμών της Ελληνικής αγοράς!
Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να εμπιστευτεί αυτό το "κύκλωμα", που βλέπουμε τι κάνει με τις τιμές στα σουπερμάρκετ;
Είναι λύση οι εργαζόμενοι να κυνηγούν την ουρά τους και να θυσιάζουν εργασιακές σχέσεις, μεροκάματα και δικαιώματα, για να βλέπουν «μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εταιρίες διαχείρισης να εγκαθίστανται σε λιμένες-κλειδιά ώστε να πάρουν θέσεις για το μέλλον» των κερδών και των μετοχών τους, όπως λένε οι «ειδικοί».
Η Cosco έχει εκδιωχτεί από άλλα λιμάνια
«Εμείς παλεύουμε εδώ και δύο χρόνια για να κρατήσουμε το λιμάνι και δεν παραδίδουμε τα όπλα. Βλέπουμε να κρατικοποιούνε τις τράπεζες διεθνώς για να τις σώσουν από τα χρέη και εμείς που έχουμε ένα κερδοφόρο λιμάνι πάνε να το ξεπουλήσουν», λέει ο Βασίλης υπάλληλος στον ΟΛΠ.
«Η COSCO έχει εκδιωχτεί από άλλα λιμάνια όπως της Μελβούρνης, του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και της Σμύρνης, όπου οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν, συσπειρώθηκαν μαχητικά και αδιάλλακτα, απέκρουσαν τους εκβιασμούς και ματαίωσαν τις συμβάσεις», λένε οι εργαζόμενοι.
«Αν υποχωρήσουμε στις κάθε λογής ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και παραβλέψουμε το θέμα της παραχώρησης ένα είναι το σίγουρο: Ότι σε δυο το πολύ χρόνια θα είμαστε απολυμένοι μιας χρεοκοπημένης εταιρείας που θα λέγεται ΟΛΠ και δεν θα χει ποτέ καταφέρει να ανταγωνιστεί την COSCO. Εξάλλου, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να μπορέσεις ν΄ ανταγωνιστείς 13 γερανογέφυρες έχοντας μόνον 4. Έτσι τίθεται το δίλημμα στο να αποφασίσουμε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις ή όχι».

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Alex είπε...

Πέρα από τους πράσινους και τους γαλάζιους υπάρχει η Ελλάδα αν το ξεχάσουμε αυτό πάει χαθήκαμε,το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό κ. Βουλγαράκη μας..........

stefanos είπε...

@Alex
πολύ χρήσιμα τα όσα γράφεις...
Προσέγγισα και κατάλαβα το θέμα
ακόμα καλύτερα...

Ξεπουλήσαμε [ΞΑΝΑ] μια επιχείρηση
που κι ακόμα και να μην έπιανε
όλες τις δυνατότητές της,
πραγματοποιούσε σημαντικά ΚΕΡΔΗ
και το σημαντικότερο
κρατούσε σε ισορροπία
σημαντικές πτυχές της οικονομίας,
του εμπορίου, κλπ...
Για να κερδίσουμε τι;

Αυτό που "δεν κατανοώ"
είναι γιατί ο exastal αναδημοσιεύει αυτό το άρθρο
(και με αυτόν τον τίτλο)

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ή ΕΠΙΧΑΙΡΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΕΞΟΣΤΕΦΑΝΙΕΣ, ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ
ΤΟΥ ΟΛΠ.
ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΡΑΔΕΣ ΑΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!!!!!!!!!!!
ΣΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ (ΟΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!

ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΝΟΜΙΖΩ , ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΚΑΡΤΟΥΧΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ !!!!!!!!!

Υ.Γ. ΡΕ ΣΥ ΑΛΕΞ, Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!!!!!!

stefanos είπε...

πω-πω
ρε ΚΕΦΑΛΑΙΕ ανώνυμε…
μας κατατρόπωσες
με τα επιχειρήματα σου
και την κοσμιότητα
στην εκφορά του λόγου σου...
Με κάτι τέτοιους σαν κι εσένα
πάλι «δύναμη ευθύνης»
θα είναι η ΝΔ...
;-))

Ανώνυμος είπε...

@ΧΑΖΟΣΤΕΦΑΝΟΣ
Βρε απροσάρμοστε ποιητή φανφάρα, έχεις μπερδέψει τις βούρτσες με τις λούτσες.
ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ..
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ;
Τελικά το μόνο ΑΛΗΘΙΝΟ σχέδιο που είχατε προετοιμάσει είναι το πώς θα υφαρπάξετε την ψήφο του λαού.

Alex είπε...

@ Ανωνυμος 2:37
Άρα αφού η Ημερησία είναι του Μπόμπολα ούτε η ημερομηνία που αναφέρει σε κάθε φύλλο πιθανόν να είναι μούφα.
Το άρθρο αναφέρει κάποια στοιχεία αν εσύ έχεις άλλα κατέθεσε τα να τους φτύσουμε τους ψεύτες.
Βάλτε επιτέλους μυαλό, πολιτικοποιημένοι ναι κομματικοποιημένοι ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Blogger Ο/Η Stefanos είπε...

πω-πω
ρε ΚΕΦΑΛΑΙΕ ανώνυμε…
μας κατατρόπωσες
με τα επιχειρήματα σου
και την κοσμιότητα
στην εκφορά του λόγου σου...
Με κάτι τέτοιους σαν κι εσένα
πάλι «δύναμη ευθύνης»
θα είναι η ΝΔ...
;-))


ΕΝΩ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!!!!!!
ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΟΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΟΥ!!!!!!!!!!

ΑΛΕΞ , ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ!!!!!!!!!
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕ
ΣΤΕΦΑΝΕ ΦΑΦΛΑΤΑ!!!!!!!