Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

τηλεδικαστική δραματοποίηση εναντίον διάκρισης εξουσιών.

Το ανώτερο στάδιο της ελληνικής δημοσιογραφίας είναι η «δικαστική» ειδικότητα. Ο τηλεεισαγγελέας ψοφά για σήριαλ δικαστικά που έχουν μέσα κοπέλες, ισχυρούς, αίμα, χρήμα, εξουσία και σεξ. Τα κάνει ένα μίγμα και βγαίνει στον αέρα. Το «δικαστικό» εξυπηρετεί τέλεια την καταγγελτική δημοσιογραφία. Θέλεις να πεις κάτι στο κανάλι; Βγαίνεις και καταγγέλλεις και επικυρώνεις τα αυθαίρετα συμπεράσματα με το επιχείρημα της έρευνας και της διασταύρωσης, που φυσικά δεν έκαμες ποτέ.

Το καφενείο επικροτεί την δημοσιογραφική καταγγελία, επαινετικά: «τα λέει έξω από τα δόντια!»


Η διασταύρωση χαρακτηρίζει την ερευνητική δημοσιογραφία ενώ η ευκολία της καταγγελίας στην πραγματικότητα δείχνει έλλειψη έρευνας. Η διασταύρωση ελέγχει το υλικό της και δεν στηρίζεται σε εξιλαστήρια θύματα αλλά στο τεκμήριο της αθωότητας. Η δημοσιογραφία που έχει την τάση να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία γιατί είναι αντικοινωνική και «εκβιαστική».


Η καταγγελία εκπροσωπεί κατεξοχήν ανάγκες της τηλεόρασης, αφού αυτή έχει τη δυνατότητα δραματοποίησης του γεγονότος για την πρόκληση τηλεοπτικών και εφήμερων εντυπώσεων.


Αυτό είναι και το σημαντικό σημείο εξουσίας της τηλεοπτικής εικόνας. Όσο περισσότερο δραματοποιημένο το γεγονός τόσο δε σ’ αφήνει να πάρεις τα μάτια σου. Και αν η πραγματικότητα δίνει μόνη της πληθώρα δραματικών στοιχείων τότε το επιπλέον τηλεδραματικό δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην εικόνα και μετατρέπει το «αντικείμενο» της καταγγελίας σε φταίχτη, φταίει δε φταίει. Καταδικάζεται η ελπίδα της δικαιοσύνης, που σημαίνει ότι στον επόμενο τόνο, εφόσον το απαιτήσει η τηλεδραματοποιημένη είδηση θα καταδικάζονται αθώοι επειδή το απαιτεί ο λαϊκισμός της καταγγελτικής δημοσιογραφίας. Ίσως καταδικαστείς κι’ εσύ ο ίδιος, χωρίς να ξέρεις γιατί. Θα ξέρει όμως η τηλεόραση.


Όπως ο φασισμός της εξουσίας τραυματίζει ή σκοτώνει ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι και ο καταγγελτικός λαϊκισμός των δελτίων ειδήσεων ποδοπατεί δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Η ασυδοσία των δελτίων απειλεί τις εξουσίες μιας δημοκρατίας και τις υπερβαίνει. Θα μου πείτε, οι εξουσίες πρέπει να είναι διακριτές. Ναι αλλά όταν μια εξουσία γίνει ισχυρότερη και κρίνει μονόδρομα όλες τις άλλες τότε αποτελεί απειλή για την ισορροπία της Πολιτείας.


Επίσης........κοιτάξτε........Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ των κυρίων Μ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα και ευτυχές ο καινούργιος χρόνος

Ανώνυμος είπε...

Ο λογιστης Τασος Σιδηροπουλος στην Βεροια ειναι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ. Ενημερωστε
φιλους σας για να μην καταστρεψει και αλλους πελατες του

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Ανώνυμος είπε...

Το δημοσιογραφικό απόρρητο καλύπτει και τον πρωθυπουργό;
Αν οχι τότε γιατί δεν καλεί τον πρωθυπουργό ο ανακριτής, προκειμένου να καταθέσει αυτός ποιός έδωσε το βίντεο στον κ. Ανδριανό (αν και θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει αυτοβούλως μιάς και είναι σε διαρκή σύγκρουση με την διαφθορά);
Εκτός αν ισχυρίζεται ο κ. Καραμανλής ότι ούτε σε αυτόν έχει εξομολογηθεί την πηγή του ο κύριος Ανδριανός.
Στην περίπτωση αυτή όμως γεννιέται νέο ερώτημα: Γιατί δέχεται να τον εκπροσωπεί κάποιος όπως ο κ. Ανδριανός που κινείται μυστικά, διαχειρίζεται κατά βούληση - ως προϊστάμενος του γραφείου τύπου - αγνώστου προέλευσης υλικό και δεν λαμβάνει γνώση των κινήσεών του αυτών ο πρωθυπουργός;
Ο αδαής

Ανώνυμος είπε...

keep up the good work

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαίρετο κείμενο. Δικαιολογημένη στον απόλυτο βαθμό η αγανάκτισή σου για μία κατάντια της τηλεοπτικής κατρακύλας σε τούτη τη χώρα που όλοι μιλούν χωρίς νε ελέγχουν, που όλοι κρύβονται πίσω από λέξεις, πισω από χαμένες ιδιότητες. Όταν οι δημοσιογράφοι γίντονται δικαστές, τότε ο Ντρεκ μοιάζει αθώο πλάσμα μπροστά τους.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Την ανοχή στη κακοδιαχείριση της χώρας από μια κυβέρνηση που επαγγέλθηκε προεκλογικά την «επανίδρυση του κράτους», πέραν της δεύτερης ευκαιρίας (τετραετίας) ποιός από σας την χορηγεί ; .Ιδίως το ερώτημα τίθεται από την χειμαζόμενη και ευρέως πειραματιζόμενη μεσαία τάξη της χώρας. Η υπόθεση Ζαχόπουλου με μπόλικο σεξ, βία και αίμα έχει και δεύτερες αναγνώσεις που ανατρέπουν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό του δικομματισμού.

john anast είπε...

Ένα post παλιό μεν (εδω και σχεδον 1 μήνα) κι όμως καθε μερα που πέρνα είναι το ιδιο επίκαιρο, σαν να γραφτηκε σήμερα...

ion είπε...

Δεν σε βλέπουμε μεσα στο 2008. Ελπίζω να είναι όλα καλά