Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

κριτική στην πρόσφατη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Κρήτη.

Λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του Πασόκ ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κρήτη στις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Μόλις βγήκε από το αεροπλάνο φυσικά και έκαμε δηλώσεις γύρω από το θέμα των Ζωνιανών : «το μεγάλο νησί της δημοκρατίας αντιμετωπίζει φαινόμενα οποσθοδρόμισης , αυτά του παραγοντισμού, του παρασιτισμού, της προστασίας και των πελατειακών συμφερόντων.» Έχει αντιληφθεί ο ΓΑΠ ότι εμείς οι Κρητικοί οπισθοδρομούμε, είμαστε έρμαια παραγόντων, παράσιτα, προστάτες και πελάτες. Εκφράσεις προκλητικές και προσβλητικές που κάλλιστα μπορούν να αποδοθούν σε ένα μακρινό «τηλεθεατή» και όχι σε ένα υποψήφιο πρωθυπουργό! Κάνει και ένα λογικό άλμα εδώ και συγκρίνει τη μάχη που δίνει η Κρήτη με τον αγώνα που κάνει ο ίδιος για το πρόβλημα της εξάρτησης που αντιμετωπίζει το Πασόκ : «δίνουμε και εμείς τη μάχη μας απέναντι στα φαινόμενα οπισθοδρόμησης, για ένα κόμμα αυτόνομο, ελεύθερο από εξαρτήσεις».
Η πραγματικότητα είναι ότι τα φαινόμενα που καταγγέλλει ο Παπανδρέου εδραιώθηκαν στον πάνω Μυλοπόταμο από το 1985 έως το 1987 και ξεκίνησαν παράλληλα με τις ψεύτικες επιδοτήσεις και το πανωγράψιμο, αποτέλεσμα και αυτά των πελατειακών σχέσεων του Πασόκ με την περιοχή. Το 1988 είχαμε την πρώτη μάχη με όπλα μεταξύ Ζωνιανών και αστυνομικών. Το Πασόκ αρνείται σταθερά και πεισματικά την οποιαδήποτε αυτοκριτική των πράξεών του. Ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της καταγγελτικής δημαγωγίας που έχει στόχο μερικά ψηφαλάκια και την συκοφαντική μετάθεση ευθυνών στον άλλο πολιτικό παράγοντα, δηλ. στη ΝΔ, που επίσης έχει ευθύνες στην εδραίωση αυτών των φαινομένων.
Εδώ θέλω να τονίσω την υποκριτική στάση που ακολούθησε ο Παπανδρέου στο συγκεκριμένο θέμα. Εάν ξέρει και κρύβει την αλήθεια τότε είναι επικίνδυνος. Εάν δεν ξέρει τότε οι συνεργάτες του δεν τον ενημερώνουν για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που χαντακώνει το μέλλον μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής της Κρήτης και άρα είναι ανίκανος να επιλέξει τους σωστούς συνεργάτες ή μάλλον στην απόγνωσή του καταφεύγει στα ίδια τα στελέχη που έχουν τεράστιες ευθύνες στη δημιουργία του φαινομένου «Ζωνιανά». Άρα πάει στο φούντο το «άλλαξέ τα όλα»! Πάει γι’ άλλα με το ίδιο φθαρμένο υλικό.
Αυτά και άλλα με πείθουν ότι όλη η στάση του Παπανδρέου για «να τα’ αλλάξει όλα» ή να συγκρουστεί με τα συμφέροντα (που περιέργως τον στηρίζουν) ήταν και είναι απλά υποκριτική και στάχτη στα μάτια του λαουτζίκου.
ΥΓ. : Ο Γιώργος έταξε στους Κρητικούς ότι «ως μελλοντικός πρωθυπουργός» θα μεριμνήσει προσωπικά για την επέκταση του αεροδρομίου της Νέας Αλικαρνασσού! Μας άφησε άναυδους όλους γιατί κανένας δεν τον είχε ενημερώσει ότι ετοιμάζεται νέο αεροδρόμιο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στο Καστέλλι. Αυτός έμεινε στην "επέκταση" που ήταν αίτημα της Κρήτης πριν από 15 χρόνια!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε Βασίλη τον έχεις ξεσκίσει τον ΓΑΠ άφησε τον λίγο να ''ανασανει''

Ανώνυμος είπε...

kala ta leei... oanthropos einai ektos pragmatikothtas. manolis ierapetra

Ανώνυμος είπε...

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, στην Πλατεία Ελευθερίας ο Παπανδρέου είπε εκτός των άλλων κουφών και το εξής βαρυσήμαντο:"θα εφαρμόσει στην Κρήτη το μοντέλο ανασυγκρότησης για την καμένη Πελοπόννησο"!!!!!
Οι οπαδοί του Πασόκ έμειναν κόκαλλο.
Η υπόσχεση χαρακτηρίστηκε μακάβρια και άστοχη.
Κάποιοι νόμισαν ότι για να προχωρήσει σε ανασυγκρότιση του νησιού ο Παπανδρέου πρέπει πρώτα να καεί η Κρήτη. Μετά το πρώτο σοκ θεώρησαν ότι κάτι άλλο εννοούσε αλλά δεν μπορούσε να το περιγράψει με σαφήνεια!

Zonianos είπε...

Ο καθε λογικος και με ανεξαρτητη σκεψη ανθρωπος μονο εμμετο μπορει να κανει ακουγοντας το Γιωργακι να κανει αυτες τις δηλωσεις.
Αν ειναι δυνατον πολιτικος που διευθυνει στο ΠΑΣΟΚ που επι κυβερνησεων του διμηουργηθηκε και γιγαντωθηκε το φαινομενο Ζωνιανα να κανει τετοιες δηλωσεις και να τον χειροκροτουν κιαποπανω!!!!!!
Σιγουρα ειναι επικινδυνο αν ενας τετοιος ανθρωπος στο μελλον θα κατευθυνει τισ τυχες του τοπου.

Απο την αλλη δεν μπορω να καταλαβω τα προβατα που ακολουθουν εδω και δεκαετιες καποιες πολιτικες οικογενειες στην Ελλαδα.
Αλλα ο καθε λαος εχει τους Ηγετες που του ταιριαζουν!!!!!!!!
Ειναι μοναδικο, παγκοσμιο Φαινομενο αυτο που γινεται εδω και 50 χρονια στην Ελλαδα.

NdN είπε...

@exastal

Καλημέρα. Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο σου, αλλά και το προηγούμενο που αναφέρεσαι στα Ζωνιανά.
Από εκεί και πέρα. Τις δηλώσεις του ΓΑΠ δεν τις έχω υπόψιν μου διότι κατοικώ στο εξωτερικό. Ωστόσο το ότι είπε ότι «το νησί αντιμετωπίζει φαινόμενα οποσθοδρόμισης» δεν σημαίνει ότι «εσείς οι Κρητικοί οπισθοδρομούμε, είμαστε έρμαια παραγόντων, παράσιτα, προστάτες και πελάτες». Για παράδειγμα το ότι το Λονδίνο αντιμετωπίζει φαινόμενα τυφλής βίας (συμμορίες δέρνουν ή ακομα και πυροβολούν ανθρώπους for fun) δεν σημαίνει ότι όλοι οι «Λονδρέζοι» είμαστε δολοφόνοι και εγκληματίες. Συνήθως όταν μία περιοχή ή ένας χώρος «αντιμετωπίζει φαινόμενα οποσθοδρόμισης» ευθύνεται μία μικρή ομάδα του πληθυσμού της.
Έπειτα νομίζω ότι το πρόβλημα της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας είναι πολύ παλαιότερο από το 1985. Το αν διογκώθηκε επι ΠΑΣΟΚ δεν το γνωρίζω οπότε υιοθετώ κριτικά την άποψη σου. Επίσης γράφεις «Το Πασόκ αρνείται σταθερά και πεισματικά την οποιαδήποτε αυτοκριτική των πράξεών του». Ο ΓΑΠ από την 2η κιόλας μέρα της ηγεσίας του στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε απέναντι σε πράξεις (τροπολογία Παχτα) για τις οποίες απολογήθηκε (και με το παραπάνω) ενώ δεν έφταιγε. Νομίζω ότι είσαι άδικος όταν καλείς τον ΓΑΠ να απολογηθεί για ένα «λάθος» συντόφων του το 1985.
Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο έντυπο, κανάλι κτλ στήριξε τον ΓΑΠ. Διότι εγώ θυμάμαι μόνο κάτι εξώφυλλα του ΒΗΜΑΤΟΣ που έλεγαν «Παραιτησου». Όσο για το αν η στάση του Γιώργου για «να τα’ αλλάξει όλα» είναι υποκριτική και στάχτη στα μάτια του «λαουτζίκου» θα πω «κοντος ψαλμός αλληλουια». Εδώ είμαστε να το δούμε.

Καλό ΣΚ και εδώ είμαστε να τα ξανασυζητήσουμε.