Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

η ανευθυνότητα του Πασόκ στο θέμα των εκλογικών νόμων.

Διαχρονικά το Πασόκ κρατά εντελώς ιδιοτελή και υστερόβουλη στάση στο θέμα των εκλογικών νόμων. Σκέφτεται οπωσδήποτε μικροπολιτικά και αντιθεσμικά όταν χειρίζεται τους εκλογικούς νόμους αποκλειστικά και μόνο ως εργαλείο χειραγώγησης των εξελίξεων, όποτε οι συνθήκες είναι εναντίον του. «Αφού δεν θα κυβερνούμε εμείς, ούτε η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνά με άνεση» : αυτό το σκεπτικό εγκλωβίζει τη συμπεριφορά του Πασόκ μεταξύ εξουσιομανίας και ανευθυνότητας.

Όταν το Πασόκ διαισθάνεται ήττα ταυτίζεται με το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για «απλή αναλογική» ή μια «έξυπνη απλή αναλογική».

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πάγια από το 1974 το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, πιστεύοντας ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις.

Την υποκριτική στάση του Πασόκ στο θέμα είδαμε στις εκλογές του 1985, οπότε και διατήρησε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής γιατί ήξερε ότι θα κερδίσει. Πράγματι κέρδισε και κυβέρνησε άνετα με περίπου 42%. Το 1989 ήξερε ότι θα χάσει και τότε άρχισε να παίζει με την απλή αναλογική: η Ν.Δ. κέρδισε μεν αλλά δεν μπορούσε ούτε με 47% να σχηματίσει κυβέρνηση και κατάφερε να βγάλει μόνο 150 βουλευτές!

Η ΝΔ τον άλλαξε και ο Σωτήρης Κούβελας τότε αποδοκιμάστηκε έντονα. Η απλή αναλογική αποδείχθηκε παράγοντας ακυβερνησίας και ανωμαλίας. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 93 και επωφελήθηκε με μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση. Φυσικά τον διατήρησε και στις εκλογές του 1996 ο Σημίτης κυβέρνησε με μόνο 41,49% και στις εκλογές του 2000 με 43,79%. Ο «αντιδημοκρατικός» νόμος Κούβελα αποδείχθηκε… «σωτήριος» για το ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές όμως του 2004 ο Σημίτης κατάλαβε ότι θα έχανε παταγωδώς τις εκλογές. Και ξαναθυμήθηκε τη «δημοκρατία». Ξανά τροποποιήσεις επί του αναλογικότερου.

Το Πασόκ θέλει αυταρχικά να κυβερνά το ίδιο με μικρά ποσοστά αλλά η Νέα Δημοκρατία (το αντίπαλο κόμμα εξουσίας) να μην μπορεί να κυβερνά με μεγαλύτερα ποσοστά. Και να βγαίνουν από πάνω ότι εκπροσωπούν τις «δημοκρατικές δυνάμεις» ενώ η κουτοπονηριά που επιδίδονται αποδεικνύει τον αυταρχισμό, την εξουσιομανία και τον καθεστωτισμό που διαθέτουν οι εσωτερικοί μηχανισμοί της "δημοκρατικής παράταξης".

Η αυτοκριτική στο Πασόκ πρέπει να συμπεριλάβει και τη μικροπολιτική και υποκριτική στάση του στους εκλογικούς νόμους. Δεν μπορεί να «αγαπά» την απλή αναλογική όταν ξέρει ότι θα κερδίσει η ΝΔ (ώστε να μην μπορεί να κυβερνήσει) και να υιοθετεί την ενισχυμένη αναλογική όταν πρόκειται να κερδίσει το ίδιο (ώστε να κυβερνά με ισχυρή πλειοψηφία μόνο του). Αυτό λέγεται ΝΟΘΕΙΑ του υγιούς πολιτικού ανταγωνισμού.

Πιστεύω ότι το Πασόκ θα κερδίσει τις μεθεπόμενες εκλογές. Προσωπικά όμως θα ήθελα να τιμωρηθεί η αλαζονεία του, στο συγκεκριμένο θέμα και ο Καραμανλής να κάμει ένα εκλογικό νόμο ακόμα περισσότερο αναλογικό. Για να σπάσει έτσι ο τσαμπουκάς των ισχυρών κυβερνήσεων Πασόκ. Θα μου πείτε έχει ως υποστηρικτικό μηχανισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα καλύτερα να δούμε Συνασπισμένο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και να τον τρελάνουμε στο γιουχάισμα. Σκεφτείτε το! Αυτή θα ήταν πραγματικά επώδυνη για το Πασόκ πολιτική κίνηση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο φίλος Exastal

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα. Αντιδρά με βάση τις συγκυρίες της στιγμής. Επειδή έχει αυτό το μειονέκτημα μαζεύει τυχάρπαστους που προσπαθούν να κονομήσουν μέσω της νομής της εξουσίας. Αυτό το πλήρωσε στις εκλογές αυτές και θα το πληρώσει στις επόμενες και μεθεπόμενες. Αν δεν πείσει τον κόσμο ότι θα εφαρμόσει κάποιους κανόνες δεν ξαναβλέπει εξουσία.

john anast είπε...

Πρόκειται για ψευδοαριστερά. Είναι ένα κόμμα που έχει ως αυτοσκοπό την εξουσία, χωρίς να έχει καθαρές απόψεις με αντίκρυσμα στην κοινωνία. Δεν τους ακούτε που λένε ότι πρέπει να αλλάξουν προς αυτό που ζητά η κοινωνία; Ο πολιτικός κανονικά έχει άποψη/όραμα την οποία και εκθέτει στην κοινωνία και γίνεται αποδεκτή ή απορίπτεται. Δεν προσπαθεί να ακούσει τι λέει η κοινωνία ώστε να το υιοθετήσει και να το εκφράσει. ΑΥτό είναι νόθα και πονηρή σκέψη. Όσο δεν το καταλαβαίνουν δεν πρόκειται να ξαναβγούν στην εξουσία εκτός αν τη χάσουν κάποιοι άλλοι.

nikos10 είπε...

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, το ΠΑΣΟΚ παίζει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, ενώ η ΝΔ όταν φτιάχνει εκλογικούς νόμους σκέφτεται πώς θα εκφραστεί το δυνατόν καλύτερα στο (εκλογικό) αποτέλεσμα η πραγματική βούληση του λαού. Μάλιστα!

Ας ξεκινήσω από ένα λιγότερο προφανές επιχείρημα: ακούστηκε από βουλευτές της ΝΔ ως απάντηση στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το εξής (εν πολλοίς ειρωνικό, βέβαια): "Γιατί αντιδράτε; Αφού εσείς θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές; Έτσι δεν είναι;". Η χρήση αυτού του επιχειρήματος φανερώνει, κατ' εμέ, τι έχει στο κεφάλι της η εκάστοτε κυβέρνηση (τονίζω το "η εκάστοτε") όταν σκαρώνει εκλογικούς νόμους. Αυτό είναι το διακύβευμα, βεβαίως.

Και δεύτερον: έλεος πια με αυτό το αστείο επιχείρημα ότι με τον υπάρχοντα νόμο δεν μπορεί να προκύψει δυνατή κυβέρνηση. Μπορεί και παραμπορεί. Ας το συνειδητοποιήσουν εκεί στη Ρηγίλλης: ούτε 42% δεν πήραν. Δε φταίει ο νόμος, οι επιλογές του εκλογικού σώματος φταίνε.

Ακούω δε ότι, αντί για 40 έδρες, σκέφτονται στη ΝΔ να παίρνει το πρώτο κόμμα 50 έδρες μπόνους. Και αν στις επόμενες εκλογές δεν βγαίνουν και πάλι τα κουκιά; Κανένα πρόβλημα: οι 50 θα γίνουν 60 και πάει λέγοντας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με αυτά τα μπόνους είναι που νοθεύεται το εκλογικό αποτέλεσμα; Το 1/6 των εδρών της βουλής (θα) εξαρτάται από το ποιο κόμμα βγήκε πρώτο και όχι άμεσα από την ψήφο του λαού.

Υ.Γ.: Οι δηλώσεις φρονημάτων δεν μου αρέσουν. Περισσότερο, όμως, δεν μου αρέσει να παρεξηγούνται τα κίνητρά μου. Δηλώνω, λοιπόν, ότι δεν είμαι με το ΠΑΣΟΚ.

Παπουτσάκης είπε...

προς nikos10

το άρθρο δεν αφορά την πραγματική βούληση του λαού αλλά τα αποδεικνύει την κουτοπόνηρη στάση του Πασόκ απέναντι στη σταθερή αντίληψη της ΝΔ περί πλειοψηφικών συστημάτων. Εξάλλου το Πασόκ είναι αυτό που μεταβάλλει τους εκλογικούς νόμους κατά περίστασιν και κατά το δοκούν. Όποτε βλέπει νίκη διατηρεί τα πλειοψηφικά της ΝΔ και όποτεοσφρίζεται ήττα παίζει με το "αναλογικότερον" για να μη μπορεί να κυβερνήσει η Δεξιά.
Όσο για τη βούληση του ελληνικού λαού...είναι μεγάλο θέμα, όταν πιπιλίζουν το μυαλό του τα "δημοκρατικά ΜΜΕ" που τι ρόλο άραγε παίζουν; Ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης; Μέχρι και προβοκατόρικος είναι ο ρόλος τους τουλάχιστον όσο αφορά τη ΝΔ. Το θέμα της παραπληροφόρησης είναι το αγαπημένο μου και μπορώ να σου αναφέρω εκατοντάδες περιπτώσεις όπου τα ΜΜΕ παραπληροφορούν ανοιχτά κατά της ΝΔ και υπέρ του Πασόκ.
Ακόμα και οι 140 μέρες ομολόγων(παγκόσμιο ρεκόρ διατήρησης θέματος σε πρωτοσέλιδα!) είναι σκαστή περίπτωση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας πάνω σε ένα σκάνδαλο που έχει οδεύσει προς δικαιοσύνη ή γίνεται προσπάθεια επιστροφής των κλεμμένων.
Αλλά πάνω απ' όλα ποιούς έχουμε βάλει να μας ενημερώνουν; Τους κλέφτες και ψεύτες που τυγχάνει να είναι χρηματοδότες του Πασόκ!!!...Έλεος.

Ανώνυμος είπε...

bre tiflomeno pedaki apo komplex.. bre kaimeno.. i nd diladi den bgazei eklogikous nomous pros ofelos tis? kai o nomos tou mitsotaki kai tou paulopoulou apagoreuei tis sinergasies kommaton gia min enonetai i aristera. kai parepiptontos to PASOK pire 45% to 85. mi dineis pseftika stoixeia mes ti zaloura sou kai to agxos sou