Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

η αύξηση του πετρελαίου φέρνει κρίση;

Το περίφημο ελληνικό οικονομικό θαύμα αλλά και η ευημερία ολόκληρου του δυτικού κόσμου ήταν εποικοδόμημα μιας οικονομίας που δημιουργήθηκε με δέκα έως 30 δολάρια το βαρέλι. Όταν πήγε δώδεκα δολάρια τα μαύρα σύννεφα της παγκόσμιας κρίσης κάλυψαν τον πλανήτη.
Συμβολικά η οικονομία διάγει περίοδο καλοταϊσμένων αγελάδων που είναι συνέχεια των ισχνών. Την εποχή των παχέων αγελάδων στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το φαινόμενο της διαπλοκής και της διαφθοράς καθώς οδηγούνταν ο Κοσκωτάς στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από τις θριαμβευτικές ιαχές των εφημερίδων που παραδοσιακά στήριζαν τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Πολύ γρήγορα οι καναλάρχες είδαν ότι τη δουλειά δεν μπορούσε να στήσει η Δεξιά γιατί ήταν «επάρατος» αλλά θα μπορούσε άριστα να επιτελέσει το Πασόκ των βολεμένων αγωνιστών και των ελεγχόμενων ομάδων πίεσης. Έτσι δημιουργήθηκε μια υπάκουη πολιτική φάρμα που υπηρετούσε μια παρασιτική κάστα εκδοτών που απαιτούσαν όλο και περισσότερο δημόσιο χρήμα. Και τό παιρναν. Η βίαιη αναδιανομή πλούτου στο Χρηματιστήριο ήταν το επιστέγασμα της διαχρονικής υπόσχεσης του Πασόκ για αναδιανομή πλούτου. Μόνο που τελικά έγινε προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω όπως υπόσχονταν από ιδρύσεώς του. Και συμπεριέλαβε και πολλά στελέχη του κινήματος που απέκτησαν πανάκριβα γούστα, εξοχικά και τετρακίνητα τζιπ, στα οποία τα mp3 players έπαιζαν το «κομαντάτε Τσε Γκεβάρα» για να μην ξεχνάνε και την «επαναστατική» τους καταγωγή. Στη διαπλοκή έμεινε το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα χωρίς ποτέ όμως να παράγει τίποτε. Ο «εκσυγχρονισμός» δηλαδή νομιμοποίησε αυτή την περίεργη πάλη των διαπλεκόμενων τάξεων. Νέα τζάκια ‘εναντίον’ υποταγμένης «προοδευτικής πολιτικής πρωτοπορίας», που είχε μόνο άποψη για τη διανομή του ΑΕΠ, αδιαφορώντας πλήρως για την παραγωγή του.
Σύντομα το βαρέλι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια. Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοιο σοκ; Θα φανεί. Σίγουρα η βάση της ελληνικής κοινωνίας πάντως είναι ανέτοιμη να υποστεί τέτοια επιβάρυνση γιατί μέχρι στιγμής σε αυτήν μετακυλίονταν το κόστος κάθε κρίσης τα τελευταία 30 χρόνια. Η κοινωνία δεν περίμενε «ισχνές αγελάδες» και δεν προετοίμασε τις «αποθήκες’ της. Υπέκυψε στις σειρήνες της κατανάλωσης, δανείστηκε, ξόδεψε. Μεγάλο τμήμα βρίσκεται ήδη κάτω από τα όριά του. Και έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για οικονομικές επιβαρύνσεις στοχευμένες στη βάση της κοινωνίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης
Ελεύθερος Τύπος
Friday Oct 19, 2007

Η τρομοκρατία των φόρων

Οι φόροι δεν είναι ευχάριστο θέμα συζήτησης για τους πολίτες ούτε βέβαια για τους πολιτικούς που αποφασίζουν την επιβολή τους. Απλώς οι φόροι, όπως και άλλα δυσάρεστα θέματα στη ζωή, είναι αναπόφευκτοι. Και συνήθως αποφασίζονται και επιβάλλονται την περίοδο αυτή ώστε να συνυπολογιστούν στον κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Και όπως κάθε χρόνο, η επικαιρότητα «κατακλύζεται» από τη φορο-τρομοκρατία. Η επέλαση των βαρβάρων που θα καταστρέψουν τους πάντες με αύξηση των φόρων. Θα φορολογείται οτιδήποτε κυκλοφορεί.
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική από την εντύπωση που προκαλείται, επειδή ορισμένοι θέλουν να εντυπωσιάσουν το κοινό και άλλοι την ηγεσία της κυβέρνησης! Τίποτα το ουσιαστικό δεν θα γίνει. Θα αυξηθεί η φορολογία σε κάποιους τομείς, όπως τα ακίνητα, τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Θα επανέλθει το μέτρο της περαίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αυξηθεί, ενδεχομένως, ο συντελεστής ΦΠΑ. Θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου που επιβάλλεται στις τράπεζες.
Ολες αυτές οι σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε, τελικά, ποιες από τις προτάσεις αυτές θα υιοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση αυτή, όπως και από τις προηγούμενες. Αποτελούν τη συνηθισμένη δέσμη προτάσεων της ανώτερης γραφειοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, όταν ερωτάται από την πολιτική ηγεσία με ποιο τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα, προτείνει τα μέτρα αυτά. Τα ίδια!
Είναι άδικη αλλά και ρηχή η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την υποτιθέμενη φορολογική επέλαση. Είναι άδικη, καθώς πρόκειται για την επανάληψη των συνηθισμένων φορολογικών μέτρων. Είναι ρηχή, επειδή δεν αγγίζει την ουσία του φορολογικού προβλήματος της χώρας.
Αλλωστε, όλοι όσοι δεν θέλουν νέα φορολογικά μέτρα, γνωρίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε πολλούς τομείς. Οι περισσότεροι από αυτούς, επίσης, γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η φορολογία των καυσίμων είναι χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια φοροδιαφυγής και εξαντλούν τα περιθώρια αυτά.
Βέβαια, η φοροδιαφυγή έχει και ευεργετικές επιπτώσεις. Ενισχύει το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και την κατανάλωση. Πολλές δραστηριότητες δεν θα ήταν ανταγωνιστικές και δεν θα υπήρχαν χωρίς την «επιδότηση» της φοροδιαφυγής. Δεν λύνει, όμως, το πρόβλημα ανάπτυξης της χώρας η «μαύρη» οικονομία.