Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Μόνος του ο Σημίτης σκάβει το λάκκο του.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Πασόκ ο «καταλληλότερος» Σημίτης αρνήθηκε να παραστεί υπό το βάρος των εξελίξεων και υπό το φόβο «κάποιου Ρέλλου». Σε αυτές τις εξελίξεις έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ Βενιζέλου αλλά ο ίδιος το αρνείται πεισματικά. Ο Σημίτης κρύφτηκε πίσω από μια επιστολή στην οποία υπερτόνιζε την ουδετερότητά του και την άρνησή του να «γίνει μέρος του προβλήματος»!
Ο Σημίτης η νυφίτσα οραματίζεται τις μέρες που ήταν άρχοντας των δαχτυλιδιών και πιστεύει ότι ακόμα και τώρα, οι φίλοι του-εκδότες μπορούν να το κατευθύνουν στον εκλεκτό τους και μέτοχο των επιχειρήσεών τους Βενιζέλο. Έτσι όμως τελειώνει άδοξα την πολιτική του καριέρα. Η βάση του Πασόκ έχει αντιληφθεί τον υπονομευτικό του ρόλο και τη διαρκή συμμαχία του με τις δυνάμεις της διαπλοκής και των ΜΜΕ. Τώρα ξέρουν πια ότι οι δυνάμεις της διαφθοράς «χειρίζονταν» το Πασόκ του Σημίτη ως μοχλό πίεσης στις εξελίξεις προς όφελος των συμφερόντων τους.
Εμφανίζεται ως σενάριο η δημιουργία νέου καναλαρχικού κόμματος με αρχηγό τον Μπένι και με τις ευλογίες του Σημίτη. Όμως εκφράζονται φόβοι ότι έπειτα από ένα τσαφ τσουφ θα έχει την τύχη του Αβραμοπούλειου εγχειρήματος και έπειτα από μια εφήμερη περιπέτεια θα ζητούν το έλεος του Παπανδρέου για επιστροφή τους στο πράσινο μαντρί εξευτελισμένοι και απογοητευμένοι. Στα βρώμικα σχέδια οργανωμένων συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα υπάρχει και αυτό το σενάριο αλλά με το προηγούμενο Αβραμόπουλου που τον εμφάνισαν ως Μεσσία της Κεντροδεξιάς έχουν διαπιστώσει ότι δεν αρκεί η μιντιακή υποστήριξη για να επιτευχθούν τα ύποπτα σχέδιά τους. Έπλεκαν κάθε μέρα το εγκώμιο του Σημίτη και όμως δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Και τη μάσκα που του έφτιαξαν την έκαψαν και αυτή.
Προς το παρόν όλα τα στελέχη του Σημίτη έχουν συγκροτήσει τον μηχανισμό Βενιζέλου ενώ κάποιοι παίζουν στον ανένταχτο και ουδέτερο χώρο σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς της διαπλοκής. Την κατάλληλη στιγμή θα μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο Βενιζέλου για τη δημιουργία εντυπώσεων. Τις εντυπώσεις όμως μέχρι στιγμής τις έχει κερδίσει ο ΓΑΠ μετά από τις θυελλώδεις και ρεβανσιστικές εμφανίσεις του Μπένι και τις υποψίες για το ρόλο του Σημίτη. Δυστυχώς τόσο βαριές σκιές δεν απαλείφονται μέσα σε ένα μήνα!

Στη φωτογραφία βλέπετε μια Κρητική νυφίτσα ή Καλιγιαννούσα : είναι μικρό ζώο 17-24 cm, με κοντά πόδια, μακρύ σώμα και μικρή ουρά. Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά.

Το χρώμα της Κρητικής νυφίτσας είναι σκούρο καστανό προς σταχτί κιτρινωπό με ανοιχτόχρωμη κοιλιά.

Ζει σε δάση, βράχους και θαμνότοπους και τρέφεται με ποντίκια, κουνέλια, αυγά, μικρά πουλιά, βατράχια κ.τ.λ. Κατηγορείται ότι επιτίθεται στα κοτέτσια για να βρει τροφή αν και συγχέεται πολλές φορές με τη ζουρίδα που είναι κουνάβι.

Χρησιμοποιεί σαν κατοικία της, φωλιές ποντικών που τις στρώνει με ξερά φύλλα για ν’ αναθρέψει εκεί τα μικρά της (συνήθως 12).

Αυτός ήταν κάποτε Πρόεδρος κυβέρνησης

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στο «ALTER»

H Δημοκρατία αποδεικνύεται με πράξεις.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και οι Φίλοι του.

Στους πολίτες το δαχτυλίδι

ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ταπεινότητα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπό το βάρος των αρνητικών για την πορεία της υποψηφιότητάς του δημοσκοπήσεων και στον απόηχο της αιχμηρής προχθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε χθες την πλέον σφοδρή, έως τώρα, επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε ως «αντιδεοντολογική» την τακτική του κ. Παπανδρέου «να χρησιμοποιεί τη Χαριλάου Τρικούπη στον αγώνα για την ηγεσία» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να υφαρπάξει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο ήδη από το βράδυ των εκλογών. Παράλληλα, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο κ. Παπανδρέου τοποθετείται ως εάν να έχει ήδη αποφασίσει τη διαγραφή σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών, μηδέ του ιδίου εξαιρουμένου, και τόνισε ότι ο ίδιος είναι το μόνο στέλεχος που αναδείχθηκε από την κοινωνία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά το 1974. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο οποίος προετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στο κοινωνικό κράτος, υπογράμμιζαν πως δεν πιστεύουν ότι προέβαλε τέτοιους ισχυρισμούς ο κ. Βενιζέλος και σημείωναν ότι όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει μικρό κόμμα, δεν γνωρίζει τη δημοκρατική παράταξη.

Ανώνυμος είπε...

Υπό το βάρος των νέων δημοσκοπήσεων που τον εμφανίζουν να χάνει πιθανώς τη μάχη της διαδοχής, ο κ. Ευ. Βενιζέλος προχώρησε χθες σε προσωπική επίθεση στον κ. Γ. Παπανδρέου καταγγέλλοντάς τον ότι «δεν μοιράζει τίμια την τράπουλα» εν όψει της ψηφοφορίας για την προεδρία. Εμμέσως μάλιστα τον προειδοποίησε για τις ευθύνες του ρόλου του, χαρακτηρίζοντας «διχαστική και απειλητική» την προχθεσινή του συνέντευξη στο Αlter. «Ανεκτές κάναμε τις διαγραφές κάποτε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τις ανακοίνωνε χωρίς λόγο», είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ανάλογες πρακτικές δεν χωρούν ούτε ως υποψία απειλής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε δίδοντας την αίσθηση ότι ήταν έτοιμος να πει ότι θα διώξει «τον Βενιζέλο, τον Λοβέρδο, τον Βερελή, τον Φλωρίδη και τον Παπαδόπουλο».

Οι άκρως αποκαλυπτικές αυτές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε χθες σε δημοσιογράφους. Και ήταν αποκαλυπτικές, διότι από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των απαντήσεών του γινόταν εμφανές ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος, αν στην επικείμενη ψηφοφορία ο νικητής αναδειχθεί με οριακό τρόπο. «Θα είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ αν δεν ψηφίσουν τουλάχιστον όσοι και το 2004», είπε σε κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε επίσης ως «αντιδεοντολογική» την τακτική του κ. Παπανδρέου «να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της Χαρ. Τρικούπη στον αγώνα για τη διαδοχή» και υποστήριξε ότι στόχος του προέδρου ήταν «να υφαρπάξει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ήδη από το βράδυ των εκλογών». Υπαινίχθηκε επίσης ότι ασκούνται υπόγειες πιέσεις σε όσους συνδικαλιστές δηλώνουν ότι τον στηρίζουν, ενώ επικαλέστηκε κι ένα πρόσφατο παράδειγμα για να επιτεθεί στους συνεργάτες του προέδρου: «Στο Εθνικό Συμβούλιο με ειδοποίησαν στη δευτερολογία μου να μιλήσω για 5 λεπτά, ενώ ο κ. Παπανδρέου κράτησε τον λόγο για 45».

Δρυμεία επίθεση εξαπέλυσε και σε όσους ισχυρίζονται ότι είναι ο εκλεκτός των ΜΜΕ, όπως και σε εκείνους που τον χαρακτηρίζουν εξουσιομανή, νάρκισσο και αλαζόνα. «Ολα αυτά είναι αστεία. Με τα οικονομικά τζάκια δεν είχα ποτέ επαφή. Δεν είμαι καν από πολιτικό τζάκι», είπε και προκάλεσε «όσους διασπείρουν αυτές τις φήμες να κατονομάσουν ποιος εκδότης ή ποιο κέντρο με ανέδειξε στη θέση του υποψηφίου». «Κανένας. Οι πολίτες μού έδωσαν αυτό το δικαίωμα», απάντησε, και υποστήριξε ότι «από το 1974 μέχρι σήμερα είμαι η μόνη ανανέωση που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγετικών στελεχών. Ολοι οι άλλοι δεν είχαν διέλθει από την κοινωνία και ανεδείχθησαν μόνο μέσω του κόμματος», πρόσθεσε. «Ποιος είναι πιο δύσκολος συνομιλητής για τα εξωθεσμικά συμφέροντα; Κάποιος που ξέρει την πιάτσα και τα ζητήματα ή ένας που δεν έχει εργασθεί ποτέ εκτός πολιτικής» ήταν άλλο ένα ρητορικό του ερώτημα.

«Το πραγματικό πρόβλημα στην αντιπολίτευση του κ. Παπανδρέου ήταν διαρθρωτικό», ανέφερε σε άλλη απάντησή του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τον τρόπο αντίδρασης στις πυρκαγιές «όπου άλλα λέγαμε το μεσημέρι κι άλλα το βράδυ» αλλά και το παράδειγμα των ομολόγων. «Την ώρα που βρίζαμε την κυβέρνηση, μάς προέκυψε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Και σας υπενθυμίζω ότι αν δεν είχα παρέμβει εγώ με δήλωσή μου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ήταν ακόμη διευθυντής του κόμματος», υποστήριξε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πτώση που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις την απέδωσε στις «ανυπόστατες θεωρίες περί συνωμοσίας του κ. Παπανδρέου», ενώ ως λάθος του παραδέχθηκε ότι «στην αρχή φάνηκε ότι με πλαισίωναν αμφιλεγόμενα στελέχη καθώς δεν είχα την υποδομή να αποτρέψω την είσοδό τους στο γραφείο μου».

Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και κάλεσε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να συμπεριλαμβάνουν στις έρευνες το ερώτημα «ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών σήμερα, αν απέναντί του ο Καραμανλής είχε εμένα και όχι τον Γ. Παπανδρέου».

Ανώνυμος είπε...

Στροφή Γ. Παπανδρέου στην παραδοσιακή βάση
Του Κ.Π. Παπαδιοχου

Ομιλία σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ» την προσεχή Τετάρτη, και αμέσως μετά περιοδείες σε τέσσερις με πέντε νομούς της επαρχίας είναι τα επόμενα βήματα του κ. Γ. Παπανδρέου στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου.

«Αριστερόστροφο» χρώμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Παπανδρέου θα έχει έντονα «αριστερόστροφο» χρώμα και θα προσδιορίζει ως προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους, ενώ αναφορές σε προοδευτική κατεύθυνση θα υπάρχουν και στο ασφαλιστικό. Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να απευθυνθεί στην παραδοσιακή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που κατά πολλούς είναι ευκολότερο να προσέλθουν στις κάλπες της 11ης Νοεμβρίου, απ’ ό,τι η μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανταποκρίνεται δι’ αυτού του τρόπου στα προβεβλημένα στελέχη που τον στηρίζουν την παρούσα περίοδο, όπως οι κ. Χρ. Παπουτσής, Γ. Παναγιωτακόπουλος και Χρ. Πολυζωγόπουλος, αλλά και στον ισχυρό συνδικαλιστικό βραχίονα του κόμματος, που εδώ και πολύ καιρό πρότειναν την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποκτά «ευδιάκριτο» προβάδισμα έναντι του κ. Ευ. Βενιζέλου, αλλά και για τα μηνύματα τα οποία εξέπεμψε με την προχθεσινή -πρώτη μετά τις εκλογές- τηλεοπτική του συνέντευξη. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον εσωκομματικό του αντίπαλο,«όχι μόνο δεν φοβίζει τη βάση του κόμματος, αλλά της μεταδίδει σιγουριά για την ενότητα». Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν με ιδιαίτερη ένταση τόσο ότι ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει «προγραφές» στελεχών, όπως ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, σε περίπτωση επανεκλογής του, αλλά και ότι με τις επιλογές του οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε συρρίκνωση. «Η δημοκρατική παράταξη ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη και όποιος κάνει λόγο για μετατροπή της σε “μικρό κόμμα” δεν γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που εξέφραζαν παράλληλα «έκπληξη, αλλά και θλίψη» για τη χθεσινή σφοδρότατη επίθεση του κ. Βενιζέλου κατά του προέδρου του κόμματος.

Χθες, ο κ. Παπανδρέου είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, ενώ ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε να συμφωνεί με πολλές από τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην «πλατφόρμα» που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Σαββατοκύριακο. Κατά τις ίδιες πηγές, η ανταλλαγή απόψεων ήταν αμιγώς πολιτική και δεν συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης στη διαδικασία εκλογής.

Τα μέλη της Κ.Ο.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους κ. Σηφουνάκη, Κουσελά και Οικονόμου. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει σχεδόν καθημερινά επαφές με βουλευτές και προβεβλημένα στελέχη -ακόμη και εάν δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα υπέρ του- ενώ δεν προγραμματίζει άμεσα κάποια παρέμβαση στη Βουλή.