Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Απίστευτο θρίλερ για το βουλευτή της ΝΔ στο Ρέθυμνο : Όλγα Κεφαλογιάννη ή Κωστής Σχοινάς;


Μέχρι την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή «παιζόταν» η βουλευτική έδρα στο νομό Ρεθύμνου. Ο Κωστής Σχοινάς εκλεγόταν βουλευτής στα 200 από τα 202 εκλογικά τμήματα με 100 περίπου ψήφους διαφορά. 
Στα τελικά όμως το νήμα έκοψε η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία έλαβε 12.520 ψήφους έναντι 12.496 του Σχοινά (24 ψήφους διαφορά). 
Τη διαφορά υπέρ της Όλγας προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ετεροδημοτών. Μάλιστα πολύς λόγος γίνεται για ένα εκλογικό σάκο, από τμήμα του Περάματος, που δεν έφτασε εγκαίρως στη Νομαρχία, αλλά με αρκετές ώρες καθυστέρηση τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Κωστής Σχοινάς αφού ευχαρίστησε τους 12.500 ψηφοφόρους που τον τίμησαν, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστερημένη εισαγωγή των αποτελεσμάτων των ετεροδημοτών στα τελικά αποτελέσματα :

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η καταμέτρηση των ψήφων των ετεροδημοτών. Η καταμέτρηση αυτή ανατρέπει τα αποτελέσματα της λαϊκής ετυμηγορίας και δίνει την έδρα στην κ. Κεφαλογιάννη με διαφορά 24 ψήφων. Το γεγονός αυτό είναι φυσικό να θέτει θέμα εκ νέου καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της Ν.Δ. στο νομό Ρεθύμνου. 
Η ψήφος των πολιτών δεν αλλοιώνεται και δεν υφαρπάζεται. Από τη στιγμή που τίθεται θέμα εκ νέου καταμέτρησης, όλες οι διαδικασίες και όλα τα αποτελέσματα θα εξεταστούν ενδελεχώς. Καταρχήν νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος που έχω τη στήριξη 12.500 Ρεθεμνιωτών. Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν. Νιώθω τεράστια ευθύνη, διότι ο αγώνας συνεχίζεται, διότι το Ρέθυμνο συνεχώς κοιτάει μπροστά, διότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε το Ρέθυμνο».

Με αφορμή την καθυστέρηση καταχώρισης των αποτελεσμάτων των εναπομεινάντων τμημάτων, 500 περίπου φίλοι και ψηφοφόροι του Κωστή Σχοινά μετέβησαν στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου προς στιγμή δημιουργήθηκε αναστάτωση, αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα χειρότερα αποτράπηκαν.

Η επανακαταμέτρηση θα καθορίσει φυσικά το νικητή. Διάφορες φήμες όμως δημιουργήθηκαν που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Όπως ότι χρηματίστηκε δικαστική αντιπρόσωπος για να ακυρώσει 40 ψηφοδέλτια του Σχοινά στο Άδελε, ότι χάθηκε εκλογικός σάκος στο Πέραμα και ότι αντιπρόσωποι του Σχοινά απέτρεψαν παραλίγο νοθεία 45 ψηφοδελτίων στο Δοξαρό. 
Όλες περιοχές του Μυλοποτάμου όπου η Όλγα είχε έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερο ρεύμα από τον Κωστή. Αυτά είναι παραφιλολογία που προκλήθηκε από την πόντο πόντο διαφορά των δύο υποψηφίων. Η επανακαταμέτρηση θα δείξει.

3 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου

Η επόμενη μέρα βρήκε το ΠΑΣΟΚ «λαβωμένο» και στο νομό Ρεθύμνου, όπου μετά από τριάντα χρόνια έχασε την πρωτιά.

Ο Ηλίας Λαμπίρης εξελέγη βουλευτής με 10.947 ψήφους έναντι 9.865 ψήφων που πήρε ο Μανώλης Όθωνας. Γεγονός είναι, ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, προκάλεσε σοκ και προβληματισμό στα στελέχη του. Η χθεσινή ημέρα ήταν τρόπο τινά «βουβή», ωστόσο ενδιαφέρον έχει να δούμε την συμπεριφορά των τοπικών στελεχών στο ζήτημα διαδοχής, που έχει τεθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Με πολλές αιχμές και κριτική προς πολλές κατευθύνσεις ο Μανώλης Όθωνας απεδέχθη το αποτέλεσμα, που του στέρησε τη βουλευτική έδρα, την οποία κατείχε από το 2004 και συνεχάρη το νέο βουλευτή Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Ηλία Λαμπίρη. Σε μια πρώτη προσέγγιση και ανάλυση του αποτελέσματος αναφέρεται στην «υπόθεση Νεονάκη» και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, ενώ αφήνει αιχμές περί «ετερόκλητων και ευθραύστων μηχανισμών του τοπικού ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρεται επίσης και στην πόλωση του κλίματος στη Νέα Δημοκρατία, ως στοιχείο, που συνέβαλε στην ήττα του ΠΑΣΟΚ και τοπικά.

Παπουτσάκης είπε...

«Η 'Ολγα έκανε ένα καθαρό αγώνα και είχε ένα καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», απάντησε στις φήμες που κυκλοφορούν ο γιάννης Κεφαλογιάννης.
Με τη σειρά της η ίδια η Όλγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι δέχεται άδικα βολές και ότι η ίδια θα ζητήσει να γίνει επανακαταμέτρηση ψήφων για να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για τη νίκη της. Η Όλγα σημείωσε ότι η ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη νίκη για το Ρέθυμνο και ανέτρεψε μια κατάσταση που επικρατούσε χρόνια στο Ρέθυμνο, κάτι που οφείλεται σε συλλογική προσπάθεια, για αυτό και ευχαρίστησε τους συνυποψηφίους της για το αποτέλεσμα αυτό. 'Ομως, όπως η ίδια δήλωσε, επειδή υπήρξαν κάποιες δηλώσεις εντυπώσεων και αμφισβήτησης, πρώτη από όλους θα καταθέσει αίτηση επανακαταμέτρησης.
Το σίγουρο είναι ότι εδώ και αρκετό διάστημα υπήρχε μια υποβόσκουσα κατάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία τώρα με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση βγήκε στην επιφάνεια, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τις διαστάσεις απρόβλεπτες.

Ανώνυμος είπε...

Olga (Vardinogiannis) vs Sxoinas (Mitsotakis).......

Klassikos agwnas metaksh twn duo 'bravwn' ths Krhths.