Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

τέσσερις μονάδες μπροστά η Ν.Δ. με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία!!!

Η ΝΔ άντεξε στην περιφέρεια. Το Πασόκ όμως είχε ανεξήγητα μεγάλη πτώση κυρίως στα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση κέρδισε καθαρά το ΠΑΣΟΚ με περίπου 4 μονάδες διαφορά και ο Καραμανλής παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.
Η ουσία των εκλογών είναι η βαριά ήττα που υπέστη το Πασόκ, η άνοδος της Αριστεράς και η άνοδος της Ακροδεξιάς. Δηλαδή το σκηνικό άλλαξε αν και αυτό φαίνεται περιστασιακό και φαινόμενο αντίδρασης και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ως φορείς υπεύθυνους για τα προβλήματα διαφθοράς και δυσλειτουργείας του κρατικού μηχανισμού. Εκφράστηκε δηλαδή μια ψήφος εναντίον του δικομματικού συστήματος. Το Πασόκ φυσικά φέρει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για τους κρατικούς μηχανισμούς αφού τους ελέγχει συνδικαλιστικά.
Το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε ιστορικά χαμηλά από το 1989 και μετά.
Ενώ τα κόμματα της Αριστεράς βρέθηκαν με ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά.
Η Ν.Δ. υπέστη τη φθορά των τριών ετών, κρατώντας την περιφέρεια : Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλία – Ηπειρος – Πελοπόννησος, υψηλά ποσοστά στο Λεκανοπέδιο, με έκπληξη τη Β’ Αθήνας όπου ακόμα και χθες τα παπαγαλάκια, τύπου Αυτιάς διατυμπάνιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι την πήρε το Πασόκ. Τελικά την πήρε με πάνω από 35% η ΝΔ. Προσωπικά βάσει των δημοσκοπήσεων περίμενα 1,5 μονάδα να περνά το Πασόκ τη ΝΔ στη Β' Αθήνας.
Στη Α’ και Β’ Αθηνών τα κόμματα της Αριστεράς προσέγγισαν το εκπληκτικό 20%.
Το ΠΑΣΟΚ, ως ο μεγάλος ηττημένος τίθεται σε τροχιά μεγάλης κρίσης, αφού δεν απορρόφησε τη φθορά της και τις απώλειες της Κυβέρνησης και παράλληλα είχε μεγάλες διαρροές προς την αριστερά. Οι δελφίνοι θα προσπαθήσουν να κατασπαράξουν τον Γ. Παπανδρέου αν και πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει του Βενιζέλου. Το Πασόκ πρέπει να ξεπεράσει το «δημοκρατικό» κόμπλεξ του (πιστεύει ότι αυτό κατέχει τη δημοκρατία και όλοι οι άλλοι είμαστε, τουλάχιστον, άκουσον άκουσον, φασίστες, άσχετα αν υπακούμε όλοι στο ίδιο Σύνταγμα). Αυτή η συμπεριφορά έχει καταντήσει αλαζονική, αστεία και γραφική. Είναι "φραστικός φασισμός". Πρέπει να κάμει πραγματική αυτοκριτική και όχι υπεκφυγές με «κάποια λαθάκια» που έγιναν στο παρελθόν. Μήπως αυτά «τα λαθάκια» ήταν εγκλήματα; Λέω μήπως. Και μήπως και ο υπερφιλόδοξος Ευάγγελος έχει επίσης τεράστιες ευθύνες στην προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα; Μήπως ο Ευάγγελος ευθύνεται περισσότερο από τον Παπανδρέου στη διάχυση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της καναλαρχικής διαπλοκής;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι τραγική καθώς το πρόβλημα δεν είναι απλά θέμα ηγεσίας, αλλά ιδεολογίας. Μπορεί το μετα-Σημητικό ΠΑΣΟΚ να είναι και αριστερό και νεοφιλελεύθερο; Δεν πείθει πια. Τα αστεία τέλειωσαν, το ανατολικό μπλοκ δεν υπάρχει πια και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ κρατισμού και ιδιωτικοποιήσεων. Ή θα μετασχηματιστεί σε κεντροδεξιό κόμμα ή θα στραφεί αριστερά και θα απορροφηθεί ή θα απορροφήσει το Συνασπισμό. Πάντως η νεοφιλελεύθερη πολιτική με αριστερή ρητορεία δεν περνάνε πια. Όσο για τον αρχηγό, ο Παπανδρέου θα επανεκλεγεί (φίλοι και μέλη του κινήματος... μέχρι και τα δέντρα της αυλής του θα τον ψηφίσουνε), γεγονός το οποίο θα εντείνει την κρίση. Το έργο τό'χουμε ξαναδεί με τον Έβερτ. Το ίδιο έκανε αλλά δεν άντεξε. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος δεν χωρούν πλέον στο ίδιο κόμμα, τουλάχιστον όχι υπό τον Παπανδρέου. Η λύση Διαμαντοπούλου που προωθούν οι Σημητολαμπράκηδες δεν θα περπατήσει γιατί προκάλεσε μόνο γέλια σε όσους την άκουσαν χθες να συνιστά "αυτογνωσία", αυτή, μια "χθεσινή" ευνοούμενη του συστήματος, πλην όμως ανύπαρκτη πολιτικά.
Ο Θεός να φυλάει την ελλάδα από τους εργολάβους και τους δημοσιογράφους.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δεδομένο ότι θα επανεκλεγεί ο Παπανδρέου όσο κι αν προσπαθεί ο φαφλατάς και χοντροΒενιζέλος να το παίξει ενότητα της "δημοκρατικής παράταξης". Θα μας τρελλάνουν με αυτή τη "δημοκρατική παράταξη".
Ο Παπανδρέου είναι πολύ καλύτερος από τον μπουλντόζα : χοντρευάγγελο.