Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

"Μακεδονία" και σε ομιλία Βαλλιανάτου στο 7ο Συνέδριο Πασόκ.

Ομιλία Γρηγόρη Βαλλιανάτου στην ενότητα με θέμα: Διακήρυξη - Πολιτικές Θέσεις , την 3η μέρα του 7ου Συνεδρίου Πασόκ.

«Φίλες και φίλοι σύνεδροι, ο μεγάλος και φιλόξενος χώρος αυτού του συνεδρίου χθες φιλοξένησε ένα στρογγυλό τραπέζι της κοινωνίας των πολιτικών. Της κοινωνίας των πολιτών ή αλλιώς των παραλειπόμενων Ελλήνων. Συμπολίτες μας από διάφορες οργανώσεις εξέφρασαν τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους.
Οι συμπολίτες μας ανάπηροι ανέφεραν, ότι θεωρούνται πολίτες με μειωμένη δικαιοπρακτική ικανότητα και με μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης κοντά μας. Ήδη η πρόσβασή τους στο συνέδριό μας έγινε από την πίσω πόρτα.
Οι συμπολίτες μας που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ζήτησαν να κατανοήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που δεν είναι Χριστιανοί, που είναι από Δωδεκαθεϊστές έως Σαϊεντολόγοι ή βουδιστές ή άθεοι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Οι συμπολίτες μας αρβανίτες και βλάχοι ζήτησαν να προστατευτεί και να διδάσκεται η γλώσσα τους για να μην χαθεί μια πλούσια ελληνική κουλτούρα. Οι συμπολίτες μας τσιγγάνοι ή ρομάν ζήτησαν να καταλάβουμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι συμπολίτες μας Εβραίοι ζήτησαν να καταλάβουμε τον υπαρκτό λαϊκό αντισημιτισμό που υπάρχει τα έντυπα και την τηλεόραση. Οι συμπολίτες μας της μειονότητας που θεωρούν ότι είναι τουρκικής εθνότητας ζήτησαν να έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι, το ίδιο και οι συμπολίτες μας Μακεδόνες.
Οι συμπολίτες μας ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και τρανσέξουαλ ζήτησαν να αναγνωριστεί η συμβίωσή τους, ζήτησαν να υπάρχει σεξουαλική αγωγή.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Όλοι εμείς είμαστε διαφορετικοί, οι παραλειπόμενοι Έλληνες είμαστε όλοι εμείς. Σας ευχαριστώ.»


το video
από το pasok.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα να αφήσει τα πούστικα, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ίσχύει!!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΑΧΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Αθηνά, Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007 του Γεωργίου Ν. Παπαδάκη

Source : Eurolang http://www.eurolang.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2894&Itemi


Ο Σωτήρης Μπλέτσας, Πρόεδρος της Εταιρίας Αρουμάνικου Πολιτισμού, Βλάχος ακτιβιστής στην Ελλάδα, κέρδισε την αγωγή κατά του Δημήτρη Ρίζου, ιδιοκτήτη της εθνικιστικής δεξιάς εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι λέξεις «φιλοσκοπιανός» και «πρακτορίσκος» που η εφημερίδα χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον κύριο Μπλέτσα και τις ενέργειες του για την καλυτέρευση της κατάστασης της Βλαχόφωνης κοινότητας στη Ελλάδα, ήταν και συκοφαντικές και υβριστικές.

Ο Ρίζος τώρα πρέπει να πληρώσει 10.000 € αποζημίωση, ενώ η εφημερίδα θα δημοσιεύσει μια δήλωση συγνώμης στην ίδια θέση όπου είχε τοποθετηθεί το επίμαχο άρθρο.

«Δεν θεωρώ αυτό ως νίκη η κάτι τέτοιο» είπε ο Μπλέτσας στην Eurolang αμέσως μετά την δικαστική απόφαση. «Ας ελπίσουμε μόνο ότι αυτές οι αποφάσεις τουλάχιστον θα αποτρέψουν εκείνους τους υποτιθέμενους δημοσιογράφους στο να συκοφαντούν και να δαιμονοποιούν συνέχεια ανθρώπους από μειονότητες στην Ελλάδα», ολοκλήρωσε.

Ο κύριος Μπλέτσας ο οποίος είναι πολύ γνωστός μέσα στους κύκλους των ακτιβιστών για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρώπη, έχει καταπιαστεί σε συνεχής διαμάχες από το 1995. Τότε είχε συλληφθεί μόνο επειδή μοίραζε φυλλάδια της EBLUL, γραμμένα στις 6 λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα (βλάχικα, μακεδονικά, τούρκικα, πομακικά, αρβανίτικα και τσιγγάνικα).

Αρχικά καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης αλλά μετά την απαλλαγή του από το Εφετείο, προχώρησε και κέρδισε όλες της άλλες υποθέσεις κατά μέλους του Κοινοβουλίου, που αρχικά τον είχε μηνύσει, και μερικών εφημερίδων.

Τώρα σχεδιάζει άλλη αγωγή. «Ειλικρινά ελπίζω να είναι η τελευταία» λέει - κατά της γνωστής τηλεοπτικής προσωπικότητας Μάκη Τρανταφυλλόπουλο, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε στην εκπομπή του στο κανάλι ALTER ότι ο Μπλέτσας και άνθρωποι σαν αυτόν είναι πληρωμένοι από το εξωτερικό για να δημιουργήσουν ταραχές και να αποσταθεροποιήσουν