Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος στον κύκλο του λαϊκισμού-Ήρθε η ώρα της αλήθειας

Ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης στην ιστοσελίδα του «Βήματος» σε ...
μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Αθηνών επισημαίνει ότι το κόμμα είναι σε διαρκή συναγερμό, διότι κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές και αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο είναι υπεύθυνος, υπογραμμίζει πως δίνεται έμφαση στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι-χαμηλότερες δαπάνες. «θα επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και θα το παρουσιάσουμε τόσο προς τους Έλληνες πολίτες όσο και στην τρόικα πριν από τις εκλογές.
Για να γίνει μια καινούργια αρχή στην οικονομία» υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης και σημειώνει ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζεται έχει στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δίνει ευκαιρίες σ’ όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Επί της διαπραγμάτευσης, αναφέρει ότι «η όποια συμφωνία με την τρόικα φαίνεται ότι θα είναι μια εμβαλωματική που δεν δίνει λύση στα προβλήματα της χώρας» και ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. έχει σαφή αντίρρηση ως προς την κατεύθυνση των μέτρων.
Ο ίδιος λέει ότι το grexit έφυγε από το τραπέζι με την συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού και αναφορικά με τις εκτιμήσεις που γίνονται για τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει πως με το ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού, κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες: η μια είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η άλλη είναι της «ηρωικής εξόδου». «Όπως πάει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα διακυβέρνησης του τόπου ούτε αναιρεί τους λόγους που μας οδήγησαν να ζητήσουμε εκλογές» τονίζει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας το αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Επί του συνεδρίου που ξεκινάει σε λίγες ώρες, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι είναι ευκαιρία να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος και οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν μπορεί να αλλάξουν την κομματική κουλτούρα της ΝΔ και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στην Ελλάδα, είναι το ευρωπαϊκό κόμμα που δεν είναι ο αντιπρόσωπος των Βρυξελλών στην Ελλάδα, αλλά το κόμμα της Ευρώπης και της κοινής λογικής. 
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη: 
Με όσα έγιναν και στην ΟΝΝΕΔ και συμβαίνουν και στο παρασκήνιο σε επίπεδο κόμματος και Κ.Ο. θα περιοριστεί επιτέλους η δύναμη των κομματικών μηχανισμών, των φατριών, των βαρονιών των τζακιών και των οικογενειών; 
«Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του μετέτρεψε ουσιαστικά το πρόβλημα της ΟΝΝΕΔ σε ευκαιρία για ανανέωση. Και έκανε πράξη το σύνθημά του «όλα από την αρχή» στη ΝΔ. Το 10ο Συνέδριό μας είναι ευκαιρία να λάβουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Το σχέδιο καταστατικού που δόθηκε για διαβούλευση έχει σημαντικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 
Η θητεία του προέδρου, τα ολιγομελέστερα όργανα, η αυτοδέσμευση για αποφυγή δανεισμού από τις τράπεζες, η ενεργότερη συμμετοχή της κομματικής βάσης στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών είναι σίγουρα προτάσεις που εκσυγχρονίζουν τη ΝΔ. Οι αλλαγές που φαίνεται ότι θα υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο μπορεί να αλλάξουν την κομματική κουλτούρα της ΝΔ και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος». 
Πως θα πείσετε τους πολίτες που αποστρέφονται την πολιτική και τα κόμματα να συμμετάσχουν και πάλι ενεργά; 
«Οι πολίτες παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα. Πρέπει, συνεπώς, να καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια και να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε το κλίμα. Στέκομαι κυρίως σε δύο πράγματα: Καταρχάς, πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο του λαϊκισμού και να απευθυνθούμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας. 
Να τους πούμε συγκεκριμένα πράγματα που να δίνουν απαντήσεις στα προβλήματά τους χωρίς να μασάμε τα λόγια μας. Να γίνουμε και δυσάρεστοι, αν χρειαστεί, αλλά πάντως να μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Δεύτερον, πρέπει με το παράδειγμά μας να επιδεικνύουμε κάθε στιγμή ότι εννοούμε αυτά που λέμε. 
Σας θυμίζω για παράδειγμα την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει με διαφάνεια και δύσκολες αποφάσεις το θέμα των οικονομικών του κόμματος. Ή την απόφαση για επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Δεν μπορεί να ασκούμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό μας και να τα βάζουμε κάτω από το χαλί». 
Πόσο δύσκολο είναι να εκσυγχρονιστεί ένα κόμμα εξουσίας όπως η Ν.Δ. που έχει, όπως παραδέχονται πολλοί, εξαρτήσεις; 
«Αναμφίβολα, η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ ισχυρή. Κάποιες νοοτροπίες και κάποιες πρακτικές είναι ριζωμένες για δεκαετίες. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ένα πανίσχυρό αίτημα από την κοινωνία των πολιτών και την κομματική βάση μας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό. 
Αυτό το αίτημα ενσαρκώνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ που έλαβε εντολή να προχωρήσει στις αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν την εκλογή του. Έχοντας εξασφαλίσει την ενότητα της ΝΔ πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη δημιουργική ανανέωσή της». 
Σε λίγες ξεκινά το 10ο συνέδριό σας. Ποιο είναι το στοίχημα σας; Τι να περιμένουν οι πολίτες που δεν συγκινούνται από συνέδρια; 
«Ουσιαστικά πρέπει να εκπλήξουμε ευχάριστα τους Έλληνες. Όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, αποφάσεις και πολιτικές. Με τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του καταστατικού και των κανόνων λειτουργίας της ΝΔ. Προσωπικά, π.χ., πιστεύω στην απευθείας εκλογή των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, αλλά και στην πρόβλεψη μιας ποσόστωσης (π.χ. το 1/3 ή το 1/4 των μελών των οργάνων του κόμματος) για μέλη που θα εκλέγονται για πρώτη φορά στα όργανα, προκειμένου να πετύχουμε στην πράξη τη διαρκή ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία. Ακόμα, όμως, περισσότερο πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τους πολίτες με τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις. Που δεν πρέπει, φυσικά, να είναι λαϊκιστικές σαπουνόφουσκες, αλλά να υιοθετούν τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Πρέπει να εμπνεύσουμε, να μεταδώσουμε την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας». 
Η Ν.Δ. μετά το συνέδριο που θα κινείται ιδεολογικά; Η στροφή προς το κέντρο είναι αυτοσκοπός; Η δεξιά σας τάση πρέπει να αισθάνεται απομονωμένη; 
«Νομίζω ότι  η συζήτηση είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα και το δίλημμα ψεύτικο. Πιστεύω ότι πια είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ΝΔ είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας, όχι με την έννοια ότι είναι ο αντιπρόσωπος των Βρυξελλών στη χώρα, αλλά το κόμμα που υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το κόμμα της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Τελεία και παύλα!».
 Είστε υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Θα δούμε προτάσεις, το στίγμα σας για το τι θα κάνετε εάν επιστρέψετε στην κυβέρνηση; 
«Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, σε ειδική συνεδρίαση για το πρόγραμμα, θα παρουσιάσουμε προς διαβούλευση μια πρώτη δέσμη προτάσεων που θα στέλνουν σαφές μήνυμα για την αντίληψη που έχουμε για το μέλλον. Οι προτάσεις αυτές δεν θα είναι το πρόγραμμα, θα είναι πρόγευση προγράμματος και θα εντάσσονται μέσα σε μια γενικότερη πολιτική φιλοσοφία για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Η δουλειά για το πρόγραμμα της ΝΔ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, επιμέρους προγραμματικές θέσεις θα παρουσιάζονται ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, το πρόγραμμα όμως στην ολότητά του θα παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές. Και επειδή δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές είμαστε σε ένα διαρκή συναγερμό». 
Ποιοι είναι οι άξονες του νέου προγράμματος; 
«Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ συγκροτείται  σε 5 μεγάλες θεματικές ενότητες, τα 5Α όπως τα έχουμε ονομάσει, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας:  Ανάπτυξη - Αξιοκρατία - Αριστεία - Αξιοπιστία – Αλληλεγγύη. 
Στην ενότητα της Ανάπτυξης κεντρική πολιτική κατεύθυνσή μας είναι το δίπτυχο «χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες δαπάνες», αλλά και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά! 
Η Αξιοκρατία είναι κεντρική επιδίωξη για ένα κράτος περισσότερο αποτελεσματικό. Μια δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι σύμμαχος και όχι εμπόδιο στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Με τη δικαιοσύνη που θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει τις επενδύσεις και μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Τομείς όπου οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ μας έχουν οδηγήσει προς τα πίσω. 
Με το μήνυμα της Αριστείας ρίχνουμε το βάρος στην εμπέδωση αξιών. Απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας στην εκπαίδευση, αναδεικνύουμε την αξία της άμιλλας, ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Αντλούμε από το ιστορικό μας παρελθόν για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοπιστία είναι το μήνυμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. 
Δράσεις που θα ενισχύσουν το κύρος της χώρας. Με στόχο να δυναμώσουμε ξανά τη φωνή της Ελλάδος και τη διεθνή απήχησή της. Άφησα τελευταία για να την υπογραμμίσω την αξία της Αλληλεγγύης. Μια έννοια απολύτως κομβική στην πολιτική μας. Για εμάς ελευθερία και αλληλεγγύη πρέπει να συνδυάζονται. 
Έτσι ώστε μέσα από την ελεύθερη οικονομία να παράγεται πλούτος ο οποίος θα επιτρέπει την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Γι’ αυτό για εμάς πέρα από την κοινωνική ευαισθησία ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η κοινωνική αποτελεσματικότητα. Και στην παρούσα φάση, στη φάση της κρίσης, η πολιτικές στον συγκεκριμένο τομέα είναι ίσως οι πιο σημαντικές. Πιο εξειδικευμένα παραδείγματα θα δείτε την Κυριακή».
 Πόσο εύκολο είναι να καταρτισθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όταν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο που ορίζεται από το 3ο μνημόνιο που έχει ψηφίσει και η Ν.Δ.; 
«Το μνημόνιο θέτει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση διαμορφώνει το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει για να τους πετύχει. Πάρτε για παράδειγμα την εξίσωση δαπάνες-φόροι. Το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου στηριζόταν σε αύξηση φόρων κατά 2/3 και μείωση δαπανών κατά 1/3, ενώ το μείγμα της κυβέρνησης Σαμαρά στηριζόταν σε αύξηση φόρων κατά 1/3 και μείωση δαπανών κατά 2/3. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του είναι φόροι, φόροι, φόροι. Εμείς λοιπόν θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρους λογαριασμούς τόσο με την τρόικα όσο και τους Έλληνες πολίτες. 
Πιστεύουμε στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι-χαμηλότερες δαπάνες θα επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και θα το παρουσιάσουμε τόσο προς τους Έλληνες πολίτες όσο και στην τρόικα πριν από τις εκλογές. Για να γίνει μια καινούργια αρχή στην οικονομία. Όλα τα υπόλοιπα είναι στην καλύτερη περίπτωση εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω». 
Μήπως ήρθε η ώρα να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτό να τεθεί σε συζήτηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών και να μην γίνεται η όποια διαπραγμάτευση με βάση το δικό τους σχέδιο; 
«Μα, προφανώς όλο το πρόγραμμά μας αυτό το στόχο έχει. Να είναι ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, ένα πρόγραμμα που να δίνει ευκαιρίες σ’ όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Μόνο που στο δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι το κράτος ο επιχειρηματίας. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων. 
Το κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης. Από την πλευρά μας, βασιζόμενοι σε όλες τις μελέτες για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τους τομείς που πρέπει να ενθαρρυνθούν, θα επιδιώξουμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα των μεγαλύτερων  και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των start-upεπιχειρήσεων, κάθε Έλληνα που οραματίζεται κάτι σ’ αυτό τον τόπο. Όχι ακολουθώντας ένα σοβιετικό μοντέλο, αλλά ακολουθώντας τα παραδείγματα επιτυχίας όλων των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών». 
Εάν υπάρξει συμφωνία και έρθει ένα πακέτο μέτρων στη Βουλή τι θα κάνει η Ν.Δ.; Θα αρνηθείτε να ψηφίσετε νέα μέτρα που στηρίζουν οι πιστωτές, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι συγγενείς σας ιδεολογικά. Δεν είναι μια αντίφαση; 
«Η όποια συμφωνία με την τρόικα φαίνεται ότι θα είναι μια εμβαλωματική που δεν δίνει λύση στα προβλήματα της χώρας. Και  η ΝΔ έχει μια σαφή αντίρρηση ως προς την κατεύθυνση των μέτρων. Η κυβέρνηση  έχει καταλήξει, όπως γνωρίζουμε ήδη, από επιλογή της, σε μια λύση που θα βασίζεται στην επιβολή νέων φόρων. Το πακέτο μέτρων των 5,5 δις περιέχει κατ’ ελάχιστον 4 δις νέους φόρους, τη στιγμή που η υπερβολική φορολόγηση ήδη προκαλεί ασφυξία στην παραγωγική Ελλάδα! 
Είναι σαφές πως η λογική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς η εξίσωση πολύ απλά δεν βγαίνει. Οι νέοι φόροι θα είναι πρόβλημα, όχι λύση για την οικονομία. Μετά τη συμφωνία, λοιπόν, ο κίνδυνος είναι η ελληνική οικονομία να παραμείνει απλώς με τη μύτη έξω από το νερό. Δεν είναι, όμως, αυτό που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση της οικονομίας που θα επιτευχθεί μόνο με χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες δαπάνες, ένα κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, με οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και με μια πολιτική αλλαγή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές». 
Φοβάστε επανάληψη του καλοκαιριού του 2015; Πιστεύετε ότι θα ρισκάρει ένα νέο δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας ή θα καταφύγει σε εκλογές; 
«Με το ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν μπορείς να αποκλείσεις. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες: η μια είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η άλλη είναι της «ηρωικής εξόδου». Θέλει από τη μια να παραμείνει στην εξουσία. 
Γι’ αυτό προσπαθεί να κλείσει τη συμφωνία όπως όπως. Διάφορες κινήσεις της, όμως, μας προδιαθέτουν πωςη κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα συνθέσει και μια μουσική «ηρωικής εξόδου». Την είδαμε πρόσφατα με το ΔΝΤ και τη μονομερή κατάθεση νομοσχεδίων. Αυτή η αμφιθυμία πάντως της κυβέρνησης βλάπτει την ίδια και ακόμα περισσότερο τον τόπο». 
Είστε πολιτικός που έχετε εικόνα τι συζητάνε στις Βρυξέλλες. Θεωρείτε ότι υπάρχει κλίμα να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα; Το Grexit παραμένει στο τραπέζι; 
«Μετά την συμφωνία του καλοκαιριού νομίζω ότι τα σενάρια grexit μπήκαν στο αρχείο. Βεβαίως αυτό δεν εμποδίζει να ξανατοποθετηθούν πάνω στο τραπέζι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών οδηγηθούν σε αδιέξοδο». 
 Στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός ξεπεράσει τον κάβο και ψηφιστούν τα μέτρα. Κερδίζει πολιτικό χρόνο; Εσείς ζητάτε συνεχώς εκλογές. Δεν θα βρεθείτε σε κενό στρατηγικής; 
«Όπως πάει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα διακυβέρνησης του τόπου ούτε αναιρεί τους λόγους που μας οδήγησαν να ζητήσουμε εκλογές. 
Την επομένη της συμφωνίας ούτε τα προβλήματα της οικονομίας θα έχουν αντιμετωπισθεί ουσιαστικά ούτε το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αλλά παράλληλα οι ιδεοληψίες και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης θα είναι πάντα εδώ. 
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η πραγματικότητα εκδικείται την κυβέρνηση για τη δημαγωγία της και τις εξωπραγματικές υποσχέσεις της. Ταυτόχρονα, όμως, εκδικείται, δυστυχώς, και τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: