Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Έσπασε τη σιωπή του, ο Κώστας Καραμανλής, στην κηδεία του Γιάννη Αγγέλου

Κατηγορώ από Καραμανλή για το Βατοπέδι:Συναισθηματικά φορτισμένος ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι ο εξ απορρήτων συνεργάτης του υπήρξε θύμα «ψευδών και συκοφαντίας»
Με ένα μεταχρονολογημένο ξέσπασμα για το Βατοπέδι ο Κώστας Καραμανλής αποχαιρέτησε χθες τον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του Γιάννη Αγγέλου τροφοδώντας έντονες ...
συζητήσεις στη ΝΔ για το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασής του.
Ο πρώην πρωθυπουργός, παραπέμποντας εμμέσως και στη δική του διακυβέρνηση, κατήγγειλε ότι ο εξ απορρήτων συνεργάτης του υπήρξε θύμα «ψευδών και συκοφαντίας» για να καταλήξει μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης ότι «στο τέλος το φως πάντα νικά το σκοτάδι».
Διαχρονικοί συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή οι οποίοι συνόδευσαν χθες τον Γιάννη Αγγέλου και στην τελευταία κατοικία του αναγνώριζαν ότι ο επικήδειος που εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός στο κατευόδιο του στενού φίλου του ήταν η πιο πολιτική ομιλία του από την ταραγμένη περίοδο του 2008, όταν η κυβέρνησή του στροβιλιζόταν στη δίνη του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Σε μεγάλο βαθμό, η χθεσινή παρέμβαση Καραμανλή προκάλεσε ευρύτατες συζητήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο επειδή έσπασε τον κύκλο της πολυετούς σιωπής του - έστω  κι αν η αφορμή ήταν μια προσωπική απώλεια και όχι ένα πολιτικό γεγονός.
Με εξαίρεση τη δημόσια δήλωσή του υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, ο Καραμανλής είχε αποφύγει με σχολαστικό τρόπο κάθε δημόσια παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και κάθε δήλωση υπεράσπισης της πρωθυπουργικής θητείας του εντός ή εκτός Βουλής.  

Στην πραγματικότητα, πίσω από τον στερνό αποχαιρετισμό στον επί τρεις δεκαετίες διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, ο πρώην πρωθυπουργός - με ασπίδα και το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί το 2014 από τον Αρειο Πάγο για τον Γιάννη Αγγέλου - διέγραψε χθες οριστικά την υπόθεση του Βατοπεδίου τουλάχιστον ως προς το σκέλος των ευθυνών τής τότε γαλάζιας διακυβέρνησης.
Κίνηση που σηματοδοτεί και μια αλλαγή πλεύσης για το Βαταπέδι, για το οποίο το φθινόπωρο του 2008 είχε αναλάβει εμμέσως την πολιτική ευθύνη, δηλώνοντας στη Βουλή ότι η κυβέρνησή του «άργησε να αντιληφθεί τις διαστάσεις του σκανδάλου και να αντιδράσει εγκαίρως».
Με τη βούλα ενός συναισθηματικά φορτισμένου Καραμανλή, το Βατοπέδι μπορεί από χθες να προβάλλεται από τη ΝΔ και ως μεθοδευμένη επιχείρηση σπίλωσης που στόχευε στην αποχώρηση μιας κυβέρνησης, ενδεχομένως και στην αποκαθήλωση του καραμανλισμού, αφού το σκάνδαλο είχε πλήξει τότε την καρδιά του Μαξίμου. «Φίλε, σε χαιρετώ με αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού.
Για τη δύναμη της ψυχής σου να αντιμετωπίσεις με υπερηφάνεια και καρτερικότητα όλες τις αντιξοότητες. Που στάθηκες όρθιος, ακόμα και απέναντι στο ψέμα και την συκοφαντία. Που δεν λύγισες απέναντι στην κατάφωρη και μεθοδευμένη αδικία που στήθηκε σε βάρος σου. Που πάλεψες παλικαρίσια και δικαιώθηκες. Γιατί ήσουν το φως. Και στο τέλος το φως πάντα νικά το σκοτάδι», ήταν η χθεσινή απάντηση Καραμανλή ενώπιον όλων των γαλάζιων φυλών.

Αφετηρία αλλαγών; Το ερώτημα που θέτουν και προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ είναι σε τι βαθμό η χθεσινή παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αλλαγές και στην τακτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Καραμανλής -  πολύ περισσότερο στον πολιτικό σχεδιασμό του.
Διαχρονικοί συνομιλητές του αναφέρουν ότι ο επικήδειος στον Γιάννη Αγγέλου αποκαλύπτει τον «βαθιά συναισθηματικό Καραμανλή» και τον έντονο πόνο της απώλειας και δεν συνδέεται με τον πολιτικούς ρόλους και επιδιώξεις. Το δικό τους μήνυμα είναι ότι το κατηγορώ που συνόδευσε τον χθεσινό αποχαιρετισμό αποσκοπούσε στην πλήρη δικαίωση και υστεροφημία του Αγγέλου και δεν πρέπει να ζυγισθεί με πολιτικά μέτρα και σταθμά.
Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, δεν αποκλείουν η χθεσινή παρέμβαση Καραμανλή να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά στελεχών του καραμανλικού πυρήνα που θα επιδιώξουν να δικαιωθεί πολιτικά και η αμφιλογόμενη κυβερνητική πενταετία 2004 - 2009.
Εντός των γαλάζιων τειχών, πάντως, όσοι ομνύουν στον καραμανλισμό διαβλέπουν μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των διαύλων ανάμεσα στη νέα κομματική ηγεσία και την Παναγή Κυριακού.
Με αφορμή την απώλεια του Γιάννη Αγγέλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από τη Νέα Υόρκη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ κεντρικό ρόλο για συμπόρευση των δύο στρατοπέδων ενόψει και του συνεδρίου της ΝΔ έχουν αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής.
Το προχθεσινό δείπνο τους στην πατρογονική εστία του ιδρυτή της ΝΔ, στην Πρώτη Σερρών, αποτελούσε προφανώς μήνυμα με αποδέκτες σε όλο το γαλάζιο στερέωμα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: