Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Διαπραγματεύσεις στη σκιά των διαρροών

ΖΟΥΜΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει, που τον χαρακτηρίζει η αστάθεια, περιμένοντας να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες και δεν το λέω αυτό ως βαθιά φιλοσοφία. Βλέπετε τι γίνεται στο ...
προσφυγικό, έχουμε και τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που βάρυναν το κλίμα στην διαπραγμάτευση.
Χθες σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε η Λανγκάρντ στον κ. Τσίπρα, του είπε ότι απέχουμε πολύ από συμφωνία, ενώ όλοι έλεγαν ότι έχουμε συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 5,4 δις.
Τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν πάλι και μένει να φανεί τι θα βγάλει η σημερινή συνάντηση στο Χίλτον.
 Σκοπός της κυβέρνησης είναι τα κλείσει όλα μέχρι τις 12 Απριλίου και στο Eurogroup του Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου να πάρουν όλα το πράσινο φως ώστε να πάρουμε τα χρήματα. 
Εάν πάμε μετά το Πάσχα και το δημοψήφισμα για το Brexit να πλησιάζει, αλλά με το προσφυγικό και με την Ισλαμιστική τρομοκρατία να είναι στο πάνω στα ράφι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλλον θα αδρανοποιηθούν οι συνομιλίες, γιατί όλοι θα περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Με όλα αυτά να καίνε την ελληνική κυβέρνηση, όσο πλησιάζουμε στον Ιούλιο που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις, τόσο θα πιέζεται η ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να συμφωνήσει για να γλιτώσει το πιστωτικό γεγονός. Ακόμα υπάρχουν αποθεματικά για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί μέχρι τον Ιούνιο, γιατί η κυβέρνηση έχει αρμέξει από όλα τα αποθεματικά των ταμείων.
 Σήμερα θα δούμε μόλις τελειώσει η συνάντηση στο Χίλτον προς τα που πάει το πράγμα.
 Για την αποκάλυψη των Wikileaks για τους διαλόγους Τόμσεν Βελκουλέσκου μάλλον έκαναν το κλίμα βαρύ πριν όλοι πάνε και καθίσουν στο Χίλτον για την συνέχιση της συζήτησης.
Ο Τόμσεν έλεγε, ότι αφού δεν έχουμε συμφωνήσει τι πάμε. Είναι αλήθεια ότι τα πιο μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά. Το ΔΝΤ θέλει μείωση των συντάξεων, το αφορολόγητο να πέσει από 9.550 στα 8.000 και όχι στα 9.100 που θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά και την απελευθέρωση όλων των δανείων, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την κύρια κατοικία.
 Τέλος, εάν οι κακοπληρωτές των δανείων δεν μειωθούν και μείνουν στα ίδια επίπεδα ή αυξηθούν, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν μία ακόμα ανεκεφαλαιοποίηση. 
Η ημέρα είναι γεμάτη και με πολλές ειδήσεις, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα ξέρουμε για το εάν πάμε σε συμφωνία μέσα στον Απρίλη.
Δύσκολος μήνας ο Απρίλης και το ξέρει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλοι.

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης


Δεν υπάρχουν σχόλια: