Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η Κύπρος και επισήμως εκτός Μνημονίου

Η Κύπρος ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με ανακοίνωσή του. Ο ESM κατέβαλε 6,3 δισ. ευρώ από το ...
πακέτο των 10 δισ. ευρώ, που είχε εγκριθεί για τη χρηματοδότηση της Κύπρου, καθώς η χώρα δεν χρειάσθηκε τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε, επίσης, δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
Το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο αποφασίσθηκε από τις χώρες της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2013. Ο ESM κατέβαλε 9 δόσεις από τον Μάιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015. Τα δάνεια θα αποπληρωθούν από το 2025 έως το 2031, με μία μέση περίοδο αποπληρωμής σχεδόν 15 ετών.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Κυπριακές Αρχές, με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει σχεδιάσει για να διασφαλίζει ότι οι χώρες που βοηθήθηκαν είναι σε θέση να εξυπηρετούν έγκαιρα τα χρέη τους . «Για τον σκοπό αυτό, ο ESM θα ενημερώνεται τακτικά από την Κύπρο και θα μετέχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , δύο φορές τον χρόνο, για τη μετά το πρόγραμμα παρακολούθηση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη με δήλωσή του την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους την τελευταία τριετία. «Η χώρα κατάφερε να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου - που ήταν η κύρια πηγή της κρίσης - αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε και μειώθηκε, ενώ το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίσθηκαν», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
«Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζει να χρηματοδοτεί το χρέος της με βιώσιμα επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Κύπρο. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ. «Η Κύπρος είναι η τελευταία ιστορία επιτυχίας της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει ξανά ότι η αρχή, της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους έναντι μεταρρυθμίσεων, είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.
Ανακοίνωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την ολοκλήρωση του «προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής» της Κύπρου έπειτα από τρία χρόνια ανακοίνωσε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την επίτευξη τριών βασικών στόχων: τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, την εξασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. «Χάρη στις προσπάθειες των κυπριακών αρχών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη και επιτεύχθηκαν πολλά: η ανάπτυξη ακολουθεί πλέον ανοδική πορεία, επήλθε περαιτέρω επανόρθωση στο τραπεζικό σύστημα ενώ η δημοσιονομική κατάσταση παρουσίασε σημαντική βελτίωση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις συνεχάρη την Κύπρο για τη «δέσμευσή της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».
«Η Κύπρος εφάρμοσε το πρόγραμμα με αποφασιστικότητα και θετικά αποτελέσματα: αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και μείωση της ανεργίας ενώ αναμένεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα εξακολουθήσει να ενισχύεται κατά τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόβσκις.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, προσέθεσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Κύπρος προχωρά πέρα από την οικονομική κρίση. Μέσω των προσπαθειών των Κυπρίων και με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας, η κυπριακή οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης και η χώρα βρίσκεται πλέον σε ισχυρότερη θέση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απομένουν».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του προγράμματος, η Κύπρος θα επανενταχθεί στον τακτικό κύκλο Συντονισμού της Οικονομικής Πολιτικής, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ θα τεθεί υπό συνεχή εποπτεία μετά το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται από το «δίπτυχο» του κανονισμού. Θα συνεχίσει επίσης να λαμβάνει στήριξη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής.

1 σχόλιο:

Packers And Movers Delhi είπε...

Superb post, we enjoyed each and everything as per written in your post. Thank you for this informative article because it’s really helpful, I really like site. @Packers And Movers Delhi
Packers And Movers Greater Noida
Packers And Movers Noida
Packers And Movers Ghaziabad