Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Το ISIS στα πρόθυρα χρήσης πυρηνικών

Σε πρόσφατη έκθεση εξηγεί ο ερευνητής Matthew Bunn εξηγεί πώς η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας αυξάνεται όσο οι εξτρεμιστικές ομάδες συνεχίζουν να εξελίσσονται και δρουν.  Η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από το ...
Ισλαμικό Κράτος μπορεί να μην είναι τόσο μακρινή όπως πολλοί ειδικοί προτείνουν. Ο συγγραφέας διακρίνει τρεις τύπους πυρηνικών ή ραδιολογικής τρομοκρατίας. Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά υλικά, ο ερευνητής αναφέρει ότι οι ενέργειες και η ρητορική και δράση της τρομοκρατικής ομάδας δείχνουν την ανάγκη τους να περιέλθουν στην κατοχή τους τέτοια ισχυρά όπλα.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ύποπτων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, διπλωματική πηγή των ΗΠΑ αναφέρει. Ενώ θα ήταν δύσκολο το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες να αποκτήσουν τη γνώση αυτών των χαρακτηριστικών ασφαλείας και να επιτύχουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά, ο Bunn εξηγεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των προθέσεων αυξάνονται. Η έκθεση προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι απειλές προέρχονται από τη δυνατότητα των τριών τύπων πυρηνικών ή ραδιολογικής τρομοκρατίας, έτσι όπως τις διακρίνουν: η έκρηξη μιας πραγματικής πυρηνικής βόμβας, το σαμποτάζ των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ή η χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» με αποτέλεσμα την εξάπλωση ραδιενεργών υλικών.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ύποπτων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, διπλωματική πηγή των ΗΠΑ αναφέρει. Ενώ θα ήταν δύσκολο το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες να αποκτήσουν τη γνώση αυτών των χαρακτηριστικών ασφαλείας και να επιτύχουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά, ο Bunn εξηγεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των προθέσεων αυξάνονται. 
Η έκθεση προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι απειλές προέρχονται από τη δυνατότητα των τριών τύπων πυρηνικών ή ραδιολογικής τρομοκρατίας, έτσι όπως τις διακρίνουν: η έκρηξη μιας πραγματικής πυρηνικής βόμβας, το σαμποτάζ των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ή η χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» με αποτέλεσμα την εξάπλωση ραδιενεργών υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: