Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα πέθανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτοεξόριστος στο Παρίσι


Μία εμβληματική μορφή της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας έφυγε σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια, ο λόγος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που άφησε την τελευταία του πνοή στο ...
Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936. Ένας άνθρωπος με θέληση να πετύχει , δραστήριος, δεινός διαπραγματευτής, ότι έβαζε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πετύχαινε. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου 1920. Όραμα του ήταν η Μεγάλη Ιδέα . Πρωτοστάτησε στο Κρητικό ζήτημα, ενώ σημαντική ήταν μεταξύ άλλων και η συμβολή του στο Ποντιακό ζήτημα που τότε διατελούσε πρωθυπουργός της Ελλάδος.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ταυτίστηκε τόσο με το απόγειο της Μεγάλης Ιδέας στη Συνθήκη των Σεβρών το 1920, όσο και με το οριστικό της τέλος στη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Ο Βενιζέλος θέλησε να νομιμοποιήσει τα κέρδη από τη Συνθήκη των Σεβρών, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, προκηρύσσει εκλογές και τις χάνει. Χάνοντας τις εκλογές από τους Βασιλικούς το 1920 έφυγε εξόριστος στο Παρίσι. 
Ο Τσώρτσιλ για τα εκλογικά αποτελέσματα είπε: «Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν μία συνταρακτική έκπληξη για όλους». Οι Times σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο στις 20 Νοεμβρίου 1920 θα γράψουν ότι οι ψηφοφόροι «απέπεμψαν από την εξουσία τον μεγάλο πολιτικό και πατριώτη που τους ανύψωσε από την κατάσταση της αδυναμίας και της διάλυσης, στην οποία τους βρήκε, σχεδόν στη θέση μίας Μεγάλης Δυνάμεως. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε από την εποχή του Αριστείδη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής αγνωμοσύνης ή λαϊκής αφροσύνης».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson ευχήθηκε στη γρήγορη επάνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία και εξέφρασε τον μεγάλο θαυμασμό στο πρόσωπο του σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πολιτικός στην Ευρώπη πιο ικανός για ηγέτης σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ανάπτυξη των πολιτικών τυχών του κόσμου.

Μερικοί είδαν τον Βενιζέλο σαν τον οραματιστή της Μεγάλης Ιδέας και μερικοί ως τον υπεύθυνο της διχόνοιας και του διχασμού της χώρας.

Η Ιστορία αξιολογεί τον Βενιζέλο ως τον σημαντικότερο σύγχρονο Έλληνα πολιτικό κυρίως για την συμβολή του στην εδαφική ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. 
Μακάρι να υπήρχαν και σήμερα πολιτικοί τέτοιου αναστήματος, που να είχαν το θάρρος και την πυγμή αυτού ανθρώπου. 
Αιωνία του η μνήμη.

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: