Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Μεγάλη έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα τα συμπεράσματα από δύο μεγάλες έρευνες που διεξήγαγαν το «Bertelsmann Stiftung» και η «Eupinion» για τις απόψεις των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ...
ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην προσωπική σελίδα στο Facebook της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter με καλοσχεδιασμένες κάρτες που παρουσιάζουν απλά και κατανοητά τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών:







Το 79% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.






Το 52% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «βασικά υπεύθυνη» στα θέματα που προκύπτουν από το προσφυγικό πρόβλημα.







Το 79% των Ευρωπαίων θεωρούν την «ελευθερία στη διακίνηση» ιδιαίτερης σημασίας και πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.





Το 87% πιστεύει ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν «κοινή υποχρέωση» να προστατέψουν τα «ευρωπαϊκά σύνορα».





Το 79% πιστεύει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να διαμοιράζονται αναλογικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ





Το 69% πιστεύει ότι πρέπει να μειώνεται η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα και δεν δέχονται τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί.




Τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση προσέγγισε το 60% και αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2015.



Το 41% των ερωτηθέντων στα νέα κράτη μέλη πιστεύουν ότι οι χώρες που δεν υποδέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν πρέπει να υπόκεινται οικονομικές κυρώσεις. Αντιθέτως οι ερωτηθέντες στα παλαιότερα μέλη της ΕΕ απέρριψαν τις κυρώσεις κατά 77%.
Στην επόμενη ερώτηση αναδεικνύεται το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ και των σχετικά 
πρόσφατα ενταγμένων στην ΕΕ. Στα παλαιότερα μέλη, το 84% πιστεύει ότι οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες πρέπει δίκαια και αναλογικά να κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών, ενώ στις πρόσφατα ενταγμένες χώρες, μόνο το 54% συμφωνεί με την δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ.


Στην επόμενη κάρτα παρουσιάζονται οι συνέπειες που θα υπάρξουν στην ΕΕ έπειτα από την κατάργηση της Ζώνης Σένγκεν. Άμεσα θα επηρεαστεί το κόστος των εισαγωγών κατά 1-3%. Γεγονός που θα επηρεάσει και τις τιμές στο ράφι. Άρα οι μεταβολές στις τιμές επηρεάζουν άμεσα το πορτοφόλι του καταναλωτή! 


Συνέπειες όμως από την κατάργηση της Ζώνης Σένγκεν θα υπάρξουν και στην γερμανική οικονομία η οποία θα επιβραδυνθεί κατά 0.33 – 0,8%. Σε ποσά η επιβράδυνση αυτή αντιστοιχεί σε 77 δις. Και στην χειρότερη περίπτωση σε 235 δισεκατομμύρια!



Η κατάργηση της Ζώνης Σένγκεν θα επηρέαζε ακόμα περισσότερο την Αγγλία, κατά 87-264 δισεκατομμύρια, ενώ την Γαλλία από 81-244 δις.




Μεγάλες θα ήταν οι συνέπειες και στο ΑΕΠ, που προβλέπεται να μειωθεί μέχρι το 2025, από 0,02 – 0,18% σε πολλές χώρες όπως Αγγλία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες. .



Μεγάλες θα ήταν οι συνέπειες και στο ΑΕΠ, χωρών όπως η Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία. Ειδικά για την Πολωνία οι απώλειες προβλέπονται της τάξης των 18-54 δισεκατομμυρίων ευρώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια: