Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Mαχαίρι στις αγροτικές επιδοτήσεις | Θύμα 1 στους 2 αγρότες

Ένας στους δύο Κρητικούς δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να δει τα χρήματα που θα μπουν σε λίγες μέρες στο λογαριασμό του να ...
είναι μειωμένα δραστικά ή και… ανύπαρκτα! Για την ακρίβεια, περίπου οι μισοί εκ των δικαιούχων των επιδοτήσεων από την Κρήτη αναμένεται, όταν θα πληρωθεί το δεύτερο μισό της ενιαίας ενίσχυσης, να δουν τα χρήματά τους να παρακρατούνται, είτε εξ ολοκλήρου είτε σε ένα μεγάλο μέρος τους, για το συμψηφισμό χρεών τους στην εφορία και τον ΟΓΑ.
Η υπόθεση αυτή είναι πάρα πολύ σοβαρή, καθώς ιδιαίτερα φέτος, εκτός από την υπερβολική καθυστέρηση της κυβέρνησης να πληρώσει τους παραγωγούς, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας βιώνει εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τα προϊόντα να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και το εισόδημα να είναι μέχρι και ανύπαρκτο!
Όπως καταγγέλλει στη “Ν.Κ.” σήμερα ο επικεφαλής της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, είναι απολύτως σίγουρο ότι ένα τουλάχιστον 40% των παραγωγών στην Κρήτη βρίσκεται στην κατηγορία εκείνη των χρεωμένων αγροτών που θα τους κρατηθούν τα ποσά των επιδοτήσεων όταν θα γίνει η καταβολή του δεύτερου ποσοστού. 
Στην ερώτησή μας για το πότε αναμένεται να δοθούν – επιτέλους – τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης για να ολοκληρωθεί η πληρωμή του προγράμματος της… περυσινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής απαντά πως και ο ίδιος, όπως ισχύει και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη, πιστεύει ότι οι πληρωμές θα γίνουν στο διάστημα από 25 μέχρι 27 Απριλίου.
«Ενώ στο τέλος με τις κρατήσεις που θα γίνουν δε σου μένουν χρήματα να ζήσεις, θα έρθει το κράτος και θα σου φορολογήσει την επιδότηση που… δεν πήρες, γιατί σου την κράτησαν. 
Δηλαδή συμβαίνουν κάποια πράγματα τα οποία είναι πολύ ακραία και οδηγούν πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση μεγάλες ομάδες των πολιτών, είτε βρίσκονται στον αγροτικό χώρο, είτε όχι», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που καλεί το κράτος να μη βάλει χέρι στους λογαριασμούς των παραγωγών.
Την ίδια ώρα, «δεν είναι ο αγρότης στην ίδια μοίρα με τους άλλους κλάδους σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των χρεών», σύμφωνα με το συνδικαλιστή. «Αν για παράδειγμα κάνει ο αγρότης ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ, αυτή η ρύθμιση, όταν θα μπει η επιδότηση, δε θα ληφθεί υπόψη. 
Και θα του κρατήσουν όλα τα χρήματα της επιδότησης, με βάση πάντα τα ποσά τα οποία οφείλει, χωρίς να βρεθεί κανείς που να αναλογιστεί πώς θα καταφέρει να ζήσει και να επιβιώσει αυτός ο άνθρωπος συντηρώντας και την οικογένειά του», καταλήγει ο επικεφαλής της Πακρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Πάντα συμβαίνει»
«Το Δημόσιο μπλοκάρει τις επιδοτήσεις όσων χρωστούν. Πάντα συμβαίνει και δε βλέπω ότι θα το αποφύγουμε τώρα», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης. «Άλλωστε εγώ είμαι ο μεγάλος παθών. Βλέπω την επιδότησή μου μόνο λογιστικά στο βιβλιάριο. Δε μου αφήνουν μέσα ούτε για καφέ», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.
Σε ετοιμότητα οι αγρότες
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών, Δέσποινα Αυγουλά, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αυτές οι παρακρατήσεις.
«Σίγουρα θα κρατηθούν αυτά τα χρέη. Κι εμείς ως ΠΑΣΥ έχουμε αυτή την ανησυχία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον ΕΛΓΑ, όπου διαμαρτυρηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες, μας δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τους ίδιους, είτε ως επιδοτήσεις είτε ως αποζημιώσεις, χωρίς να κρατηθεί ούτε ευρώ», λέει η συνδικαλίστρια Δέσποινα Αυγουλά, που όμως ξεκαθαρίζει ότι οι κρατήσεις θα γίνουν απευθείας από το κράτος, τους Δήμους και τον ΟΓΑ, αφού το σύστημα είναι on line.
Η κ. Αυγουλά αναφέρεται ιδιαίτερα στα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς τους Δήμους. «Είναι χρέη, για παράδειγμα, στο νερό. Οι άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν. Και αν τους γίνουν και οι κρατήσεις αυτές, δε θα μπορέσουν στο επόμενο διάστημα ούτε να καλλιεργήσουν», σύμφωνα με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών.
Καταλήγοντας, η ίδια επισημαίνει, επίσης, ότι αυτή η κατάσταση, μέσα στις επόμενες μέρες, θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την αναμενόμενη ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Και έτσι, αυτό που έχει να πει στον κόσμο είναι ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να παλέψει οργανωμένα μέσα από το αγροτικό κίνημα να αποτρέψει όλες αυτές τις πολιτικές.
Χριστόφορος Παπαδάκης // neakriti