Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πάλι αδιέξοδο;

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια και εννέα μήνες από τότε που η Ελλάδα ζήτησε χρηματική βοήθεια και να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Τότε μάλλον ήταν ...
... μία ενέργεια του τότε πρωθυπουργού, που δεν ήταν και πολύ σωστή.
Γιατί το λέω αυτό; γιατί μπορεί να μπήκαμε μετά από λίγους μήνες σε πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά μάλλον έθεσε σε κίνδυνο την κυριαρχία της χώρας. 
Τότε δεν μπορούσαμε να δανειστούμε με λογικά επιτόκια από τις αγορές; 
 Κάποιοι απερίσκεπτοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στον σκληρό δρόμο του ΔΝΤ και μάλλον εκείνη την εποχή συντελέστηκε η καταστροφή της Ελλάδας. 
Αναπόφευκτα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συγκρίσεις με την Πορτογαλία , την Ιρλανδία και την Κύπρο. Αυτές οι χώρες είχαν ένα σχέδιο, το υλοποίησαν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε αντίθεση με εμάς, που κάθε ο πολιτικός ήθελε να ευχαριστήσει τον δικό του στρατό, την «Ιερουσαλήμ» του κόμματος και βέβαια έβλεπε να γίνεται και αυτός ένας σωτήρας. Μήπως είναι η ώρα της πολιτικής συνεννόησης χωρίς μικροπολιτικά παιγνίδια, γιατί αρχίζει να βγαίνει από έξω, από πηγές της Κομισιόν και των θεσμών, ότι δεν θα επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση. 
Συμπέρασμα: ΑΔΙΕΞΟΔΟ. 
Θα κάνουμε εκλογές; Η κυβέρνηση το απορρίπτει και λέει ότι είναι σενάρια αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. 
Πέστε ότι πάμε σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα στις εκλογές ; «Ευρώ-Δραχμή» αυτό απαντήθηκε το Σεπτέμβρη. 
Εάν γίνει δημοψήφισμα και πει Όχι με 95% ο κόσμος στο ασφαλιστικό, μετά τι κάνουμε, πάμε δραχμή; 
Πράγματα που δεν ακούγονται καλά σε κανενός το αυτί. 
 Η Νέα Δημοκράτια κάνει ήπια αντιπολίτευση, αυτό φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, γιατί άραγε; 
 Η πορεία της χώρας μοιάζει με αυτοκίνητο του θανάτου το «In the death car» όπως τραγουδάει ο Iggy Pop. Το τραγούδι είναι από το Arizona Dream το 1990. 
Είναι αυτό το Αμερικάνικο όνειρο ή Ευρωπαϊκή εκδοχή του Αμερικάνου ονείρου, που εμείς ποτέ δεν καταφέραμε να πιάσουμε. Και τώρα βιώνουμε την κατρακύλα.

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: