Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Süddeutsche Zeitung | Η Ευρώπη άφησε μόνη της, την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες

Στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τίτλο: «Η βασανισμένη χώρα». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: ...
... «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Και τώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Όλα δείχνουν προς μια καταστροφή μέσα στην ΕΕ».
Στο κύριο άρθρο επισημαίνεται: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται γεωγραφικά στο ίδιο σημείο. Όμως η καγκελάριος αποδίδει στις δύο χώρες διαφορετικούς ρόλους στις προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης. Στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία αποδίδει “ρόλο κλειδί“. Για αποτελεσματικότερους συνοριακούς ελέγχους η ΕΕ υπόσχεται στην Άγκυρα δισεκατομμύρια. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας δεν γίνεται λόγος για “ελαφρύνσεις“ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να πάρει μια ανάσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης».

Παράδειγμα προς αποφυγή η προσφυγική πολιτική της Βιέννης
Την απόφαση χωρών της Βαλκανικής αλλά και της Αυστρίας να κλείσουν, ντε φάκτο, τα σύνορά τους επικρίνουν σε συνεντεύξεις τους στον γερμανικό τύπο κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δηλώνει στο περιοδικό Focusότι η προσφυγική πολιτική της Αυστρίας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία, η οποία έχει βαρύνοντα λόγο στην διαχείριση του προσφυγικού, δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Φανταστείτε η Γερμανία να είχε κάνει ήδη όσα κάνει η Αυστρία σήμερα. Που θα βρίσκονταν σήμερα η Ευρώπη;», διερωτάται ο Φόλκρερ Κάουντερ.

Σε παρόμοιο κλίμα είναι η δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες στην εφημερίδα Passauer Neue Presse: «Δεν είναι σωστό να κλείνει μονομερώς η βαλκανική οδός και να εγκαταλείπεται η Ελλάδα στην τύχη της. Η Αυστρία, είπε η γερμανίδα πολιτικός, εφαρμόζει ανεύθυνη πολιτική σε βάρος της Γερμανίας και της Ελλάδας. Είναι φυτίλι στα ευρωπαϊκά θεμέλια», υπογραμμίζει η υπουργός.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: