Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εφιάλτης στο Μαξίμου. Αμετακίνητη η Τρόικα, στους δρόμους η Κοινωνία ...

Τον... χορό των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές σέρνει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ψάχνει τρόπο -χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα- να ...
... ικανοποιήσει αιτήματα θεσμών και κοινωνικών ομάδων.
Τα σημάδια για το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, με την «καταιγίδα» να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους:  Οι Θεσμοί ζητούν «σφαγή» σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές, οι δε αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποδεχτούν την αύξηση των εισφορών και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο, κατά πληροφορίες του iefimerida.gr, είναι διάχυτη η ανησυχία και για την τελική έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές αλλά και για τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Ενόψει, μάλιστα, και της γενικής απεργίας της Πέμπτης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον φόβο τους για προβοκάτσιες και γενικευμένα επεισόδια.
Από... κόσκινο Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και φορολογικό
Οι διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο Χίλτον συνεχίζονται και σήμερα, για δεύτερη μέρα. 

• Ο «καυτός» φάκελος του ασφαλιστικού ανοίγει επισήμως στις 11 π.μ., παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
• Στις 7 το απόγευμα τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο, θα συζητήσει θέματα που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά, πάντως, στα «κόκκινα» δάνεια, πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ως τις 15 Φεβρουαρίου, θα παραταθεί το ειδικό καθεστώς εξαίρεσής τους από την πώληση σε funds.
Από το... κόσκινο των βουλευτών και ο Κατρούγκαλος
Πέρα, όμως, από τους δανειστές, η κατάσταση δυσχεραίνει εσωκομματικά και για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος χθες -βιαστικά- παρέστη σε κλειστή συνεδρίαση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε το «παρών» στην συνεδρίαση της επιτροπής προγραμματικού ελέγχου του κυβερνητικού έργου και δέχτηκε μπαράζ ερωτήσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι τελευταίοι αξίωσαν να μάθουν από τον ίδιο όλη την αλήθεια για όσα έρχονται, με τον υπουργό να αντιτείνει ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτικό, πάντως, της εσωκομματικής πίεσης απετέλεσε η απόφαση να συνεχιστεί και σήμερα η συνεδρίαση.
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου
Στην έναρξη, πάντως, των συζητήσεων, το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης είναι βαρύ. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη μέση ετερόκλητων πιέσεων και στρέφει την προσοχή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή διαχείριση με το λιγότερο πολιτικό κόστος.

«Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα», παραδέχονται κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο iefimerida.gr και με τον τρόπο αυτό δείχνουν το τεράστιο πρέσινγκ που υφίσταται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αισιοδοξούν πως θα τα βγάλουν πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: