Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να βρει πολιτικό βηματισμό σε ένα άκρως ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον

Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει, εν μέσω της κοινωνικής έντασης για το Ασφαλιστικό, εκτιμάται από ...... ιστορικά στελέχη της παράταξης ότι είναι θολό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να βρει πολιτικό βηματισμό σε ένα άκρως ευμετάβλητο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να υπηρετήσει την προεκλογική του δέσμευση ότι ο ίδιος ως αρχηγός θα κάνει δύσκολη τη ζωή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι χαμηλοί τόνοι και η «χρυσή τομή»
Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της ΝΔ είναι αναγνωριστικές και ενισχύουν το επιχείρημα αρκετών βουλευτών και παραγόντων ότι «χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα από τη νέα ηγεσία». Μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρούνται ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι και αποφεύγεται η κριτική, καθώς το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας αλλά προειδοποίησης για να υπάρξει ουσιαστική και επιθετική αντιπολίτευση.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη προ ημερών στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, ότι «δεν βιάζομαι να γίνω Πρωθυπουργός», προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως πρέπει να περάσει το κόμμα σε φάση δυναμικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να κυριαρχεί, όσο και αν διαψεύδεται δημόσια, η στρατηγική του «ώριμου φρούτου», η οποία έχει ακολουθηθεί πολλάκις στο παρελθόν, σε άλλες όμως πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η αίσθηση ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ, έναν μήνα μετά τη νίκη του κ. Μητσοτάκη, σπεύδει βραδέως αναδεικνύει και τις διαφορετικές γραμμές και στρατηγικές στο εσωτερικό της ΚΟ και ευρύτερα του κόμματος. «Ενας επιδέξιος πολεμιστής κινεί τον αντίπαλό του. Δεν περιμένει ο αντίπαλός του να κινήσει αυτόν» είναι μία από τις βασικές αρχές της στρατηγικής. Και αυτήν εμμέσως ασπάζονται πολλοί «καραμανλικοί» που δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά.

Εν μέσω της μεγάλης πολιτικής φθοράς που καταγράφει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αξιωματική αντιπολίτευση ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, ενώ απορρίπτει και την οικουμενική κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη στάση της γεννά ερωτήματα για το ποια είναι τελικά η θέση της ΝΔ.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» ώστε να μη λαβωθεί πολιτικά και να αποκομίσει κέρδη. Γι' αυτό από τη μία πλευρά θέλει να εμφανίζεται η ΝΔ ως η υπεύθυνη αντιπολιτευόμενη δύναμη που δεν ρίχνει νερό στον μύλο μιας αντιπαραγωγικής συζήτησης περί πρόωρων εκλογών. Και από την άλλη επιζητεί πολιτικά οφέλη, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το κλίμα της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων.

Μόνο που η ΝΔ σε όλα τα επίπεδα απείχε από τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, ενώ έχει δοθεί και ρητή οδηγία στους βουλευτές της να μην επισκέπτονται τα αγροτικά μπλόκα. Αυτή η στάση ήδη γεννά ερωτήματα κατά πόσον η ΝΔ θα έχει οφέλη από τη στιγμή που αποφεύγει να δηλώσει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις (όχι στο κλείσιμο των εθνικών οδών) διαφόρων κοινωνικών ομάδων και βεβαίως των αγροτών.

Μάλιστα στο εσωτερικό της ΚΟ υπάρχει μουρμούρα για τη στάση του κόμματος έναντι των αγροτών, αλλά λόγω του ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις μεθαύριο συμπληρώνει έναν μήνα στην ηγεσία της ΝΔ όλοι είναι προσεκτικοί και αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση των ενστάσεών τους.

Ακόμη και η στάση της ΝΔ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δημιούργησε εστίες μικρής, ως αυτή τη στιγμή, έντασης, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει, με τη σύμφωνη γνώμη και κεντρικών στελεχών, την ήπια και συναινετική γραμμή, εν αντιθέσει με στελέχη, όπως π.χ. ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που θέλουν πιο σκληρή στάση.

Διαφωνίες για το Προσφυγικό
Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η ΝΔ, ύστερα από πολλά έτη, δεν έχει στον δημόσιο λόγο της τον όρο «λαθρομετανάστης», εν αντιθέσει με την περίοδο της ηγεσίας του κ. Σαμαρά. Επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ δεν έχει αλλάξει στάση και με τη σημερινή του μορφή θα το καταψηφίσει, όσο και αν αυτή η επιλογή ξενίσει τους πιστωτές. «Δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις από το εξωτερικό» λένε από την ηγεσία της ΝΔ.

Το Προσφυγικό φέρεται ότι αποτέλεσε και εστία έντασης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος είδε να αλλάζει άρδην η γραμμή που είχε διατυπωθεί από τον ίδιο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, περί δημιουργίας hotspots (κέντρων υποδοχής) στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Βέβαια σε πρόσφατη επίσκεψη «γαλάζιων» βουλευτών στη Γερμανία, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μέλη της Μπούντεσταγκ επέμεναν στην κατασκευή hotspots στην Τουρκία, αλλά τους ειπώθηκε ότι νομικά αυτό δεν ευσταθεί.


Σε πολλά θέματα αναδεικνύονται από τη ΝΔ δύο γραμμές, μία από την ηγεσία της και μία από κεντρικά στελέχη της που κινούνται στα δεξιά της. Επίσης μεγάλη συζήτηση προκαλεί, εν μέσω σεναρίων για την ίδρυση καθαρόαιμου δεξιού κόμματος, η στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κατευθύνει τη ΝΔ προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, το οποίο κατά τον ίδιο είναι αυτό που κερδίζει τις εκλογές. Ηδη υπάρχει γκρίνια σε τμήμα της λαϊκής Δεξιάς για το γεγονός ότι δεν αποτελεί πρώτιστη επιλογή του η επάνοδος του 15% των δεξιών ψηφοφόρων που επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.



Οι σχεδιασμοί
Το «νέο αφήγημα» και η διεύρυνση
Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να υπάρχει ενιαία γραμμή στο κόμμα, ενεργοποιεί ένα άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι, Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, ο Γραμματέας της ΚΟ Κ. Τσιάρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Δένδιας, Γ. Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως, οι έξι συντονιστές, Ντόρα Μπακογιάννη (μέχρι στιγμής έχει δώσει λύσεις σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα στο εσωτερικό του κόμματος και απέτρεψε εντάσεις), Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Χρ. Σταϊκούρας, Θ. Φορτσάκης και Ν. Παναγιωτόπουλος, μάλλον ο Β. Κικίλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης και πιθανότατα θα καλείται και ο κ. Μεϊμαράκης (ως πρώην πρόεδρος της Βουλής).

Ολες οι επόμενες κινήσεις της νέας ηγεσίας σχετίζονται με την εκλογολογία και το αν ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει ή όχι την προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι επιζητεί τη μη εμπλοκή με οποιαδήποτε κυβερνητική διαχείριση και θέλει χρόνο για να ανασυντάξει το κόμμα του, το οποίο ήδη, όπως λένε αρκετοί κομματικοί, λειτουργεί με εταιρική νοοτροπία. Εκτός από την προετοιμασία του τακτικού συνεδρίου που θα γίνει στις 15-17 Απριλίου, θέλει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό «αφήγημα», το οποίο εν μέρει θα γίνει και με το κυβερνητικό πρόγραμμα - πέρα και πάνω από το Μνημόνιο - που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης.

Από τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθεί και το σχέδιο της διεύρυνσης προς το Κέντρο και ειδικά αν θα συμπορευθούν με τη ΝΔ ορισμένα πρόσωπα από την εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά. Ηδη σε κύκλους της ΝΔ συζητούνται τα ονόματα, χωρίς οι ίδιοι να εμπλέκονται, των Γιώργου Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Αννας Διαμαντοπούλου.
Η ηγεσία της ΝΔ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιθυμεί κάποιοι από πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού χώρου, από την πολιτική και το ακαδημαϊκό πεδίο, να συνταχθούν μαζί της. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη ΝΔ δεν χωράνε όλοι και ποικίλες συζητήσεις προκαλεί η επισήμανσή του πως «πρέπει να θυσιαστούν και κάποιοι από την παλιά ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: