Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης | Λάθος προσέγγιση το κλείσιμο των συνόρων

Λάθος και αντιπαραγωγική χαρακτήρισε την προσέγγιση που προβάλλουν ορισμένοι στην Ευρώπη για κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη ...... συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των 28 χωρών - μελών της ΕΕ την Δευτέρα στα γραφεία της Συγγρού. 

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η πολιτική κατάσταση στη χώρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης και να διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στην εκλογολογία.

Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια πρωινού εργασίας, το οποίο κράτησε 1,5 ώρα και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προβολή στο εξωτερικό και την Ευρώπη των ελληνικών θέσεων για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, έχει επισκεφτεί το hot spot στη Λέσβο, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το θέμα με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως η συνάντηση έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία δόθηκε έμφαση στο προσφυγικό, αλλά εθίγησαν και άλλα θέματα. 

Οι πρέσβεις έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ. Έγιναν περίπου 12 ερωτήσεις που κάλυψαν το σύνολο των θεμάτων. 

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε έμφαση στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων, που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη, είναι μια λάθος και αντιπαραγωγική  προσέγγιση. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν κινούνται  στη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση· σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές, δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης, να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος, να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών, σημείωσε.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, στους Ευρωπαίους πρέσβεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» υπογραμμίστηκε. 

Στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών μετείχαν επίσης η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: