Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Νέα Δημοκρατία σε Κυβέρνηση | Και τώρα μόνοι σας

Με τη χώρα σε 24ωρο…πάγο, ελέω της γενικής απεργίας ενάντια στις προβλέψεις των σχεδίων του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του ...
.... Μεγάρου Μαξίμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στη Νέα Δημοκρατία παραμένουν σταθεροί στην εκπεφρασμένη εδώ και εβδομάδες άποψη πως δεν πρόκειται να τοποθετηθούν υπέρ του νομοσχεδίου, στρέφοντας, παράλληλα, την ατζέντα της στρατηγικής σε έτερα καυτά ζητήματα των ημερών. 
Όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στη σκιά ενός τελεσιγράφου εκ μέρους των Βρυξελλών, που τρέχει και κρατά την Αθήνα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ως προς την εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της λεωφόρου Συγγρού τηλεοπτική συνέντευξη, επέλεξε εκ νέου την οδό των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού οικοδομήματος, που βιώνει συνθήκες ασφυξίας σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. 
Οι ξεθωριασμένες πλέον κόκκινες προεκλογικές και μετεκλογικές γραμμές της Κουμουνδούρου, το κύμα των αντιδράσεων με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, η σεναριολογία περί νέας προσφυγής στην κάλπη, που διαψεύδεται αλλά η κουβέντα μαίνεται στο παρασκήνιο, συνηγορούν πως η συγκυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει…
Συμπληγάδες εντός και εκτός συνόρων, με τη…μοναξιά της ηγεσίας στη σκιά του ασφαλιστικού να γίνεται ακόμα πιο εμφατική, μετά και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία έδειξε πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα φέρουν μόνοι τους σε πέρας τη συμφωνία που υπέγραψαν με τους πιστωτές.  


"Δε ζητώ εκλογές. Θα ήταν οξύμωρο να ζητώ τέσσερις μήνες μετά το Σεπτέμβριο. Δε θα βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση. Εμείς δε θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό. 
Εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Υπάρχουν κόμματα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποταθεί σε αυτά ο πρωθυπουργός…
Η διαφύλαξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Συνεργασία με τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που έβαλε τελεία και παύλα στα περί σύμπραξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα οικουμενικό σχήμα.

Πέραν του ασφαλιστικού, όπου πλέον είναι σαφές πως ότε και εάν έρθει στη Βουλή θα περάσει (εάν βέβαια περάσει) με μοναδική σανίδα τους 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημείο αιχμής στη γαλάζια στρατηγική αποτελεί το προσφυγικό, όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει εμφανώς πως δε σκοπεύει να το μετατρέψει σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι παραλείψεις και οι λανθασμένες τακτικές κινήσεις της συγκυβέρνησης θα μπαίνουν στο στόχαστρό της λεωφόρου Συγγρού, ωστόσο το άρωμα των παρεμβάσεων εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι εμφανώς εθνικό. 
Ήδη, ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πλέον τα βλέμματα των στελεχών στρέφονται στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που εγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου για την αβελτηρία που επέδειξε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τόνισε πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των ευρωπαίων εταίρων πρέπει να έρθουν σε πέρας και χαρακτήρισε ουσιαστικά εφιαλτικό το σενάριο της έστω και προσωρινής εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα ελέγχει και θα στηρίζει την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της. 
"Δε μπορώ να διανοηθώ προσωρινή έξοδο από τη Σένγκεν. Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα το δικαίωμα να θεωρήσει ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό", σημείωσε, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: