Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα απείλησε με βέτο την ΕΕ αν κλείσουν τα σύνορα ως τις 6 Μαρτίου

Η Ελλάδα ζήτησε από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της να μην κλείσουν τα σύνορά τους ως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με την ...
... συμμετοχή της Τουρκίας.
Η Ελλάδα απείλησε ότι θα θέσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ζητάμε μια ομόφωνη απόφαση στο γεγονός ότι κανένα κράτος δεν θα κλείσει μονομερώς τα σύνορά του ως τις 6 Μαρτίου… σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου» δήλωνε πηγή στο πρακτορείο.
Η άφιξη 1 εκατ. προσφύγων και μεταναστών επιπλέον στην Ευρώπη, το 2015, έκανε ορισμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης να αντιδράσουν και να θέσουν κανονισμούς στα σύνορά τους. 

Από την πλευρά της η Ελλάδα, βασική πύλη εισόδου των μεταναστών, φοβάται ότι αυτές οι χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στο έδαφός της αν κλείσουν μονομερώς τα σύνορα.
Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, η Αυστρία δεν δέχεται πλέον παρά 80 αιτούντες άσυλο καθημερινά, καθώς και 3,200 άτομα τράνζιτ. Όλοι αυτοί οι μετανάστες οφείλουν να παρουσιάζονται στο φυλάκιο Spielfeld, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία και όπου βρίσκεται ένα ειδικό σώμα αστυνομικών. «Αν η Αυστρία κλείσει τα σύνορά της, θα υπάρξει ντόμινο προς τα δικά μας σύνορα» εξήγησε ελληνική πηγή στο πρακτορείο.

«Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να μην αλλάξει τη θέση της ως τις 6 Μαρτίου. Ζητάμε και από τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο» πρόσθεσε ανώνυμα η ελληνική πηγή.


Le Monde: Η Ελλάδα απείλησε με βέτο και για το Brexit!
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει πρώτο θέμα στην online έκδοσή της το ελληνικό βέτο. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε σαφώς στον Ολάντ και την Μέρκελ, στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, και η οποία κράτησε 1,5 ώρα, ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία ακόμη και για το Brexit αν δεν εισακουστεί.

Και προσθέτει η Le Monde:
Η Ελλάδα φοβάται περισσότερο από όλα ότι η γειτονική της ΠΓΔΜ κλείσει εντελώς τα σύνορά της, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες μετανάστες θα μπλοκαριστούν στο ελληνικό έδαφος, την ώρα που όλο και περισσότεροι καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, μόνο οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της Ειδομενής, στα βόρεια της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι ωθούνται πίσω από την σκοπιανή αστυνομία, η οποία υποστηρίζεται από αστυνομίες της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας. 

Ωστόσο, η Ελλάδα, βυθισμένη ήδη σε μια οικονομική κρίση εδώ και 6 χρόνια, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τις υποδομές να φιλοξενήσει, να θρέψει και να περιθάλψει επί μακρόν τόσους μετανάστες. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από τις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιανουαρίου ότι παραμελεί τις υποχρεώσεις της στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων και απειλήθηκε με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν. Αναγκάστηκε τότε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να ετοιμάσει τα Hot spots που η ΕΕ της ζητάει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: