Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ο επικεφαλής της Europol στα «ΝΕΑ»: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της απειλής»

Στην πρώτη γραμμή των απειλών για την ασφάλεια της Ευρώπης σήμερα τοποθετεί την Ελλάδα ο βρετανός επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, ενώ δεν ...... αποκλείει το ενδεχόμενο ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διέρχονται από τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζοντας πολλές από τις προκλήσεις που απειλούν σήμερα την ασφάλεια της Ευρώπης. 
Πρωτίστως λόγω της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και όσον αφορά την τρομοκρατία, δεν αποκλείεται να υπάρχουν στην Ελλάδα διασυνδέσεις όπως αυτές που είδαμε στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο, αλλά και ενδεχόμενες μετακινήσεις ξένων μαχητών, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσω της Τουρκίας προς το Ιράκ και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές κοντά στην Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της Europol στα «ΝΕΑ» με αφορμή τη σύσταση του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. 
Στόχος του νέου αντιτρομοκρατικού Κέντρου το οποίο βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη, είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η λειτουργία του ως επίκεντρου των αντιτρομοκρατικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητες τοποθετείται το ζήτημα της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα. 
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αρμόδιες υπηρεσίες για να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή της Europol στην εξασφάλιση καλύτερων ελέγχων ασφαλείας στα σύνορα. 
Προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε τους διακινητές μεταναστών, αλλά και να ενισχύσουμε την άμυνά μας κατά των ξένων μαχητών» είπε ο Γουέινραϊτ, αναφερόμενος σε απόφαση που έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο οι ευρωπαίοι αρμόδιοι υπουργοί για τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τις βάσεις δεδομένων της Europol και της Interpol.
«Θα χρησιμοποιήσουμε πλήρως την τεχνογνωσία μας για να αντιμετωπίσουμε τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και να εμποδίσουμε την είσοδο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη» δήλωσε.



Η επιχειρησιακή δυνατότητα των τζιχαντιστών
«Θα έχουμε περισσότερες επιθέσεις όπως αυτή που είδαμε στο Παρίσι τον Νοέμβριο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, ορμώμενος από έκθεση της Europol βάσει της οποίας οι τζιχαντιστές διαθέτουν την επιχειρησιακή δυνατότητα για νέες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκά κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: