Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Γ. Δραγασάκης: Να προετοιμαστούμε για κλείσιμο συνόρων

Σε δραματικούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης,  κάλεσε κοινωνία και Πολιτεία να είναι έτοιμες για παν έκτακτο (κακό) ενδεχόμενο σε ό,τι ...
... αφορά το προσφυγικό, μιλώντας για πιθανότητα κλεισίματος των συνόρων , εάν δεν επικρατήσει στην Ε.Ε η ευρωπαϊκή γραμμή (στην οποία ενέταξε τη Γερμανίδα καγκελάριο) και εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις της. 
Να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, επιχειρώντας να διαχωρίσει πάντως σχετική εξέλιξη με έξωση από τη Σένγκεν.
 
"Να είμαστε θωρακισμένοι και για σενάρια που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Οι έρευνες δείχνουν πως εαν κλείσουν τα σύνορα - αυτό δε σημαίνει έξοδος από τη Σένγκεν- θα αλλάξουν οι ροές. Εάν έχουμε φτιάξει τις απαιτούμενες υποδομές τότε θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αν και οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι", είπε χαρακτηριστικά. 

"Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που χρειάζεται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Απο οπουδήποτε προκύψει παράγοντας που δεν επιτρέψει να υλοποιηθεί το σχέδιό μας τότε θα πούμε ευθέως στον λαό τι τον περιμένει", ανέφερε παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αποφεύγοντας επιμελώς να κλείσει τα εκλογικά σενάρια που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή του πολιτικού διαλόγου.
 
Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα επεσήμανε ότι θέμα εκλογών δεν υπάρχει όσο "μπορούμε να υλοποιούμε την εντολή του λαού".


Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι "εμείς θεωρούμε ότι έχουμε υλοποιήσει αυτά που πρέπει να υλοποιήσουμε" και "είμαστε έτοιμοι όποτε και αν επιστρέψουν οι θεσμοί". 

Μάλιστα επεσήμανε ότι επίσημο σχόλιο των Θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει και "κατακεραύνωσε" τις διαρροές , λέγοντας: "Θεωρώ απαράδεκτο να επιχειρείται διάλογος μέσω διαρροών. Δε μας αφορά είναι αναντίστοιχο με την κρισιμότητα των στιγμών. Όταν βρισκόμαστε όλοι σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις είναι απαράδεκτο να μπαίνουν μέθοδοι αδιαφανείς. μιλάμε για ζωές ανθρώπων".
"Απολογούμενος" εμμέσως για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι " Η μάχη που πρέπει να δώσουμε στη φορολογία είναι να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των ήδη υπαρχόντων μέτρων όπως το ΦΠΑ.  Εμείς δεν θέλαμε να αυξήσουμε τους συντελεστές .Δεν τους πείσαμε", ομολόγησε και μίλησε για "δίλημμα": "Είτε μειώνουμε μισθούς στο δημόσιο είτε συντάξεις είτε αποφεύγουμε τα δυο μετρά με την προοπτική ανάκαμψης".
Ενδιαφέρουσα ήταν αναφορά του στην περσινή επτάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, παραδεχόμενος: "Πήγαμε στην Ευρώπη το σχέδιό μας και φάγαμε πόρτα. Αλλά δε μετανιώνω. Η Δημοκρατία έπρεπε να αναστηθεί".

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σχολίασε ότι είναι συμφωνημένα και όχι καινούργια ενώ παραδέχθηκε και καθυστερήσεις, σημειώνοντας: 

"Ξέρουμε οτι ορισμένα αό τα μέτρα είναι σε εκκρεμότητα αλλά ελεγχόμενη, σε αυτά είναι και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει διάλογος για αυτό το θέμα. Και είναι θετικό γιατί περνάμε από τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων σε λογική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας".
http://www.capital.gr/story/3102863 

Δεν υπάρχουν σχόλια: