Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μεταξύ αξιολόγησης και προσφυγικής κρίσης

Η Ελλάδα ακροβατεί ανάμεσα σε αξιολόγηση και προσφυγική κρίση. Έχει πολλά θέματα ανοιχτά χωρίς να έχει κλείσει κανένα και αυτό της δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Όσο μένουν ...
... ανοιχτά θα βρισκόμαστε ενώπιον μιας καταιγίδας, που θα είναι δύσκολο να την αποφύγουμε και να βγούμε στεγνοί, ενώ θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσα σώζονται.
 Το Grexit το ξορκίζουν οι κυβερνώντες, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν πάμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι. Για την αξιολόγηση, εάν αργήσει και άλλο το κουαρτέτο, πάμε για το κλείσιμο της στο Χριστιανικό Πάσχα και βλέπουμε.
Το «καήκαμε» που είπε πριν από μέρες ο Τσακαλώτος στην Βουλή μοιάζει ανησυχητικό και όχι καθησυχαστικό.
Στο προσφυγικό με αυτά που γίνονται τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, έχουμε σύμμαχο την Μέρκελ που λέει ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών είναι στην Τουρκία, γι’ αυτό πρέπει να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει.
Αλλά όταν έχεις να διαπραγματευτείς με σουλτάνο και με έναν ηγέτη με ισχυρό εγώ , τίποτα δεν είναι εύκολο. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο απειλεί τα πάντα.
Η Ελλάδα εξασφάλισε μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα, μετά μπορεί να εγκλωβιστεί μόνη της.
 Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη με το προσφυγικό δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, ζει μία μεγάλη κρίση που συμβαίνει κάθε 50-60 χρόνια, όποιος έχει διαβάσει ιστορία μπορεί να ακούσει τις τεκτονικές πλάκες να τρίζουν.
 Το Ισλάμ δεν μπορεί να αφομοιώσει τον τρόπο λειτουργίας της δύσης, ενώ οι Δυτικοευρωπαϊκοί λαοί δεν μπορούν να ενσωματώσουν το Ισλάμ στις χώρες τους και έτσι έχει καλλιεργηθεί ένα κύμα μίσους, φοβίας , απομονωτισμού σε πολλούς.
Είναι λογικό, γιατί μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι νιώθουν ανασφάλεια και οιοσδήποτε μουσουλμάνους φαίνεται ύποπτος . Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στις πύλες Βιέννης για δεύτερη φορά τους Οθωμανούς.
 Η Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα.
 Η Ευρώπη είτε θα αποθηκεύσει τις πολλές τριβές και αντιθέσεις είτε θα κάνει βήματα προς τα πίσω και θα απομονωθεί στις δυνάμεις του απομονωτισμού και του εθνικολαϊκισμού, που απειλούν να διαλύσουν το πρότζεκτ της Ενωμένης Ευρώπης.

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: