Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Για ξέσπασμα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής μιλούν δημοσιεύματα

Για ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατά των χωρών του Βίζεγκραντ, που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, κάνουν λόγο ...
... δημοσιεύματα εφημερίδων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής De Morgen με τίτλο «Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το προσφυγικό», οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την οργή του για τις προτάσεις κάποιων χωρών ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Σένγκεν, επειδή δεν καταφέρνει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ολοένα και πιο απομονωμένη η Mέρκελ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο Κορυφής ηλεκτρίστηκε, όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ζώνη Σέγκεν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» επισημαίνει, τέλος, η L' Echo, που αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με έντονο ύφος προς τους ομολόγους του, καθώς αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Le Monde: Η Ελλάδα απείλησε με βέτο και για το Brexit!
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει πρώτο θέμα στην online έκδοσή της το ελληνικό βέτο. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε σαφώς στον Ολάντ και την Μέρκελ, στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, και η οποία κράτησε 1,5 ώρα, ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία ακόμη και για το Brexit αν δεν εισακουστεί.
Και προσθέτει η Le Monde:
Η Ελλάδα φοβάται περισσότερο από όλα ότι η γειτονική της ΠΓΔΜ κλείσει εντελώς τα σύνορά της, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες μετανάστες θα μπλοκαριστούν στο ελληνικό έδαφος, την ώρα που όλο και περισσότεροι καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, μόνο οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της Ειδομενής, στα βόρεια της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι ωθούνται πίσω από την σκοπιανή αστυνομία, η οποία υποστηρίζεται από αστυνομίες της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας. 
Ωστόσο, η Ελλάδα, βυθισμένη ήδη σε μια οικονομική κρίση εδώ και 6 χρόνια, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τις υποδομές να φιλοξενήσει, να θρέψει και να περιθάλψει επί μακρόν τόσους μετανάστες. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε από τις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιανουαρίου ότι παραμελεί τις υποχρεώσεις της στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων και απειλήθηκε με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν. Αναγκάστηκε τότε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να ετοιμάσει τα Hot spots που η ΕΕ της ζητάει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: