Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η αλά καρτ ανοχή στη βία

Η είσοδος της Ελλάδας στα Μνημόνια ενθάρρυνε κάθε λογής διαμαρτυρίες, απαξιωτικές του πολιτικού συστήματος, της Μεταπολίτευσης, της Ευρώπης - που, στα πρότυπα του ...
...Δεκεμβρίου 2008, είχαν και πολλή βία. Σπασίματα, συγκρούσεις με την Αστυνομία, μολότοφ. Σε μία από αυτές, τον Μάιο του 2010, ο εμπρησμός της Μαρφίν από άγνωστους κουκουλοφόρους είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς - την Παρασκευή Ζούλια, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου και τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Ωστόσο ούτε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός άλλαξε την ατζέντα - που δεν είχε μόνο βία στις οδομαχίες, έως και το καλοκαίρι του 2011, αλλά και συστηματικούς προπηλακισμούς πολιτικών και δημοσιογράφων, γιαουρτώματα και αβγά σε πολιτικές ομιλίες, «χτισίματα» πρυτάνεων και καθηγητών.
Η κορύφωση τέτοιων βίαιων επεισοδίων ήρθε στις 28 Οκτωβρίου 2011 με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη, όπου συριζαίοι διαδηλωτές εκ παραλλήλου με ακροδεξιούς, «Αγανακτισμένοι» της «πάνω» και της «κάτω πλατείας» διέκοψαν τη στρατιωτική παρέλαση, παρόντος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2012, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε δεκάδες κτίρια στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και στον κινηματογράφο Αττικόν που κάηκε ολοσχερώς, ήταν ακόμα ένα κορυφαίο τέτοιου τύπου επεισόδιο.
Ωσπου έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας η βία άρχισε να εκδηλώνεται εκ νέου, αυτή τη φορά κατά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους ψηφοφόρους και μετέρχονται βίαιους τρόπους, τους οποίους η σημερινή ηγεσία παλαιότερα επιβράβευε.

Στην κυβέρνηση απαντούν επικαλούμενοι την ανάγκη τάξης, ενώ καταγγέλλουν αποσταθεροποιητική και φασιστική βία. Σε ένα έχουν δίκιο. Και τώρα, όπως και παλιότερα, η βία χρειάζεται την ομόθυμη καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων - και οι φυσικοί φορείς της απαιτείται να γνωρίσουν την αυστηρότητα του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα αναθεωρώντας την α λα καρτ ανοχή στην ανομία και καταδικάζοντας συλλήβδην την πολιτική βία. Θα το πράξει; Ή θα αιωρείται η πίστη πως η βία είναι κακή μόνο όταν έχει στόχο τους ίδιους;

Ηλίας Κανέλης // [Ενστάσεις] Η βία // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: