Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

"Ηχηρή" παρέμβαση Στουρνάρα

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ...
... ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στη διεθνή οικονομία. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των αυξημένων κινδύνων και αβεβαιοτήτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά το 2016, παρά την αύξηση των διεθνών κινδύνων και αβεβαιοτήτων και, παρά τη μεταφερόμενη (carry-over) αρνητική επίπτωση του 2015. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, αλλά και από την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Επικαλέστηκε την εμπειρία του δευτέρου εξαμήνου του 2014 (όπου δεν ολοκληρώθηκε η 5η αξιολόγηση), αλλά και τις "ατέρμονες" διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα οποία οδήγησαν, όπως ανέφερε, τελικά σε αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, αντιστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχαν εμφανιστεί, μέχρι τότε, για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, για να ζητήσει από την ελληνική πλευρά (κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό), αλλά και από τους θεσμούς να "διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος".
Και τούτο, διότι, όπως επεσήμανε, "η εμπειρία δείχνει ότι κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να περατώσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος, το κλίμα εμπιστοσύνης επιβαρύνεται και η επόμενη αξιολόγηση γίνεται πιο δύσκολη, οδηγούμαστε δηλαδή σε φαύλο κύκλο".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: