Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Άκουσε κανείς αρμόδιος τί είπε ο κ. Βαρουφάκης;

Η χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά αποδεικνύει αυτό που πολλοί από εμάς υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή: υπήρχε από την ...
... αρχή σχέδιο της Αριστεράς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα non papers του Μαξίμου όμως, έδιδαν εύκολη δουλειά στους δημοσιογράφους και έτοιμη τροφή στο κοινό, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά ήσαν απλά κακόβουλες φήμες.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα! Όποιος άκουσε προσεκτικά τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη καταλαβαίνει ότι όντως ένα ολόκληρο έθνος είχε επιβιβαστεί πάνω σε ένα πατίνι και έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην κατηφόρα, προς την νταλίκα που ερχόταν κατευθείαν πάνω του. 
Είναι θαύμα ότι απεφεύχθη το ατύχημα. Είναι ευχής έργο που ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τόσο γρήγορα άποψη και από υπέρμαχος της δραχμής πέρασε στο στρατόπεδο του ρεαλισμού. Αυτό όμως, δεν τους απαλλάσσει από τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρουν για τα όσα συνέβησαν στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Εκείνη την περίοδο βέβαια, όποιος έλεγε εκείνα που σήμερα λέει ο κ. Βαρουφάκης, ήταν «πουτανάκι των δανειστών». Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι απαράδεκτοι του Μαξίμου έσπευσαν να διορίσουν τα τρολ του διαδικτύου και τους υβριστές σε θέσεις του Δημοσίου. 
Προφανώς θα έχουν πολλά να πουν στο μέλλον και όσοι ολιγάρχες έσπευσαν να στηρίξουν αυτό το βαθιά αντιδημοκρατικό καθεστώς. Οι άνθρωποι είχαν σχέδιο Χ! Προετοίμαζαν, δηλαδή, τη χώρα για να ζήσει στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η τακτική τους και μόνο αυτή μας κόστισε capital controls και ζημιά μεγαλύτερη από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Καλά καταλάβατε, το κλείσιμο των τραπεζών ήταν σχέδιο, δεν ήταν ατύχημα!

Πώς μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε ένα καθεστώς; Ποιος τους είπε ότι δεν θα δώσουν λόγο για τα όσα έχουν συμβεί; Ποιος τους είπε ότι η συνομωσία της δραχμής θα περάσει δίχως συνέπειες; Υπήρξε λόμπι της δραχμής. 
Το ίδιο λόμπι στήριξε με νύχια και με δόντια όλο αυτό τον καιρό απίστευτες ενέργειες μιας μικρής ομάδας καρεκλοκένταυρων, οι οποίοι γλυκάθηκαν από την εξουσία και θέλουν να γαντζωθούν σε αυτήν.

Η Αριστερά θα μπορούσε πράγματι να φέρει καινούργια πράγματα σε ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα.  Όσοι το πιστέψαμε αυτό, δεν διακρίναμε έγκαιρα ότι ακόμη και η Αριστερά είχε «μολυνθεί» από τον ιό της μεταπολίτευσης. 
Από την Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, του ρουσφετιού, της έλλειψης παιδείας και ήθους. Το ευρώ δεν είναι φετίχ! Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι πράγματι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του έθνους. 
Η δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει η Αριστερά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πριν έρθει στην εξουσία. Η έλλειψη θεσμών και η απουσία κανόνων είναι η πηγή του κακού. Όλα αυτά τα είχαν πει, τα είχαν επισημάνει και είχαν πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτοί θα έκαναν τη διαφορά. Ότι θα έκαναν όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να κάνει το παλαιοκομματικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν πίστευαν αυτά που έλεγαν. Δούλευαν για… παράλληλο κράτος, παράλληλο νόμισμα, παράλληλο σύμπαν. Το δικό τους σύμπαν, εκείνο στο οποίο έχουν θέση μόνο οι φίλοι και συγγενείς.
Η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΪ είναι ιστορικό ντοκουμέντο. Μία ολόκληρη χώρα έζησε επί σειρά μηνών και συνεχίζει να ζει στο ρυθμό των non papers. Δεν έχουν βάλει μυαλό, συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή. Η συνταγή των τρολς και των ψεύτικων διαρροών ήταν μέχρι χτες πετυχημένη, επειδή είχαν το ηθικό πλεονέκτημα. Ο λαός πίστευε ότι αυτοί δεν θα του έλεγαν ψέματα.

Θα μπορούσαν ακόμη και σήμερα να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Να τραβήξουν μία κόκκινη γραμμή από το κακό παρελθόν των καθεστωτικών τους αντιλήψεων. Να εγκαταλείψουν τη λογική του «ή αυτοί ή εμείς». 
Να καταλάβουν, έστω και τώρα, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία κανονική μέρα. Διότι οι μέρες που έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο δεν ήσαν κανονικές. Ήσαν τοξικές! Το σχέδιο Χ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα νέο επεισόδιο του νέου κύκλου των Χ files. Όχι όμως ένα πατριωτικό σχέδιο λογικών ανθρώπων, όπως επιχείρησαν να το παρουσιάσουν.

Θανάσης Μαυρίδης // Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: