Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Κρίση καραμανλισμού, στα πολιτικά γεράματα, έπιασε τον Μεϊμαράκη;

Σφοδρή επίθεση σε όσους επικαλούνται τη φερόμενη ως επιλογή του Κώστα Καραμανλή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ...
... αρχηγία της ΝΔ, εξαπέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Σεραφείμ Κοτρώτσο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.
 «Δεν θυμάμαι τον κ. Μεϊμαράκη ή τον κ. Κακλαμάνη ως καραμανλικούς στη ΝΔ. Τι έγινε τώρα; Τους έπιασε κρίση καραμανλισμού στα πολιτικά γεράματα; Δεν πείθουν» είπε ο κ. Κύρτσος.
Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων, υψηλή ευρωπαϊκή διασύνδεση και μπορεί να απευθυνθεί σε ευρωπαϊκό ακροατήριο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα αλλάξει με τον κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, είπε:

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Θα αλλάξουν πολλά. Καταρχήν έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, πολλές από τις οποίες είναι νέες, για την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση της κοινωνίας. Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση, δεν είναι δηλαδή οι καλοί και οι κακοί, αυτοί που μοιράζουν λεφτά και αυτοί που τα παίρνουν. Είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν την δουλειά, διότι άμα κάνεις την δουλειά στην οικονομία την σταθεροποιήσεις και μετά την αναπτύξεις, θα ανασάνει και η κοινωνία. Απόδειξη είναι ότι τελικά τις συντάξεις τις μειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή το επιθυμεί αλλά επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά την οικονομία, επομένως παίρνει πιο σκληρά μετρά και από αυτά που θα παίρναμε για την ολοκλήρωση του δευτέρου μνημόνιο.
Επίσης ο Κυριακός έχει ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων, ισχυρή ευρωπαϊκή διασύνδεση και μπορεί να απευθυνθεί και σε διεθνές ακροατήριο, ιδιαίτερα σε decision makers, αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Επομένως καλός είναι ο Μεϊμαράκης, εγώ θεωρώ ότι το 28% ήταν επιτυχία στις συνθήκες που το πήραμε, αλλά καλύτερος ο Μητσοτάκης.
Εμείς δεν θέλουμε έναν ηγέτη που θα διαχειριστεί το παρελθόν και τα απομεινάρια του, εμείς θέλουμε έναν ηγέτη που θα οργανώσει το μέλλον. 
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το χαρακτηρισμό που έδωσε ο κ. Κακλαμάνης στον κ. Μητσοτάκη ως ο «Στέφανος Μάνος του σήμερα»: 
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά θα σας πω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι αναπτύσσουν ανάλογη επιχειρηματολογία είναι σε κατάσταση ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης. Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα ότι ο κος Μεϊμαράκης έχει μιλήσει για τον κ. Τσίπρα σαν εκπρόσωπο λέει της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς. Τι έχουνε μπερδέψει; Θεωρούν ότι όποιος βρίσκεται στην ανάγκη να κόψει συντάξεις, όπως βρίσκεται στην ανάγκη σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι εξ ορισμού νεοφιλελεύθερος. Επομένως περιμένουμε τον άγιο Βασίλη ο οποίος θα μοιράσει τα λεφτά για να αποδείξει ότι δεν είναι   νεοφιλελεύθερος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε μια σύγχρονη οικονομία. Προφανώς δεν είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης. Εδώ  μπερδεύουν την Θάτσερ με την Μέρκελ! Η Μέρκελ είναι αυτή που υπερασπίζεται το πιο προωθημένο κράτος πρόνοιας στην ΕΕ, μέσα από την οικονομική της επιτυχία και στην κυβέρνηση της είναι και οι σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή αν δεν εμπιστεύονται τη Μέρκελ τουλάχιστον ας εμπιστευτούν τους σοσιαλδημοκράτες. Δεν τους κάνει λοιπόν κανένας. Τους θεωρούν όλους νεοφιλελευθέρους για να μας πούνε τελικά ότι νεοφιλελεύθερος άρα είναι ο Στέφανος Μάνος σε μετεμψύχωση ο Κυριάκος και για να μην τον ψηφίσουμε την Κυριακή. Δεν νομίζω ότι  πείθουν πάντως. 
Ερωτηθείς πως πιστεύει ότι μπορεί να μεταστραφεί το κλίμα υπέρ του κ. Μητσοτάκη σε ένα κόμμα με βαθιά Καραμανλικά χαρακτηριστικά: 
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτά είναι θεωρίες . Για παράδειγμα τώρα αναφέρεστε στον κ. Κακλαμάνη ο οποίο κατηγορεί τον Κυριάκο ότι είναι ο νέος Στέφανος Μάνος. Τι είναι τώρα ο Κακλαμάνης ή ο Μεϊμαρακη είναι Καραμανλικοί; Θα τρελαθούμε στο τέλος! Εγώ δε τους θυμάμαι στην κατηγορία των Καραμανιλικών. Δηλαδή όταν εγώ οργάνωσα το πέρασμα από τον Έβερτ στον Καραμανλή δεν θυμάμαι τον Κακλαμάνη, ούτε τον Μεϊμαράκη. Επομένως τώρα τι τους έπιασε κρίση Καραμανλισμού στα πολιτικά γεράματα; Δεν νομίζω ότι πείθουν με αυτή την επιχειρηματολογία.
Ο Καραμανλής έχει ρεκόρ δημοτικότητας  σαν πρώην πρωθυπουργός στην ΝΔ, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι παρεμβαίνει άμεσα ή τέλος πάντων δεν έχει μιλήσει. Τώρα οι ερμηνευτές της σιωπής του Καραμανλή οι οποίοι μάλιστα δεν είναι και Καραμανλικοί δεν νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη αξιοπιστία. 
Τώρα να πάμε στο συγκεκριμένο, πως θα κερδίσει ο Κυριακός. Θα κερδίσει σε τρεις φάσεις, σε τρεις κινήσεις. Η πρώτη κίνηση είναι να περιοριστεί η αποχή μεταξύ αυτών που ψήφισαν στον πρώτο γύρο Γεωργιάδη ή Τζιτζικώστα. Δηλαδή μια αποχή 20%-25% σε αυτό το τμήμα τους εκλογικού σώματος θα είναι καλή για τον Κυριάκο. Εάν η αποχή μεγαλώσει τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα γιατί δεν θα μπορεί να καλύψει την απόσταση.
Δεύτερον, από αυτούς που θα ψηφίσουν και είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο τους δυο άλλους υποψηφίους που αποκλείστηκαν θα πρέπει ο λόγος να είναι γύρο 2 προς 1 υπέρ του Κυριάκου, και νομίζω ότι θα είναι. Γιατί θα είναι; πρώτον, διότι ο Γεωργιάδης έχει δώσει «γραμμή» στους δικού του να προτιμήσουν τον Κυριάκο, οι περισσότεροι θα τον ακολουθούσουν. Δεύτερον ο Τζιτζικώστας δεν είναι με τον Κυριάκο αλλά επειδή οι άνθρωποι του συγκρούστηκαν με πολύ δυναμικό τρόπο στον πρώτο γύρο με τους ανθρώπους τους Μεϊμαράκη, έχουνε μια λιγότερο αρνητική προδιάθεση έναντι του Κυριάκου, και αυτό παίζει ρολό.
Νομίζω ότι και η δήλωση του Τζιτζικώστα δεν φωτογραφίζει Κυριάκο αλλά διευκολύνει μια μετατόπιση. Επομένως θα έχει ένα πλεονέκτημα το οποίο όμως πρέπει να το μετρήσουμε, δηλαδή πρέπει να είναι εντυπωσιακό πλεονέκτημα.
Αφού λοιπόν περιορίσει την αποχή που περιγράψαμε, αφού ενισχύσει, τραβήξει τον περισσότερο κόσμο από αυτούς που ψήφισαν Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στον πρώτο γύρο, χρειάζεται επιπλέον και εδώ είναι το λεπτό σημείο, μια μικρή μετατόπιση απευθείας από Μεϊμαράκη σε Μητσοτάκη της τάξης του υπολογίζω εγώ της τάξης του 1,5%.
Άρα θα πρέπει αυτοί που ψήφισαν Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο επειδή δεν θελαν για παράδειγμα να πάει το κόμμα πιο Δεξιά, το θελαν στην Κεντροδεξιά και οι δυο υποψήφιοι που επικρατήσαν είναι Κεντροδεξιοί, αυτή την φορά αν κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς και να σκεφτούν ότι προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες να γίνει η ΝΔ αποτελεσματικότερη, πολύσυλλεκτικότερη η υπερψήφιση του Μητσοτάκη. Δηλαδή αυτό είναι το λεπτό σημείο. Ο Μητσοτάκης χρειάζεται και μια ελαφρά, μικρή αλλά μετρήσιμη μετατόπιση υποστηριχτών του Μεϊμαράκη. Επομένως αυτά είναι τα μαθηματικά, πίσω από αυτά υπάρχει η πολιτική δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: