Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σένγκεν και Ανήθικες Προτάσεις

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από το «καθεστώς Σένγκεν» για την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Αλλά από την άλλη μεριά ορισμένες από ...... τις προτάσεις που παρουσιάζονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος από πλευράς Ευρωπαίων και που καταλήγουν στον αποκλεισμό της Ελλάδας είναι επιεικώς ανήθικες και βεβαίως έξω από τη λογική του ενωσιακού κεκτημένου και των βασικών αρχών (αλληλεγγύη κ.ά.). 
Μία από τις προτάσεις αυτές προβλέπει ουσιαστικά τη «μεταφορά» των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης στη γειτονική μας χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Το σφράγισμα δηλαδή των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ και τον εγκλωβισμό των μεταναστών - προσφύγων στη χώρα μας. 
Πρόκειται για μια ανήθικη αλλά και νομικά έωλη πρόταση καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη τα σύνορα «τρίτης χώρας» δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και να προφυλαχθούν από αυτήν. 
Παρά ταύτα έχει διατυπωθεί επισήμως από χώρα-μέλος της ΕΕ. Μια άλλη ακόμη πιο ευφάνταστη πρόταση (που διατυπώθηκε από τον αρθρογράφο των «Financial Times» G. Rachman) προβλέπει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα συγκατατεθεί στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ενώ η Ελλάδα θα δεχθεί να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων/μεταναστών!

Ολα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κάνουν σοβαρά τη δουλειά τους για την επίλυση του προβλήματος.
 Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία των πέντε κέντρων υποδοχής (hotspots) και επιπλέον να βρει έναν τρόπο που, ενώ δεν θα παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία, θα μπορέσει να διεξάγει κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο. 
Ολα αυτά μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο «κώδικας συνόρων» και η Ελλάδα θα βρεθεί de facto εκτός καθεστώτος Σένγκεν. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες-μέλη οφείλουν επίσης σε πνεύμα αλληλεγγύης να εφαρμόσουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν αποφασίσει, όπως π.χ. για την επανεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων, το σχέδιο δράσης για την Τουρκία και τα Βαλκάνια και μια σειρά από άλλα.
 Και κυρίως θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην υιοθέτηση των προτάσεων για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την τροποποίηση του «κανονισμού Δουβλίνου» κ.ά., καθώς και σε πιο ευρηματική πολιτική «ενσωμάτωσης» προσφύγων και μεταναστών, εγκαταλείποντας ηθικώς και νομικώς απαράδεκτες προτάσεις. 


του Π.Κ. Ιωακιμείδης
Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: